Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нападките на президента Румен Радев към премиера и правителството не са нещо приятно, посочи вицепремиерът Екатерина Захариева.

В интервю за bTV Екатерина Захариева каза, че е смятала, че институциите работят добре и не може да си обясни случилото се. Според нея в интервюто си пред същата телевизия в сряда вечер премиерът е бил "доста доброжелателен" и затова за нея е необяснимо случилото се.

"Не мога да си обясня какво предизвика тази реакция. Не е хубаво да се хвърлят такива обвинения в публичното пространство. Това напрежение не е полезно за никого", заключи тя.

В интервю премиерът обяви, че двете институции работят добре, но призова президента "да не слуша беквокалите". Президентът Румен Радев атакува остро Бойко Борисов заради това, че свърза началника на кабинета му Иво Христов с депутата от ДПС Делян Пеевски и го попита дали имат общи бизнес интереси.

На въпрос дали президентът ще бъде поканен на срещата на турския президент Ердоган с европейските лидери във Варна, министър Захариева посочи, че тази среща е голям успех за българската външна политика.

Въпросите, които президентът Радев поставя обаче, са предмет на двустранните срещи, а срещата във Варна е в европейски формат. Това е т. нар Лисабонски формат, на който се срещат европейски лидери, припомни външният министър. В случая Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се срещат с президента на Турция Ердоган при домакинство на българския премиер по време на българското европредседателство, изтъкна министър Захариева.

България не разнася шербет, чай или кафе по време на председателството.

Така външният министър коментира думите на президента Радев по повод идването на Ердоган във Варна, че България трябва да настоява за своите интереси, а не да разнася шербет на тази среща.

По повод думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че премиерът Борисов може да получи руско гражданство и да гласува за Путин на президентските избори, Захариева коментира единствено, че това е "нелепа шега".

На неформалната среща на външните министри от държавите в ЕС, която в момента се провежда в София, се обсъждат важните и актуални теми от актуалните геополитически проблеми, каза още Захариева.

По отношение "За" и "Против" стратегията на България за Западните Балкани, Екатерина Захариева заяви: "Нашият призив и позиция е да бъдем по-активни с въздействие и отношение към Европейския съюз. Това, което Европа започва да поставя като въпрос е, че вече не само ние ще плащаме сметката и че не само ние ще обираме негативите".

Захариева коментира и Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан между България и Македония. Тя посочи, че българската външна политика е насочена върху това да има проспериращо отношение между страните от Балканския полуостров.