Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хомеопатията е опасна, алармират група учени от БАН, подчертавайки, че тя няма друг освен плацебо ефект. Според австралийски специалисти хомеопатичните препарати не помагат при преодоляването на болести. Лекари хомеопати обаче твърдят, че всичко това е война за пари, тъй като ръстът на продажбите на алтернативни медикаменти е 20% през последната година. Опити на Нобеловия лауреат за медицина Люк Монтание пък доказват, че дори при многократно разреждане лечебните разтвори запазват биологичната си активност, което оборва теориите, че хомеопатията е “просто вода”.

65 учени от БАН изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването, Министерския съвет и парламента, както и до ректорите на висши учебни заведения с искането да бъде забранено преподаването на хомеопатия в медицинските университети в страната, където тя се предлага като свободноизбираема дисциплина. Доводите им са, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията и тя не е само безполезна, но може да се окаже дори вредна, защото заради нея се забавя и дори пренебрегва ефективното лечение.

Според учените това не е наука, а опит с плацебо ефект и дори и да се наблюдават резултати при някои пациенти, то те са заради самовнушение. Още през 2015 г. австралийски специалисти проведоха опити, за да докажат, че хомеопатията не е ефективна при лечението на нито едно заболяване. Екипът проследява 1800 случая на различни заболявания като хрема, кашлица, ларингити, бронхити, депресивни състояния, проблеми със съня. В крайна сметка учените стигат до извода, че не съществуват достатъчно доказателства, за да се приеме, че хомеопатията реално е помогнала при който и да било от тези случаи. Заключението им е, че този тип лечебен процес е просто приемане на плацебо.

Известният български лекар хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов подчертава обаче, че всички доклади срещу хомеопатията всъщност са война за много пари: "Над 50% от пациентите търсят друго освен стандартното лечение - билки, хомеопатия, китайска медицина, а големите традиционни фармацевтични компании се стремят да си запазят печалбите." 

Факт е, че според официалните отчети на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (публично оповестени на clinica.bg) през 2015 г. у нас лекари, болници и неправителствени организации са получили 21 милиона лева от фармацевтичните компании, плюс 150 милиона за клинични проучвания. За същата година във Великобритания плащанията от фармацевтичните компании към лекарите възлизат на над 100 милиона лири.

“Всичко е война за много пари – категоричен е д-р Михайлов. – Нека цитираме някои цифри – ръстът на продажбата на биологични медикаменти е 11%, на традиционните – от аналгин до антибиотици – 7%, на хранителните добавки – 14%, а на хомеопатичните – 20%. Затова скачат срещу хомеопатията, защото тя е с най-висок ръст на продажбите. Факт е, че след силни компромати срещу хомеопатията в Русия е отчетен спад от 14% в покупките на такива препарати. Явно целта е това да се случи и у нас.”

Специалистът обяснява, че миналата година група руски учени също поведоха борба срещу хомеопатията, като се опитаха да я обявят за “лъженаука” и публикуваха доклад, според който “не може експериментално да се демонстрира ефективността на хомеопатическите средства и методи на лечение”. Въпреки това няколко месеца по-късно руското министерство на здравеопазването категорично отхвърли искането хомеопатичните препарати да бъдат забранени, както и да бъдат закрити програмите във висшите учебни заведения, предлагащи квалификацията по хомеопатия.

Д-р Михайлов намира, че подобните предложения на учените от БАН са също част от тази световна борба срещу хомеопатията: “Това е обида. Обида към 2500 лекари, всички от които са завършили медицина. Всички тези 2500 ли са шарлатани? Сред лекарите хомеопати в България има и доценти, и професори. У нас е задължително да завършиш медицина, за да си хомеопат. В България няма регламент за определяне право на лечебна дейност на нелекари. Има и такива, разбира се, но те са в сенчестия бизнес. Официално регистрираните хомеопати у нас са 2500, като всички от тях са с диплома за медицина.”

Във Великобритания също се води война с хомеопатията. Там още през 2015 г. правителството настоя за по-строги мерки за изписването и продажбата на алтернативни медикаменти. Причината за този контрол обаче е, че там няма изискване специалистите хомеопати да са завършили медицина. “Във Великобритания всеки може да е лечител – обяснява д-р Михайлов. - Обявяваш се за такъв, регистрираш се, включваш се в някоя група на лечители, плащаш данъци и това е. В Германия пък лечителите хомеопати преминават тригодишен курс на обучение като нашите фелдшери. Но у нас първо се учи медицина, едва тогава хомеопатия. Затова е и важно да може да се преподава в медицинските университети. Ако се забрани, ще се зародят всякакви несериозни или нелегални курсове.”

Специалистът цитира опити на носителя на Нобелова награда за медицина през 2008 г. Люк Монтание. Френският вирусолог провежда редица от експерименти и успява да докаже, че хомеопатичните лекарства запазват биологичната си активност дори при огромни разреждания. Френският професор изследва електромагнитните свойства на силно разредени биологични проби и установява, че ДНК веригите са в състояние да предизвикват електромагнитни вълни в тези разреждания. Ученият доказва, че се наблюдават едни и същи резултати, дори и при много голямо разреждане.

“Изследователите демонстрират чрез електронна микроскопия (ТЕМ), електронна дифракция и химичен анализ чрез индуктивно свързана плазмена атомно-емисионна спектрометрия (ICP-AES) наличието на физически единици в тези крайни разреждания. В светлината на тези проучвания сега може да се твърди, че всеки, който казва, че в хомеопатичните лекарства няма "нищо", е или просто неинформиран, или не е честен.”, категоричен е д-р Михайлов.