Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата на бюрото си
Кралицата на бюрото си

Елизабет II няма паспорт, не може да гласува, обожава да кара кола, но не и да слага предпазен колан. Освен това умее да сменя гуми и свещи, както и да обезвъздушава спирачки и да разглобява двигатели. Никой няма право да се обръща към нея по име, както и да я третира като човешко същество, освен съпругът й принц Филип. Единственият, дръзнал да наруши това правило, е бил Нелсън Мандела.

Навършиха се точно 66 години, откакто кралицата се възкачва на трона. Тя официално е най-дълго управляващия жив монарх в света. И въпреки че винаги е била в светлината на прожекторите, и до днес има с какво да изненада. В специален филм на Би Би Си, излъчен преди седмици, кралицата за първи път говори за събитията отпреди 66 години. Всъщност Елизабет II не дава официални интервюта за медии. Във филма тя разговаря с експерта по коронации Аластър Брус и споделя, че короната тежи. Но говори не в преносен, а в буквален смисъл – колко трудно е да стоиш с тежест от 2,2 килограма на главата си и да произнасяш реч, без да смееш дори да наведеш глава, за да не ти се счупи вратът. Толкова позната и в същото време толкова непозната, кралицата на Великобритания винаги предизвиква небивал интерес.

Със семейството си
Със семейството си
И въпреки че за нея е изписано какво ли не, тя в много отношения е съвсем непозната на хората. В изключително изчерпателната биография “Елизабет, кралицата” от почти 750 страници изследователката Сали Бидъл Смит ни показва жената, която остава скрита от очите на широката публика – невероятният й артистизъм, спонтанност и ярък темперамент. Авторката ни поднася хиляди любопитни факти като това, че Елизабет II избягва да слага предпазен колан, никога не е оформяла веждите си, няма паспорт и не може да гласува, нито да се яви като свидетел в съда. Освен това тя не притежава шофьорска книжка, въпреки че обожава да кара – умее да управлява дори камион. Факт е също, че Нелсън Мандела е един от малкото, които са си позволявали да се обърнат към нея просто по име. 

Голям интерес предизвиква и фактът, че Елизабет II води личен дневник години наред. Историците обаче нямат достъп до съдържанието му, докато тя е жива. Интересното е, че въпреки че има такъв авторитет и всъщност точно заради него, кралицата избягва да проявява своите предпочитания към каквото и да било. Тя не само не взима гласно страна в големи теми като Брекзит, но и дори не говори публично за любимите си книги например. Сали Бидъл Смит пояснява: “Тъй като е символ на национално единство и не бива да се отчуждава от поданиците си, тя трябва да бъде подчертано неутрална и то не само по отношение на политиката, но и по разни привидно безопасни въпроси като любими цветове, песни или телевизионни предавания. Същевременно кралицата си има своите твърди предпочитания и мнения, и от време на време те излизат наяве.”

С престолонаследника принц Чарлс
С престолонаследника принц Чарлс
Факт е, че тя успява да покаже много ясно мнението си за напускането на ЕС, като се появи през юни миналата година в Британския парламент в светлосин костюм със синя шапка, украсена с жълти орнаменти – имитираща знамето на Съюза. И въпреки че с думи изложи стъпките от плана на Тереза Мей за напускането на ЕС, всички разбраха посланието й, че тя всъщност не одобрява идеята. Сали Бидъл Смит е категорична: “Макар че публичната й личност безспорно излъчва авторитет, кралицата прикрива голяма част от своята интелигентност, както и голяма част от индивидуалността и темперамента си. Зад загадъчната й и изпълнена с достойнство фасада стои една напълно непозната жена. В живота на Елизабет II няма и един миг, в който тя да не е кралица, което я поставя в изолирана позиция спрямо останалите и влияе на поведението на всички около нея, включително на членовете на семейството й.

Малцината, които обаче са имали шанса да я видят в неофициална обстановка, разкриват, че Елизабет II всъщност е изключително емоционална, “говори досущ като италианка и непрекъснато размахва ръце във въздуха”. “Приятелите и семейството й често са ставали свидетели на спонтанността й, обикновено оставаща далеч от очите на широката публика – пише биографката й. - Кралицата пуска сапунени мехури по време на някакъв рожден ден в Лондонския аквариум; кралицата пее песни с дрезгав глас, покачена върху някакъв дървен сандък на един от Външните Хебриди; кралицата скача да обслужи американския художник Джордж “Фролик” Уеймът от бюфета в една от залите на замъка Уиндзор… Когато води непринуден разговор, очите й блестят, а гласът й е весел и изпълнен с топлина. “Понякога смехът й се разнася из целия замък”, казва Тони Парнъл, бивш иконом в Сандрингам, кралското имение в Норфък.”

Кралицата е неразделна със сестра си Маргарет до смъртта й през 2002 г.
Кралицата е неразделна със сестра си Маргарет до смъртта й през 2002 г.
Изключително интересно е, че кралицата всъщност много обича да шофира, въпреки че рядко го прави, а освен това избягва да слага и предпазен колан. Тя дори може да поправи сама двигател, ако се наложи. Причината за това е, че през 1945 г. е изпратена в учебния център по автомобилна техника, ръководен от Спомагателния териториален корпус. Там се научава да кара тритонен камион, да сменя гуми и свещи, да разбира как работи една запалителна уредба, да обезвъздушава спирачки и да разглобява двигатели.

В “Елизабет, кралицата” е споделена и една много забавна случка: “На едно градинско парти в Бъкингамския дворец през 2007 г. Нейно величество задавала на гостите стандартни въпроси от рода на: “Отдалече ли идвате?” и т.н. След поредното представяне някаква жена на свой ред попитала кралицата: “А вие с какво се занимавате?” Предавайки разговора на група приятели няколко дни по-късно, Елизабет II си спомнила: “Нямах никаква представа как да й отговоря.” След многото години на срещи с хора това бил първият път, в който някой й задавал подобен въпрос.”

Защо в детството си тя дори не подозира, че ще стане кралица, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Елизабет ІІ с внуци и правнуци
Елизабет ІІ с внуци и правнуци