Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Има ли и какви са очакванията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от планираната за март в град Варна среща на върха на ЕС в рамките на българското председателство? В отговор Ердоган заявява в интервю за италианския вестник "Стампа", което препечатва Анадолската агенция,че очаква "лидерите на ЕС да премахнат в най- скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция. Както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не се жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки".

В интервюто Ердоган акцентира на терора на ПКК. "С Борисов /министър-председател на България/, Юнкер /председател на Европейската комисия/ и Туск /председател на Съвета на ЕС/ сме отдавнашни приятели. Няма друг политик по-старши от мен в ЕС. Но силно ме огорчава следният факт. Тероризмът е проблем както в Европа, така и на други места по света. Но да вземем примера с ПКК - в Европа и в други страни ПКК е обявена за терористична организация, но виждате, че една група европейски депутати влизат в европейския парламент, закичени с парцалите на ПКК. Това са неща,които не бива да се допускат. Европа от една страна забранява ПКК, но в същото време европейски парламентаристи вкарват в тяхния парламент символите на една терористичната организация", казва Ердоган, цитиран от БТА.

По думите му Турция изпълнява поетите задължения на страна-кандидат за ЕС. "Но процесът не е едностранен. ЕС също трябва да изпълни преди всичко дадените обещания. В етапа на преговорите ЕС сам запушва процеса, но в същото време обвинява нас. Това е несправедливо. Някои европейски страни предлагат различни алтернативи по отношение на Турция, но това също е несправедливо".

Като акцентира на пълноправното членство на Турция в ЕС, Ердоган заявява: "Желанието на Турция е за пълноправно членство. Други опции извън тази са далеч от няс и няма да ни задоволят. Очакванията ни от ЕС са час по-скоро да премахне изкуствено сложените прегради пред нас и да следва конструктивна политика".