Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИШЕНА: Красимир Георгиев отговаря в съда какви са отношенията му със съдии и прокурори.
МИШЕНА: Красимир Георгиев отговаря в съда какви са отношенията му със съдии и прокурори.

МАГИСТРАТИТЕ, които бяха наказани за връзки с Красьо Черничкия, завеждат дела срещу държавата в Страсбург. Проверка на "168 часа" показа, че 10 от 18-те наказани за контакти с лобиста, ще се обърнат към международния съд за правата на човека, и най-вероятно ще спечелят.
"Ако и петчленния състав на съда потвърди наказанието ми, ще съдя държавата в Страсбург. Предполагам, че и останалите ще ме последват. Висшия съдебен съвет направи много незаконни действия покрай наказанията на магистратите, които са контактували с Красьо Черничкия. В мотивите си съда приема, че контактът с това лице уронва престижа на съдебната система, без да се интересува от самите разговори и последствията" - категоричен е зам.-окръжния прокурор на Пазарджик Ангел Панков. Той е един от 18-не наказани с понижаване в ранг магистрати за телефонни контакти с обявения за лобист в съдебната система Красимир Георгиев.
Решен да стигне до съда в Страсбург е и зам.-окръжния прокурор от Плевен Димитър Захариев. Той стана известен като магистратът, който има 103 телефонни контакта с Красимир Георгиев за 6 месеца. Двамата се познават от 2005-а, 3 години преди да се сформира настоящият Висш съдебен съвет. Съпругата на прокурора Силвия Захариева пише текстове за изпълнителите на музикалната компания Пайнер, сред които е и приятелката на Красимир Георгиев Магда.
"Наказанието ми е понижаване в ранг за 3 години и намаляване на заплатата. Обжалвах го пред тричленен състав на върховния административен съд. Сега чакам решението на петчленния състав. Твърдо съм решен да стигна до съда за правата на човека в Страсбург, защото липсва законово основание за наказанието ми. Обжалваното от мен решение противоречи на Конституцията на Република България и на Европейската конвенция за защита на правата на човека.
Според прокурор Захариев включването на името му в скандала цели да попречи на участието му в конкурса за Окръжен прокурор.
"Така нареченият скандал с Красьо Черничкия не се отрази на работата ми като прокурор. Работя както и преди. Но даде отражение в личен план.
Засегнати от скандала съдии посочват, че Висшия съдебен съвет изнася поверителна информация като разпечатки на телефонни разговори, а няма допуск да борави с такава.
"Те просто си пазят местата. Голяма част от членовете на ВСС са пред пенсия и не може да се очаква от тях да опонират на политическата ситуация и управляващата партия" - негодува друг наказан за връзки с Красьо Черничкия.
 "Ако съдът не отмени наказанието ми, ще съдя държавата в Страсбург - категоричен е и съдия Тодоров, който сам си признава, че познава лобиста. - Мотивите на съда нямат нищо общо с правото. Ако аз напиша такива мотиви, каквито са срещу мен, ще ме обявят за некадърник. Решиха да спрат до първите имена и скриха останалите. Със сигурност има поне още 200 магистрати и политици, които познават Красимир Георгиев. Това е измислен скандал за отклоняване на вниманието от истинските проблеми в съдебната система. При срещата ни Красьо каза, че може да ми помогне в избора за ръководител на Окръжния съд в Шумен, но не му обърнах внимание. Аз познавам лично членовете на ВСС, защо ми е да пращам човек при тях да лобира."
Съдия Тодоров е понижен в ранг от ВСС. Той, както и останалите наказани обжалва във върховния административен съд, но жалбата му е отхвърлена на първа инстанция.
"Тодор Тодоров, в периода преди провеждане на конкурса за административен ръководител се е съгласил, потърсил и провел среща с лице, което по собствените му думи било добре информирано за процесите в съдебната власт" - пише в мотивите си съда.
"7-8 месеца бях в болнични и отпуск. Скандалът повлия на работата ми, на психиката, на семейството и финансите. Ако някой е направил пари от съдебната система, аз не съм. Сега вземам пари назаем, за да плащам на адвокати. Все пак в Шумен хората ме познават и изведнъж забъркват името ти в измислен корупционен скандал. След петчленния състав на съда следва Страсбург, но няма кой да ми възстанови нервите" - разказва съдия Тодоров.