Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Признаците за непоносимост към глутена не са толкова известни и очевидни. Едва ли някой може да се сети, че той е виновникът за кариесите, за нередовния цикъл и още куп други проблеми.

За глутена много се пише и говори, което го превръща в модно страшилище. Отказът от него стана актуален колкото вегетарианството. Някои се отказват от глутена за всеки случай. Други не вярват, че е вреден. По какво се разпознава непоносимостта към него?

Болка в корема

Появява се след хранене, когато е консумиран глутенов продукт (каши, хляб, печива от ръж, пшеница, овес). Болката се съпровожда и с метеоризъм, диария или запек. Причината е, че власинките по вътрешната стена на червата реагират на глутена и храната не се усвоява добре.

Световъртеж

Така тялото предупреждава, че е ядено нещо непоносимо. Ако след хранене има замайване, дезориентация, причината може да е глутенът.

Промяна в

настроението

Непоносимостта към глутен води не само до физически, но и до емоционален дискомфорт. Дължи се на различни причини, но една от тях е нарушеното производство на серотонин поради неусвояване на храните и изменение на чревната флора. Има теория, че при болни от целиакия нервите са по-възбудими. Без лечение се стига до психически болести и тежка депресия.

Главоболие

При непоносимост към глутена има мигренозни пристъпи 30-60 минути след храненето.

Фибромиалгия

Неочаквани болки в мускулите и ставите могат да бъдат предизвикани от глутенова непоносимост. Основна причина за тях е пак възбудимата нервна система.

Лактозна

непоносимост

Алергиите към храни често са свързани и рискът от глутенова непоносимост е по-голям, ако вече има алергия към лактозата или млечния белтък. По-лошото е, че симптомите на лактозната и глутеновата непоносимост взаимно се усилват и наслагват.

Анемия

Много често целиакията се диагностицира като следствие на анемия с дефицит на желязо. Симптомите й са намаляване на обема на кръвта, лесна умора, задух, главоболие, бледа кожа и лигавици. При глутенова непоносимост желязото не може да се усвои през червата.

Хронична умора

Реакцията на организма на глутен може да е и хронична умора. Човек няма сили въпреки добрия сън и обилната закуска.

Лоши зъби

При глутенова непоносимост ценни вещества, витамини и минерали не се усвояват в червата. Сред тях е и калцият. Това разваля зъбите.

Дефицит на

внимание

Проявява се при деца и възрастни, но малцина го свързват с храната. Ако от нея се изключи глутенът, симптомите изчезват.

Нисък имунитет

Ако човек е болнав, това може да е, защото имунната му система е изтощена от “борбата” с глутена.

Кожни проблеми

Като другите алергии и тази избива на кожата със сърбеж, обрив, екзема, акне, псориазис, херпеси (херпетиформен дерматит на Дюринг). Изключи ли се глутенът, симптомите се облекчават.

Сърбеж, изтръпване

Страничен ефект на глутеновата непоносимост е невропатията, при която изтръпват крайниците, има сърбежи и мравучкане. Симптомите се усилват при диабет и дефицит на витамин В12.

Промени в теглото

Загубата на тегло също може да се обясни с алергия към глутена. Дължи се на неусвояването на храната от червата.

Хормонален

дисбаланс

Има връзка между целиакията и хормоналните нарушения, проявили се като нередовен цикъл, колебания на теглото, горещи вълни, лош сън. Те се усилват през пубертета, бременността и менопаузата.

Автоимунни

болести

Целиакията е автоимунна болест. Тя повишава риска да се развие друга такава болест като тиреоидит, болест на Крон, диабет, витилиго, артрит, множествена склероза.

Още четете във в. "Здраве без лекарства"