Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсят търговеца на бъбреци д-р Франкенщайн

l Израелецът Моше Харел е ключова фигура и посредник в нелегалните сделки. Жертвите получавали по около $10 000 за орган, а бандата ги продавала между $100 и 120 хиляди

Израелецът Моше Харел, лидер на международна банда за търговия с човешки органи, бе арестуван в Кипър след 10-годишно издирване.

Той е заподозрян за организирането на десетки незаконни операции за изваждане и трансплантации на бъбреци в клиника “Медикус” в Прищина. Жертвите – най-често от бедни семейства в Източна Европа и Централна Азия - били оставяни без медицинска помощ след операцията по изваждането на бъреците им. Много от тях имат усложнения.

Потърпевши са граждани от Украйна, Русия, Молдова, Беларус и Узбекистан. Сред донорите има и жени от 18 до 25 години. За органите си жертвите получавали по около 10 000 долара, а бандата ги продавала по 100-120 хиляди.

Схемата на нелегалната търговия излиза на бял свят през ноември 2008 г., когато турчинът Йълмаз Алтун пада на пода на летището в Прищина. 23-годишният младеж чака полета, за да се прибере у дома, но изгубва съзнание. Когато косовските власти го проверяват, откриват голяма свежа рана на корема му. Той няма ляв бъбрек, пише в. “Вашингтон пост”.

Алтун разказва на полицията, че е станал донор с бъбрека си в клиника "Медикус" в покрайнините на града. Посредник в Истанбул му обещал щедра сума. Впоследствиe младежът лежи в същата стая в клиниката, където е и купувачът - 74-годишен израелец, който е платил за бъбрека около 145 000 долара, пише в. “Гардиън”. Двамата – донорът и получателят, се виждат за кратко преди операцията.

Падането на младия човек на летището поставя началото на мащабно разследване за международния пазар на органи в балканската страна. Международни прокурори от ЕУЛЕКС установяват, че в клиника "Медикус" за осем месеца през 2008 г. са извършени най-малко 23 незаконни операции по изваждане и присаждане на бъбреци на получатели от Канада, Израел, Германия, Полша. Джонатан Рейтъл, прокурор в мисията ЕУЛЕКС в Косово, нарича тази търговия

“експлоатация

на бедни и

нуждаещи се”

"Това е жестока жътва на бедните " – казва той пред в. “Айриш таймс” през 2013 г. Същата година ръководеният от ЕС съд в Косово осъжда петима лекари за трафик с човешки органи. Сред тях са ръководителят на клиниката "Медикус" д-р Лутфи Дервиши, известен косовски уролог, и синът му Арбан, осъдени съответно на осем и седем години затвор.

Косовските лекари обещавали на донорите неголеми суми – обикновено по 10 000 долара за бъбрек според съдията, внесъл присъдата. "Някои донори не са получили обещаните суми, а двама са били излъгани и са се върнали у дома си без пари и с един бъбрек" – твърди съдията.

Двамата осъдени лекари успяват да избягат. През 2016 г. Дервиши е арестуван, а синът му и днес е в неизвестност. Сред осъдените е и хирургът в клиниката, извършвал операциите – турчинът Юсуф Ерсин Сонмез, известен в родината си като “Доктор Франкенщайн”, но той избягва. Главният анестезиолог на “Медикус” е осъден на три години затвор.

Още двама сътрудници получават по една година затвор условно. Върховният съд на Косово обаче открива “процедурни нарушения” и през 2016 г. връща делото за преразглеждане.То е в ход и до днес.

Израелецът Моше Харел играе

ключова роля

в мръсния

бизнес с органи.

Той е смятан за лидер на организираната престъпна 12-членна банда. Харел няма медицинско образование и е посредник, който намира донорите и уговаря цената. За първи път е арестуван през 2008 г. в Косово, но е освободен и след това се укрива успешно от следствието.

От 2010 г. е издирван от Интерпол за търговия с хора и причиняване на тежки увреждания на здравето им. По същите обвинения е издирван и в Русия. Веднага след задържането му в Кипър през януари косовските власти отправиха искане към Кипър за екстрадирането му.

Разследващите в Косово установяват, че "Медикус" е само част от мрежата клиники, ръководени от Сонмез, Харел и другите, твърди прокурор Рейтъл през 2013 г. “Ние открихме подобни клиники в Азербайджан и на други места и предполагаме, че една от тях е в Южна Африка".

В Украйна е един

от филиалите

на престъпната група на Моше Харел. В продължение на три години украински лекари участват в схемата, при която 17 от 25 незаконни операции за органи са извършени в Баку, Азербайджан, където донорите са били закарвани, защото там подобни операции не са забранени, други операции са извършени в Еквадор и Косово.

Две операции са извършени в Националния институт по хирургия и трансплантации “Шалимов”, където са работели заподозрените Владислав Закордонец, хирург, и анестезиолозите Петър Зайченко и Ярослав Романов.

Членовете

на бандата

“черни трансплантолози”, както я наричат украински медии, прекарват в следствен изолатор девет месеца, а след това са пуснати под парична гаранция.

При провеждането на обиска у един от украинските хирурзи са открити 200 000 долара кеш, а отделно от това той има на депозит в банка 300 000 долара, луксозни коли и вила. През 2013 г. украински и руски медии съобщават, че делото срещу “черните лекари” е прекратено поради изтичане на срока на давност. Според интернет сайта kiev.segodnya.ua тезата на лекарите по време на делото е била, че са помагали на хората.

Закордонец е осъществил 15 операции за трансплантации на бъбреци, между които две на деца, които са били законни. През есента на 2017 г. Съветът за безопасност на Украйна съобщава за задържането на шест членове на бандата трансплантолози, които организирали

медицински турове за изрязване на

бъбреци.

Година преди това в Тирана е арестуван Борис Волфман, гражданин на Русия и Израел. Той също е издирван за незаконната търговия с бъбреци от властите в Коста Рика, Турция, Украйна, Косово и други държави. Следователи твърдят, че е бил ангажиран в престъпен бизнес от 2008 г.

Мрачният сюжет с търговията с бъбреци е чувствителна тема за Косово, където е свързана с друг голям скандал – през 2010 г. излезе доклад на Съвета на Европа, в който косовските бойци са обвинени в насилствено изваждане на бъбреци и други органи на отвлечени косовски сърби в периода 1998-1999 г. по време на войната в Косово. Обвиненията все още не са доказани.

Делото в Косово продължава, а хирургът Юсуф Ерсин Сонмез, турският “Доктор Франкенщайн”, все още е в неизвестност.