Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. СНИМКА: АРХИВ
Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. СНИМКА: АРХИВ

Сидеров атакува зам.-шефа на ГЕРБ заради ратификацията и опасността да падне правителството

“След като Истанбулската конвенция е приета на заседание на Министерски съвет, логично е мнозинството да я подкрепи. Но ние отложихме ратифицирането й, след като има притеснения у хората, подклаждани от БСП с двойното лице, едното от които през декември е подкрепило документа на ПЕС в Лисабон, а другото сега се заиграва със страховете на българите.”

Това заяви пред "24 часа" зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите на партията Цветан Цветанов по повод думите на шефа на народните представители на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, че именно той, а не премиерът Бойко Борисов, настоява най-много за приемането на Истанбулската конвенция. В неделя Сидеров и вицепремиерът Красимир Каракачанов дори заплашиха с падане на правителството, ако бъде ратифицирана конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени. Лидерът на “Атака” дори оповести съмнения, че ГЕРБ подготвят депутати от НФСБ да не влязат в пленарната зала при гласуването, за да стане ратификацията по-лесно. И заплаши, че ще поиска изгонването на депутатите на Валери Симеонов от групата.

“Цветан Цветанов е основният двигател, който налага приемането на скандалната Истанбулска конвенция. Не премиерът Борисов, защото той е наясно с настроенията на хората”, заяви Сидеров в неделя вечерта пред партийната телевизия “Алфа”, след като по-рано през деня бе обявил съмненията си и пред “24 часа”.

“Цветанов е човекът, който в парламента и извън него настоява и въздейства да се придвижи Истанбулската конвенция в България, а медиите са инструментът му”, допълни Сидеров. И разказа, че Цветанов всеки ден влизал в стаята на групата им с въпрос дали няма да приемат конвенцията. “Агитира ни да отсъстваме от залата по време на ратификацията, за да мине гласуването”, разкри лидерът на “Атака”.

“Ако някой събори правителството, това ще е Цветанов, заради този подход и начин, по който се опитва да прокарва неща, които не се приемат от народа. Той се опитва да влияе и на коалиционния ми партньор Валери Симеонов, с когото се чуват по няколко пъти на ден”, коментира още Сидеров.

“Цветанов в момента е в САЩ и там го подготвят как да агитира за джендъризма”, каза още Сидеров.

"Не трябва да се заиграваме със страховете на хората, не трябва да допуснем популизмът да взема връх", коментира в отговор Цветанов. И очерта какво предстои: "Решихме да има обществен дебат и ако обществото е склонно да се борим по-ефективно и с по-добра координация на всички институции с проблема домашно насилие над жени и деца, конвенцията да се подкрепи. ГЕРБ няма да наложи силово приемането й. Трябва да продължим диалога с гражданското общество, защото политическите решения трябва да се вземат в диалог с хората. А относно притесненията за трети пол и еднополови бракове, с нашата Конституция това няма как да стане."