Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младежът учел за полицай и обичал да ловува

"Аз убих баща си." С тези думи 23-годишният Виктор Василев, който на 25 февруари отне живота на собствения си баща Иван Христов в дома им в село Добревци, признал за извършеното злодеяние.

Близки на семейството твърдят, че той го е застрелял в главата със законно притежаваната ловна пушка заради скандал за блондинка, любовница на бащата, която според сина искала да вземе парите на семейството.

"168 часа" научи, че в момента Виктор бил четвъртокурсник в Академията на МВР, откъдето искал да излезе с диплома полицай към жандармерията.

"Беше добър

в стрелбата

и му се удаваше,

а да стане част от органите на реда, мечтаеше още от училище", разказаха негови познати.

По думите им младежът се увличал и по ловуването, за което споделял, че му било хоби и така разпускал в свободното си време.

"Често ходеше на лов и след това качваше снимки с убитите животни - разказват още те. - Със същата ловна пушка той извършил и убийството на своя баща. Направил го с един изстрел в главата."

Познати на младежа споделиха, че са в шок от постъпката на Виктор.

"До 12-и клас той учеше в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" в град Правец - спомнят си те. - Живееше в общежитието на училището, което беше на няколко метра от сградата, в която се обучаваше. Още тогава беше избухлив и нервен. Влизаше в спорове и със съучениците си, но никога не ги е удрял."

По думите им на около 16-годишна възраст младежът решил, че иска да става полицай, но към жандармерията.

БАЛ: Миналата година приятелката на Виктор - Александра отпразнувала завършването на средното си образование в компанията на приятеля си и неговия баща..
БАЛ: Миналата година приятелката на Виктор - Александра отпразнувала завършването на средното си образование в компанията на приятеля си и неговия баща..

"Преди това беше пълничък, но изведнъж се появи у него силно желание да тренира и така свали много килограми - разказват те. - Беше се побъркал на тази тема и за отрицателно време влезе във форма. Знаеше, че за да го приемат в Академията на МВР, трябва да покрие определени тестове. Още преди да навърши пълнолетие, обичаше да стреля и с пушката.

Харесваше му, че има точен мерник."

Така веднага след като завършва средното си образование, Виктор започва да сбъдва мечтата си в София. Там се запознава с много нови хора и създава приятелства, но въпреки това често се прибира вкъщи.

Причината за това била 19-годишната Александра Христова от Тетевен. Преди около две години двамата се запознават и между тях пламва луда любов. Виктор бил плътно до момичето и когато преди по-малко от година тя преживява голяма трагедия - губи своя баща.

Той бил фен на моторите и именно в една от обиколките си

катастрофира

в сблъсък с камион

и умира на място

Месец по-късно Александра има бал, на който почти до последно не иска да присъства, заради сполетялото я нещастие.

В крайна сметка я убеждават да отиде, а на тържеството неин кавалер е Виктор. Момичето сменя роклята, която първоначално е купила, с чисто черна.

Според нейни познати младежът и баща му подкрепили много Александра в тежкия момент.

"Момчето беше плътно до нея, когато се случи това - казват техни близки. - Много хора тогава мислеха, че няма да успее да го преживее и да се съвземе, но тя продължи напред. Това се дължеше главно на нейното семейство, както и на Виктор, и Иван."

Съученици на Виктор признават, че са в шок от случилото се, защото били убедени в

привързаността между бащата и сина

По думите им бизнесменът Иван идвал редовно на родителските срещи.

"За майка му не знаем нищо, но той ни разказваше за баща си, че е един от най-големите производители на халва и локуми - споделят те. - Случи се веднъж дори да донесе от тях и доста си хапнахме. Тогава ни каза, че баща му ги прави в своята фабрика."

По думите им до 12-и клас младежът не е помагал много в семейния бизнес, тъй като от понеделник до петък бил в Правец, а в събота и неделя се прибирал в село Добревци при роднините си.

"Баща му и неговият брат си движеха бизнеса, и то доста успешно", разказват запознати.

Въпреки че имаше версия, според която синът е убил баща си заради разногласия относно начина, по който се движел семейният бизнес, съучениците на Виктор смятат, че това не е истинската причина за екзекуцията.

"Той никога не е казвал, че иска да наследи баща си като предприемач - категорични са те. - Беше твърдо решен, че ще става полицай. На родителските срещи изглеждаше много привързан към него.

Докато той говореше, Виктор винаги го гледаше и мълчеше. Никога не е казвал, че с нещо го е дразнел или че има някакво желание да му посегне."

Въпреки близостта между тях жителите на с. Добревци разказват, че от известно време

отношенията им охладнели

Причината за това била 35-годишна софиянка, която станала любовница на Иван Христов.

Единственият общ интерес, който царят на халвата и гаджето му споделяли, били пистовите мотори и бързите коли. Според някои вероятно това бил поводът Иван да се замисли за развод със съпругата си.

Близки до семейството предполагат, че името на красавицата е Мариета.

“168 часа” се опита да я открие. На описанието й отговаряше Мариета Николова. На въпрос на вестника дали е тя, дамата обясни, че не е в състояние да говори, нито да даде писмен отговор. Като допусна, че може да го направи на по-късен етап.

В профила си във фейсбук тя излезе с лаконичен коментар под снимка, на която заедно с Иван са се прегърнали:

"С дълбока скръб искам да съобщя на всички мои приятели, че вчера, на 25.02.2018 г., беше зверски застрелян и убит човекът, когото искрено обичах, уважавах и ценях. Почивай в мир, Иван Христов."

Близки до семейството му допускат, че причина за разстрела може да е

желанието

да остави жена си,

12-годишната си дъщеря и сина си и да се премести при приятелката си в София.

Той направил първата крачка в тази посока, като наскоро се изнесъл в съседна къща на неговата. Именно там е открит и трупът му.

Според някои Виктор не одобрявал лекомисленото поведение на баща си и скандалите помежду им зачестили. Виждайки пред очите си как семейството му се разпада, на 25 февруари при поредната караница се стигнало до фаталния край. Безжизненият труп на Иван бил открит от брат му Милен в новата му къща.

"168 часа" успя да се свърже с него, но той отказа коментар.

"Оставете ме на мира", заяви троснато.

Иван и брат му Милен са собственици на най-голямата фирма за

производство на прочутата ябланска халва

Бизнеса във фабрика "Богати" движел основно Иван. Сладкишите, които правели, се доставяли навсякъде из страната, а според запознати продукцията на двамата братя била най-търсената и на пазара по цялото Черноморие.

"Успяха да го направят само с работата си - разказват запознати. - Не са използвали мутренски методи, за да наложат продукцията си. Просто я правят добре и държат високо ниво вече много години.

Доста хора работят

за тях в момента

Осигуряват доходите на немалка част от живеещите в района на Ябланица, а самите работници не могат да се оплачат от заплащането."

По думите им, въпреки че бизнесмените разполагали с пари, те по никакъв начин не парадирали с тях.

"Имат хубави коли и къщи, но не палати или някакви много скъпи возила - казват запознати. - Също така никога не са се притеснявали за живота си, нито пък са казвали, че са заплашвани. Ходеха без охрана.

Къщата на Иван винаги е била отключена. Хората влизаха директно вътре. За някой непознат това ще е странно, но за местните си беше съвсем в реда на нещата."

Какво е било хобито на бизнесмена Иван Христов четете в хартиеното издание на "168 часа".