Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великият футболист следи с огромен интерес опитите на милиардера Мъск да прати хора на Червената планета.

Гибона мрази да го величаят като футболна легенда, но не бяга от образа на изряден съпруг.

Всеки футболист прекрасно осъзнава какво го очаква, ако от любимия на половината град отбор премине в любимия на другата половина тим. Изоставените фенове късат плакати, забраняват песните на възхвала и неуморно сипят обиди и проклятия, докато нещастникът не реши да се пенсионира.

И все пак има играчи, на които им прощават светотатството. Просто защото са твърде велики, за да им се сърдиш. Божидар Искренов-Гибона е точно от тази порода велики играчи, които никога няма да бъдат забравени заради спектаклите, които изнасят на терена. Гиби Искренов играе и за "Левски", и за ЦСКА, но и до днес агитките на двата отбора го поздравяват с ръкопляскания, ако го видят на стадиона. Не че това се случва толкова често. Бившият национал отдавна се е отдалечил от българския футбол и рядко си позволява да говори по темите, които и без това вълнуват все по-малко хора в България.

Играчът, обявен преди вече доста години за Радостта на народа, се чувства прекрасно в своята кожа и без да му се налага да се занимава със спорта, който го прослави не само в България, но и по целия свят. Самият Искренов май доста мрази да го боготворят с гръмки фрази и титли.

"Прякорите ми си останаха с мен, не мога да бягам от тях. Дори сега разбирам, че на някои млади футболисти са започнали да им викат Гибончетата. В това няма лошо, но ме дразни, като започнат да ме наричат легенда. Какво значи да си легенда в България? В днешно време има момчета с по един, два мача и вземат, че ги обявят за легенди. Титлите в нашия спорт твърде много се обезцениха и на никого няма да му направи впечатление, ако започна да се тупам в гърдите, че съм легенда", заявява пред "168 часа" Божидар Искренов.

През последните години той сякаш се позагуби от светлината на прожекторите, след като преди това участва в няколко риалити проекта. Божидар има и основателна и много елегантна причина. Вниманието му изцяло е погълнато от неговата съпруга Кремена Искренова, която пък е бивша националка по художествена гимнастика. Запознават се случайно. Кремена търси връзка с популярния футболист от близкото минало, за да обсъдят качествата на сина й, който е решил да пробива във футбола. Срещата се проточва повече от пет часа, а оттам нататък е лесно за страстта да пробие прегради и задръжки.

"Много хора ни питат дали не сме част от класиката - популярен футболист да е с известна гимнастичка. Наистина имаме традиции в това отношение покрай Боби Михайлов и Мария Петрова, както и Наско Сираков и Илияна Раева. Истината е, че преди да отида на срещата с него, написах в гугъл името му, за да го видя на снимка и да не се изложа на срещата. След това всичко стана много естествено и красиво", на свой ред се включва в разговора Кремена Искренова.

Преди две години двамата се бракосъчетават, въпреки че вече имат по един брак зад гърба си. Иначе са заедно от пет години, но и двамата се кълнат, че това време им е минало като насън

"Онзи ден дори си говорихме как са минали тези пет години. Нищо не се е променило между нас, тъй като имаме много общи интереси, вълнуваме се от едни и същи неща, умеем да си споделяме помежду си", издава простичката рецепта на семейното щастие Гибона. Съпругата му бърза да се включи с признанието, че тяхното семейство не е като средностатистическите. Божидар и Кремена в компанията на сина й от първия брак Денис си организират тематични вечери, чиято единствена цел е за сплотяване на колектива.

"Правим всичко възможно да не губим връзката помежду си. Едната вечер играем на различни игри, като "Не се сърди, човече" например, а следващата посвещаваме на българското кино. Може и да ви звучи смешно, но именно така успяваме да общуваме помежду си и да съхраняваме всичко ценно, което ни прави семейство. Защото много от децата, които идват при мен, разказват как вечер тате чете вестника, а мама готви, но и двамата искат времето да минава в мълчание.

Така се възпитават лоши качества, които ни дърпат назад като нация", категорична е Кремена Искренова. Бившата националка в момента държи най-голямата школа по художествена гимнастика в Стара Загора.

Общината й предоставя зала, но тя самата успява да си осигури цялото необходимо оборудване и да запали интереса на децата към един от най-успешните български спортове. В момента при Кремена тренират две от големите ни надежди на художествената гимнастика. Христомира Ченгизова е приета в проектоолимпийското звено на България. А 13-годишната Ива Табакова тренира два месеца с Кремена в Китай и е харесана от треньорката на националния им отбор, но родителите й решават да не я отделят толкова малка от семейството.

Любопитното е, че заради Кремена Божидар Искренов напуска София и се мести в по-малкия град, където животът тече на други обороти.

"Чувствам се идеално и подминавам с насмешка приказките как съм предал София. Няма как да я предам, защото там съм се родил и там минаха някои от най-хубавите ми години. Но и сега си живея прекрасно в Стара Загора. Вярно, ритъмът е друг, но със сигурност софийското напрежение въобще не ми липсва", усмихва се Радостта на народа.

Съвсем наскоро той и Кремена се завърнаха от Китай, където той обучава малки китайчета в тънкостите на футбола, а тя преподава художествена гимнастика на една от националките на най-многолюдната държава в света.

"Отидохме, разгледахме и свършихме това, за което ни бяха повикали. В Китай можеш да работиш, но не и да живееш. Там е друг климат, друг манталитет, всичко им е различно. В някои отношения са на светлинни години пред всички останали.

Най-голямо впечатление ми направиха скоростните им влакове. Движеха се с малко над 300 км/ч, но въобще не можеш да разбереш колко висока е скоростта. Слагаш едно шише с вода пред теб и течността си стои в покой все едно стоим на едно място", възхищава се от напредналите технологии Божидар Искренов. И това съвсем не е случайно, тъй като въпросите на науката и техниката живо го интересуват. Със сигурност той е най-добре подготвеният сред всички известни футболисти относно възможността човечеството да покори Червената планета.

"От години Марс ми е като някаква фикс идея. Съвсем сериозно навремето мислех да се запиша в програмата, от която ще бъдат излъчени първите заселници Сега следя с интерес всичко, което прави Илон Мъск. Изпитанията на най-мощните до момента ракети минаха успешно, така че наближава времето, когато човешки крак ще стъпи на Червената планета. И тогава ще разберем дали наистина там има вода, дали има микроорганизми, всичко това няма как да не ме вълнува", въодушевява се Божидар Искренов.

Интересите към Космоса и най-близката до Земята планета съвсем не са единствените любопитни моменти в автобиографията му. Още докато е футболист, Гиби Искренов е поканен да участва в българското кино и се справя с огромен успех.

Появява се в незабравимата комедия "Маневри на петия етаж" и за кратко се изявява в "Скъпа моя, скъпи мой",който впоследствие печели "Златната ракла".

"Бяха хубави години, в които имах шанса да се запозная с най-големите имена на българското кино и театър. Много от тях вече не са между нас, но спомените си остават. Как няма да съм добър в киното, та колко дузпи само съм спечелил в кариерата си", смее се Божидар Искренов. В края на миналата година той получава изключително важно обаждане по вайбъра. Звъни приятелят на дъщеря му Настася.

"По това време бяхме още в Китай и затова ми се обади по вайбъра. Обяви, че има намерение да предложи брак на дъщеря ми, но първо е пожелал да вземе моето съгласие.Дадох му го, но го предупредих, че съм изключително взискателен баща и няма да му е лесно. Момчето е точно, така че съм щастлив. Само преди няколко дни направиха и годежа, така че всичко върви по план", разказва Гибона. Синът му от първия брак - Георги, също живее в САЩ, но тъй като е с двойно гражданство, участва в българския национален отбор по хокей.

"Децата са добре и вече са тръгнали по своя път. На мен ми остава да се наслаждавам на живота и да правя това, което смятам за добре. Сега изчаквам да видя дали ще се осъществи един нов проект и може отново да поема по широкия свят.

Което никак не ме плаши. Наскоро пресметнах, че почти половината си живот съм го прекарал извън България. Така ми се случи покрай футбола", споделя още Божидар. А любимата му Кремена се намесва в разговора, за да разкрие една малко очаквана черта на футболната легенда.

"Той е романтичен човек. Винаги намира начин да ми покаже своята любов. Умее да изпипва детайлите. Наскоро се прибрах у дома и заварих сервирана маса, свещите горят, а докато се преоблека, и виното беше сипано. Другата му страхотна черта е, че умее да готви и го прави с настроение. Понякога дори ми носи обяд в залата, тъй като съм заета с децата и нямам време за ресторанти. Не се шегувам - той наистина е мъж мечта", усмихва се Кремена Искренова.