Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКИР: Върбанов се разтроява между съда, бизнеса и парламента.
ФАКИР: Върбанов се разтроява между съда, бизнеса и парламента.


ДВЕ различни ЕГН-та ползва бившият земеделски министър и настоящ депутат Венцислав Върбанов.
Това установи проверка на "168 часа" в търговския регистър. Там Венцислав Василев Върбанов е с две самоличности, като на всяка една от тях са регистрирани две различни дружества и формално няма връзка между тях. Според юристи това е предпоставка за злоупотреби и укриване на конфликт на интереси, както при случая с бившия зам. външен министър Феим Чаушев.
С една и съща лична карта и адрес, но с две различни ЕГН-та Венцислав Върбанов фигурира с дружествата "Екобилдинг ДВ" и "Скай Солар енд Партнерс".
В първото е заличен като съдружник малко преди да се кандидатира за депутат в 41-вото Народно събрание. По това време дружеството започва да строи мол до Южния парк. Съдружник му е водачът на листата на НДСВ в Ловеч Данчо Кънев. Там депутатът е записан във фирмените документи с оригиналното си ЕГН, което завършва с цифрите 66. С този единен граждански номер Върбанов участва в предизборната надпревара.
"Човек може да смени името си, но не и ЕГН-то. Изненадан съм. Не знам дали е умишлена схема, но ако е така, е много сериозно. С новото ЕГН човек се сдобива с нова самоличност за нуждите на търговските обороти или гражданските отношения, в които ще влезе. Това е недопустимо. Със сигурност е трябвало да го отрази в декларация за конфликт на интереси, но явно не го е направил. Ако има насрочено дело в съда, не знам как не е уведомен" - коментира казуса депутатът Явор Нотев, член на правната комисия в парламента.  
През юли миналата година Венцислав Върбанов е избран за депутат като водач на листата в Добрич от Синята коалиция. Той напуска парламентарната група още на първия си работен ден, защото Иван Костов и Мартин Димитров обжалват избора му. През октомври изборът му за депутат е обявен за незаконосъобразен. Месец по-късно Венцислав Върбанов започва друго бизнес начинание - производство на енергия от фотоволтаични електроцентрали.
В "Скай Солар енд Партнерс" Венцислав Върбанов е вписан като съдружник малко след като става ясно, че чрез разпределянето на гласовете от последните парламентарни избори е аут от Народното събрание. В оригиналните документи на дружеството Върбанов е вписан с друго ЕГН. Той все още не е посочил новото си бизнес начинание с декларация за конфликт на интереси, за което е предаден на Върховния административен съд от колегите си от комисията за борба с корупцията.
ЕГН-то, с което Върбанов участва в "Скай Солар", се различава от оригиналното му само по последната цифра. На практика депутатът има две самоличности като бизнесмен в търговския регистър без връзка между тях.
"От вас чувам, че фигурирам в Търговския регистър с две ЕГН-та. Моето завършва с две шестици. Ако е така ще го коригираме. Имал съм и други случаи, когато са ме бъркали с друг човек със същите имена - казва Венцислав Върбанов по казуса. - Имах участие в "Екобилдинг ДВ" (фирмата с първото ЕГН - б. а.), но излязох оттам. Когато ме извадиха от парламента, китайски предприемачи ме потърсиха с предложение да работим заедно и така направихме "Скай Солар енд Партнерс" (фирмата с второто ЕГН - б. а.). Предполагам, че ЕГН-то, с което фигурирам там, е техническа грешка при обработването на документите. Не знам какви последствия носи това, но по-скоро е притеснително за мен да не си помислят партньорите ми, че има нещо нарочно. Нямам интерес да сменям ЕГН-то си."
"Не знам какво значи "регистрирал фирма с друго ЕГН" - чуди се и депутатът от БСП Янаки Стоилов. - Или е грешка, или злоупотреба. Но със сигурност трябва да се отрази в декларация за конфликт на интереси. "
През февруари тази година Венцислав Върбанов се връща в парламента след решение на Конституционния съд и оттогава е независим депутат. Член е на комисията по земеделие и гори. Официално е прехвърлил дела си във фирмата, която строи мол, на 28-годишен младеж от Добрич, откъдето е избран за депутат. Но в Търговския регистър с новото си ЕГН вече е собственик на фирма, която навлиза в бизнеса с фотоволтаични електроцентрали. В "Скай Солар енд Партнерс" Венцислав Върбанов е съдружник с най-красивата бизнес дама в България Калина Камбанова, която е омъжена за турски инвеститор в България, и с дружеството "Скай Солар България", което се управлява от двама китайски граждани.
"Съдружниците ми в "Скай Солар" са с много сериозни инвеститорски намерения, но разнопосочните сигнали за промени в законодателството ги разколебават. Законът за опазване на земеделските земи не е окончателно приет, подготвя се нов закон за енергетиката, а те искат да инвестират с минимален риск" - разказва за бизнес начинанието си Венцислав Върбанов. 
Според депутати като собственик на фирма за фотоволтаични електроцентрали Венцислав Върбанов е в конфликт на интереси, защото е член на комисията по земеделие и гори в парламента. За да осъществяват дейност, подобни дружества търсят земя, за да строят фотоволтаични паркове.
След като повторно влиза в парламента, Венцислав Върбанов не подава декларация за конфликт на интереси. Затова миналата седмица председателят на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Валентин Николов дава Върбанов на Върховния административен съд. Заседанието е насрочено за 1 декември с участието на прокурор от Върховна административна прокуратура. Участието му в "Скай Солар" с новото ЕГН не е единствената предпоставка за конфликт на интереси при народния избраник. Повечето от роднините на бившия министър на аграрната реформа и настоящ депутат са в земеделския бизнес.
"Няма никакъв проблем с декларацията ми за конфликт на интереси. Пуснал съм си такава, но после ме извадиха от парламента. Получило се е разминаване във времето, защото се върнах няколко месеца по-късно. Подал съм декларацията отново, но до Сметната палата, а трябвало и до парламентарната комисия" - обяснява депутатът. Според председателя на комисията по корупция в парламента Валентин Иванов Върбанов не е подал декларация за конфликт на интереси след възстановяване на мандата му през февруари тази година. Той казва, че е предупредил колегата си по казуса, но той все още не е попълнил задължителната по закон за депутати декларация за конфликт на интереси, където би трябвало да включи и участието си в "Скай Солар". Административната глоба по закон е от 1000 до 5 хил. лева. Комисията вече е внесла жалбата си до съда с ответник Венцислав Върбанов. Подписали са се всичките й членове.

СЪДРУЖНИК: Калина върти фирмата със сгрешеното ЕГН.
СЪДРУЖНИК: Калина върти фирмата със сгрешеното ЕГН.