Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жени Начева СНИМКА: Архив
Жени Начева СНИМКА: Архив

"271 млн.лв. са общите задължения на здравната каса към европейски каси. 133 млн.лв. от тях са просрочени". Това заяви зам. здравният министър и шеф на надзора на НЗОК Жени Начева, с което потвърди изнесената от шефа на касата проф. Камен Плочев преди седмица информация. Резултатите са окончателни, след приключването на вътрешна проверка, която бе възложила в петък.

Системно нарушение на вътрешно нормативни документи. Така Начева обясни причината за разминаване в цифрите, които оповести от проф. Плочев и тези на финансовия министър Владислав Горанов. Това означава,че грешката е административна.

"Оперативни ръководства в последните 2 години са представяли информацията по линия на европейските плащания некоректно, защото имат специфичен начин на обработка. От датата на постъпване на исковете тази информация не е била предатавяна в счетоводните дирекции за нейното незабавно осчетоводяване като размер след това на просрочени задължения", обясни Начева.

Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г., когато размерът на тези плащания е нараснал значително и нареждането за плащане е било обвързано с наличните средства за погасяването им, а не с датата на постъпване в НЗОК на искане за погасяването им.

Кой да понесе административно наказание за това, надзорът ще очаква решението да вземе проф. Плочев и да го съгласува с него.

Със 73-те млн.лв. предвидени в бюджета на касата за разплащане към чужди здравни каси за 2018 г. ще бъде покрита една част от дължимите 133 млн.лв. Останалите ще се прехвърлят за 2019 г. Разплащането им ще стане според споразумения, които държавата ни е сключила със съответните страни за 2018 г. А още.отсега ще започнат и преговорите за споразумения и през 2019 г.

Няма да има нужда от актуализация на бюджета, посочи още Начева. Проблем с подписването на рамковите договори също не се очаква.