Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден след смъртта  на детето кучето убиец все още  стоеше вързано  в двора.
Ден след смъртта на детето кучето убиец все още стоеше вързано в двора.

3-годишният Тошко ежедневно бил оставян без надзор от баща си, майка му

работела в Германия 

Оставиха в ареста чичото, прибрал песа преди 2 г. от улицата

Оглозгана до кост е била голяма част от тялото на 3-годишното момченце, което бе убито от питбул в пазарджишкото село Мокрище, съобщиха за “24 часа” потресени очевидци.

Детето бе разкъсано от бойното куче около 15 ч в понеделник в циганската махала на селото. Още същия ден полицията задържа лелята на детето Атанаска А., мъжа ѝ Димитър М. и бащата на детенцето Стоян.

В късния следобед във вторник прокуратурата повдигна обвинение срещу Димитър М. за когото разследващите безспорно са установили, че е собственик на кучето. Обвинението към него е, че не е положил достатъчно грижи за кучето си, съобщи говорителят на държавното обвинение в Пазарджик прокурор Пламен Пантов. Ако вината на Димитър се докаже в съда, той може да получи до 5 г. затвор и глоба от 10 000 лева.

Димитър е задържан за 72 часа, като прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка “задържане под стража” за чичото на малкия Тошко. Лелята Атанаска и бащата Стоян са освободени от ареста без обвинения.

Според събраната до момента информация от разследващите малкият Тошко е бил оставен без надзор и е излязъл в двора на къщата, където временно е живеел с баща си Стоян, тъй като майката работи в Германия.

Момченцето е отишло при кучето, което било вързано със синджир в задния край на двора. Какво точно е станало и как е била предизвикана агресията на кучето, не е ясно, защото няма очевидци. Вероятно питбулът е умъртвил детето още в първите секунди на нападението, след което

го е завлякъл в

къщичката си и е

започнал да се

храни с него, смятат разследващи. На полуизяденото тяло на детето първо се натъкнала 21-годишната му леля Атанаска, която е сестра на неговата майка. Тя и мъжът ѝ Димитър са основните обитатели на имота. Според показанията на близки на Атанаска, която в понеделник се обяви за собственик на кучето, във фаталния следобед тя била сама в къщата с двумесечното си бебе, когато при нея сам пристигнал 3-годишният ѝ племенник. Свидетели твърдят, че детето било отглеждано от неговата баба, а бащата работел. Тяхната версия е, че момченцето само е отишло от къщата на баба си до тази на лелята, като разстоянието е повече от километър. Това се случвало често, тъй като детето ежедневно било оставяно без надзор от близките си и обикаляло из селото, твърдят съседи от махалата.

Лелята Атанаска посрещнала малчугана и го нахранила. В един момент момченцето казало, че ще отиде да пикае на двора, и излязло от стаята. След като минало време и Тошко не се върнал, жената тръгнала да го търси. Не го намерила на улицата и се върнала в къщата. Отишла да търси детето в двора, когато

видяла

оплесканите с

кръв муцуна и

предни крака

на кучето

Това я накарало да се приближи и с ужас съзряла останките от окървавеното тяло на малкия си племенник. В това време кучето дори захапало роклята ѝ, но жената успяла да се отскубне. Тялото на момченцето било извадено от колибата на кучето от сродник и пренесено в къщата. Там го заварили и екипите на полицията и Спешна помощ.

Според разследващите обаче версията, че детето само е отишло в къщата на леля си, не отговаря на истината. От оперативния екип са събрани данни, че детето и баща му са живеели в къщата на лелята, след като майката е заминала в Германия. Когато излизал, бащата поверявал грижата за сина си на Атанаска, която и без това гледала пеленачето си. Явно обаче детето било обгрижвано между другото, което станало и основна предпоставка за трагичната му смърт.

Кучето убиец било прибрано от Димитър М. преди около 2 г. от улицата. То не е чист питбул, а мелез. Според директора на регионалната агенция по храните в Пазарджик д-р Петко Митев, който в качеството си на съдебен лекар е направил първоначалния оглед на тялото на детето, кучето е видимо недохранено. Това може да е причината да нападне детето. Освен това кучето не било регистрирано и чипирано, няма паспорт и ваксинации. За него видимо не са били полагани грижи. За всички тези нарушения собственикът му ще бъде глобена по Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи д-р Митев.

Ден след

трагедията

кучето още

стоеше

завързано в

двора

С него ще бъде извършен експеримент, който да установи агресивността му. Едва след това от прокуратурата трябва да решат дали ще бъде умъртвено.

Във вторник близки и съседи на задържаните твърдяха, че кучето никога до момента не е проявявало агресия и убитото дете и друг пък си е играело с него. 

Потресените от трагедията съседи смятат, че родителите на детето носят отговорност за смъртта му.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
Потресените от трагедията съседи смятат, че родителите на детето носят отговорност за смъртта му. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Според брата на задържания Димитър - Йордан, двамата със снаха му Атанаска трябва да бъдат освободени от полицията, защото нямали никаква вина за случилото се. В момента на трагедията Димитър бил на работа в Стара Загора, а Атанаска се грижела за пеленачето си, което още кърмела. Според сродника на арестуваните и техните съседи основна вина за случилото се трябва да носят родителите и най-близките на детето, които системно го оставяли без надзор.

МВР: 433-ма полицаи ще работят по престъпления, свързани с животни

433-ма полицаи ще работят по престъпления, свързани с животни, съобщи шефът на Националната полиция Христо Терзийски.

Той посочи, че във всяка областна дирекция ще има по 2-ма служители, които ще се занимават само с подобни престъпления. Другите 367 полицаи ще им помагат в разследванията.

“Имаме само 3 члена от Наказателния кодекс за защита на животни, всички останали са за хората”, каза пък вътрешният министър Валентин Радев. Коментарът му бе провокиран от фейсбук чат за зоополицията, който провел с един от братята Халваджиян след трагедията в Пазарджишко.

България е едва втората страна в Европа със зоополиция, обясни вътрешният министър и посочи, че другата е Холандия. “И преди сме имали, но с друго име”, поясни Радев.

Различна е версията на главния секретар на МВР Младен Маринов за трагедията с 3-годишното дете. “Кучето по принцип стои вързано, но по някаква причина е било пуснато точно в този момент”, заяви Маринов. Тази версия обаче се разминава с данните, събрани от разследващите. Маринов се позова на данни към 13,30 часа.

Той посочи, че има редица законови изисквания за оглеждане на домашни любимци, а в случая с убитото момченце много от тях са били нарушени.