Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Пенков
Бойко Пенков

Съпруга на починал мъж съди здравното министерство за 500 000 лв. Причината е, че съпругът на Христина Хрисимова Георги умрял от идиопатична белодробна фиброза (усложнение на белия дроб - б.а.) заради забавено лечение.

През юли 2016 г. семейството кандидатства в Комисията за лечение в чужбина за финансиране на трансплантация на бял дроб. Това е единственото лечение за заболяването, а в България такива не се правят. Доскоро българите с такъв проблем са лекувани в болница във Виена, но и тя вече не приема наши пациенти. От Виена са се били съгласили да оперират и Георги, но за да бъде включен в листата на чакащите, е бил нужен договор между лечебното заведение и здравното министерство, както и капаро от 30 000 евро, обяснява Христина Хрисимова. Парите обаче са преведени чак през ноември, след като жената подава жалба до ВАС и организира протест.

“Случаят на съпруга ми можеше да бъде разгледан в рамките на месец”, пише Христина в отворено писмо до медиите. В него тя обяснява, че случаят на Георги е бил определен като спешен, но на комисията трябвали 6 месеца да го реши. По закон тя трябва да заседава 4 пъти в месец, а при спешни случаи и извънредно. За периода 15 август - 20 септември обаче е имало само едно заседание, твърди жената.

Проверка на случая е разпоредил здравният министър Кирил Ананиев. Очаква се да е готова до дни. Паралелно от началото на годината “Медицински одит” проверява дейността на Комисията за лечение в чужбина заради сигнали за злоупотреби и забавяне на процедури, обясни зам.здравният министър Бойко Пенков.

“Ще разберем кой точно не си е свършил работата в администрацията. Надявам се министърът да е безкомпромисен”, обясни той. Пенков показа становище от д-р Валтер Клепетко, лекаря, който трябвало да извърши трансплантацията. Според него операцията била невъзможна, защото Георги трябвало да отслабне. Мъжът починал в началото на 2017 г.