Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

В разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr. което излъчва митинга пряко. Според Теодоракис "всяко отстъпление ще има катастрофални последици".

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", заявява Теодоракис, цитиран от "Фокус".

В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: "Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв начин, с географски или други определения като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония". Продължавайки, Теодоракис попита множеството: "Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно".

Според него "Македония е само една и тя е и винаги ще бъде гръцка! Да живее гръцкият народ!"