Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Шарлопов
Стефан Шарлопов

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие.” Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов. В нощта срещу неделя бизнесменът напусна този свят на 55 години.

Стефан промени изцяло начина си на живот в последните година - две - спортуваше, спазваше здравословен режим. Дори потърси психоложката Алгафари,

за да го

посъветва как да

общува с децата.

И с петте...

Дали по неин съвет, но намали емоционалността, с която търсеше път към всяко от тях...

Починал е внезапно в съня си. В петък е споделил с приятели, че не се чувства добре. В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не е потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Със световноизвестния певец Хосе Карерас при отбелязването на юбилея на фирмата, която внася световноизвестните бижуjа Chopard
Със световноизвестния певец Хосе Карерас при отбелязването на юбилея на фирмата, която внася световноизвестните бижуjа Chopard

Стефан е роден на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет.

След това започва работа като журналист във “Вечерни новини”, “Кооперативен вестник” и “9 септември”. Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му

сделка е

неуспешна,

както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

“Ама нали имахме джентълменска уговорка”, попитал изуменият Шарлопов. “Да, но забравихме да подпишем договор”, отвърнал му клиентът.

“Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата”, споделя бизнесменът пред “24 часа”.

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така

се появява

първото му

предприятие в

хранителната

индустрия -

“Роял кейк”

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и “лудост”. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Шарлопов има 5 деца, 4 от които са от настоящата му съпруга Бояна (вляво). Първородната му дъщеря Ева - вдясно от него, е на 30 години и от няколко години активно движи семейния бизнес. Другите две момичета - Бояна и и Стефани са тийнейджърки. Синовете на бизнесмена - Георги и и Илия са вече на 7 г.
Шарлопов има 5 деца, 4 от които са от настоящата му съпруга Бояна (вляво). Първородната му дъщеря Ева - вдясно от него, е на 30 години и от няколко години активно движи семейния бизнес. Другите две момичета - Бояна и и Стефани са тийнейджърки. Синовете на бизнесмена - Георги и и Илия са вече на 7 г.

България е нещо уникално. Само ние не го разбираме. Господ ни е дал много неща - земя, красота, но ние самите сме си малко калпави, казва бизнесменът в интервю за в. “Дневник”.

Всичко в живота си - и в професионалния, и в личния, Шарлопов прави с любов и с удоволствие. Затова и възходът му в туристическия бизнес е впечатляващ. (Виж по-долу)

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обича да парадира с богатството си. Дори когато си купува хеликоптер, го прави, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето “Созополис” бе последният му голям проект.

Макар още на 30

г. да е милионер,

не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

“Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво “Тойота Авенсис”. Това са колите на управителния съвет”, обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. 55-годишният предприемач е член на настоятелството на Великотърновския университет. Той бе един от двигателите за издигането на университетския храм “Свети Евтимий Патриарх Търновски”.

Градежът бе започнат преди 13 г. по инициатива на бившия ректор проф. Иван Харалампиев. Шарлопов пръв е посветен в мечтата за църквата край ректората на прочутия професор по старобългарски, когото наричаше свой ментор.

“Когато преди почти 18 г. ме избраха за ректор на университета, аз най-напред имах желанието да направя 3 неща - да построя чешма, да вдигна паметника на св. св. Кирил и Методий от улицата на сегашното му място и да направя така, че да се построи храм. Първите две бяха лесни, но с храма се оказа трудна работа. За щастие, аз бях инвестирал по-рано в Стефан Шарлопов. Той беше мой студент, толкова интересен, така хубаво пееше и свиреше на китара, че в III курс беше единственият, на когото казах: “Само ти можеш да ми говориш на ти!”, обича да разказва проф. Харалампиев. Обадил му се, седнали, пили вино и го решили.

“За 6 месеца църквата на университета беше в почти това състояние, в което се намира днес. С изключение на една мазилка и няколко врати и прозорци. Това бяха в огромната си част негови средства и на негови близки приятели. Аз съм свидетел само изкопът какво струваше и какви усилия бяха”, разказа потресен проф. Харалампиев. Той научил за смъртта на Шарлопов в университета. Съобщил му шефът на издателство “Абагар” Иван Петров.

“Това беше ужасно. Ние бяхме изключително близки, аз познавам цялото му семейство.

Много го обичах и го обичам, за мен все още е жив, защото

той беше

бизнесмен, за

когото поне аз

не чух една

лоша дума

Голямо сърце! Аз не съм му искал нищо, тъй като работихме заедно за църквата и когато направихме сдружение “Майка България”. Той даваше от себе си, умееше да увлича други приятели за различни каузи”, обобщава проф. Харалампиев.

Изброява, че Шарлопов бил генерален спонсор на ансамбъл “Българе”, смятал, че трябва да има трето българско Възраждане. “Той беше отчаян патриот. Може би си спомнят много хора, че в ресторанта на неговия хотел в полунощ дълго време се свиреше химнът на България и патриотични песни”, спомня си професорът.

На празненство в Благоевград. В Сандански се намира най-буксозния хотел на веригата му - 5-звездният "Пирин".
На празненство в Благоевград. В Сандански се намира най-буксозния хотел на веригата му - 5-звездният "Пирин".

“За мен той си остана една изключително светла фигура, и аз се гордея, че се познавах с това момче. Никога не съм мислил, че това голямо сърце ще престане да бие, жалко, че си отиде на 55 г.”, каза проф. Харалампиев.

“За по-малко от месец изгубихме двама от хората, които най-много ни помагаха, ще ми се да мисля, че е случайно”, каза настоящият ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов, визирайки и разстреляния бизнесмен Петър Христов, който също бе член на Съвета на настоятелите на ВТУ.

По инициатива на проф. Бонджолов и с подкрепата на Шарлопов след 8-годишен застой строителството на храма на студентите в Търново бе възобновено. Организирани бяха благотворителни балове през м.г. и започна национална дарителска кампания за набиране на средства за доизграждането на молитвения дом.

“Мъчно ми е, че си отива един приятел. С него се знаем още от студентските години и оттогава сме в колегиални, приятелски, чудесни отношения. Това е човек със специално отношение към университета. Около него се събираха и група от нашите колеги, с които заедно сме учили. За нас и за университета е голям удар, защото той и Петър Христов най-активно ни помагаха за всичко. Обади ми се, след като почина Петър, да ми каже: “Нищо че така се случи, неприятно е, но няма да има финансов проблем, аз ще поема и ще помогна да довършим храма на св. Евтимий.”

Комплексът Созополис
Комплексът Созополис

Това беше Стефан. Губим един човек, който беше много силно свързан с университета. Помагал е с присъствие, с идеи, със съвети, затова е много тежка загубата”, каза ректорът.

Поклонението ще бъде в София в четвъртък от 12 ч в църквата “Св. София”, съобщиха от семейството му.

“24 часа” изказва съболезнованията си на съпругата на Стефан Бояна и на децата му.

Искаше да остарее край брега на Созопол

"Созополис” е най-впечатляващият проект на Шарлопов. Луксозното ваканционно селище на площ от 88 хил. кв. м се намира на полуостров Колокита в Буджака, на 2 км южно от Созопол, и е изградено в стила на къщите от Стария град.

Неслучайно през 2016 г. спечели морския оскар от годишните награди Marine Lifestyle в категорията “За съхранение на автентичния архитектурен стил”.

Построено е като изящна

реплика на

Стария Созопол

в българския “Бевърли Хилс”, както наричат Буджака. Освен с калдъръмените улици и алеи селището впечатлява и с прекрасна гледка към морето.

Към новия комплекс бе подходено с чувство за отговорност към историята, след като първо бяха направени археологически разкопки на Колокита, при които бяха съхранени много ценни артефакти и консервирани две могили.

Къщите са изградени само от екоматериали и представляват едва 17% застроена площ от целия терен.

Най-евтините вървят от 150 хил. евро нагоре, по-големите стигат и до милион.

“Тук искам да събера само позитивни хора, тъй като мястото е наситено с енергия от древните светилища”, казваше за бизнесначинанието си Шарлопов.

Според посветени това е бил един от

най-рисковите

проекти на

бизнесмена

Първо го замисля с руснаци, но после се отказва от тях, за да го изгради сам.

“Горд съм, че вече съм гражданин на Созопол. Не ми се връща в София”, заяви през 2016 г. Шарполов, а после неведнъж е казвал, че “Созополис” е раят и иска там да остарее.

По ирония на съдбата обаче любовта към Созопол му донесе доста главоболия през последните години. През лятото прокуратурата започна проверка по сигнал, че умишлено е разрушил защитени скали на Колокита, за да си направи частен плаж.

Заради това “Шарлопов - Созополис” отнася две глоби от по 10 000 лв. през 2014 г. и 20 000 лв. м.г. Тезата на Шарлопов бе, че с прибутване на две-три скали е искал да спаси брега от ерозия и свлачищни процеси, а не да прави пясъчна ивица при наличието на толкова красиви плажове наоколо.

“Созополис” е последният проект в живота на Стефан Шарлопов, който преди това с течение на годините изгради цяла

хотелска верига

“Шарлопов Груп”,

която управлява 5 луксозни хотела у нас и един в Германия. Това са 5-звездният парк-хотел “Пирин”, който се намира край Сандански, близо до река Санданска Бистрица. В групата влизат и хотелите “Янтра”, “Мургавец”, “Девин” и “Созополис”, както и хотел “Палменвалд” в германския климатологичен курорт Кнайп.

Хотел “Янтра” във Велико Търново бе купен от него в окаяно състояние, но успя да го превърне в една от перлите на региона. Той е 4-звезден.

“Пирин” е 5-звезден парк-хотел, който през 2009 г. стана първият български хотел с отличие от

Европейската

спа асоциация

Самият Шарлопов в продължение на два мандата е председател на Българската асоциация по балнео- и спа туризъм, член на управата на Европейската СПА асоциация и член на консултативния съвет към КРИБ.

“Мургавец” е бившият грандхотел в Пампорово, който бизнесменът купи при раздържавяването. В продължение на няколко години той бе менажиран от турската верига “Алкочлар”, но през 2016 г. 10-годишният договор бе прекъснат от него с обяснението, че партньорите му от южната ни съседка не са коректни с плащанията. След развалянето на сделката той хвърли няколко милиона, за да го обнови, тъй като смяташе, че Пампорово има изгледи скоро да се превърне в целогодишен спа курорт.

Той притежава и 4-звездния хотел “Девин” в едноименния град и бе един от активните пропагандатори на идеята минералната вода от града да се докара с водопровод до Пампорово. Преди години той бе и един от основателите на дружеството за бутилиране на минарална вода “Девин”.

Към “Шарлопов Груп” се числи и хотел “Палменвалд” в германския

климатологичен

курорт Кнайп

в провинция Баден-Вюртемберг. Той бе купен и основно реновиран през 2010 г. и е паметник на културата.

Макар да не се представя за част от веригата “Шарлопов Груп”, собственост на Стефан Шарлопов е и комплексът от къщи за гости “Екокъщи Боженци”.

От около две години изпълнителен директор на хотелската верига е първородната му дъщеря Ева Шарлопова.

Стефан Шарлопов има дял и във фирмата, която е официален вносител на марката Chopard в България.

Ангелкова: Губим приятел и сериозен предприемач

Министърът на туризма Николина Ангелкова изказа дълбоки съболезнования по повод внезапната кончина на Стефан Шарлопов до неговите близки и колегите му.

“Разделяме се с човек, отдал много идеи и сили за устойчивото развитие на българския туризъм и спа индустрията. Аз и моят екип губим не само прекрасен партньор и приятел, но и един от най-сериозните предприемачи и инвеститори в отрасъла”, каза Ангелкова.

Като собственик на “Шарлопов груп” и председател на Управителния съвет на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан работи неуморимо за високото качество на туристическите услуги в страната и превръщането ѝ в конкурентна дестинация, подчертава в съболезнованията си министър Ангелкова. (24часа)