Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рейтингът на най-добрите средства за предпазване от грип се оглавява от чесъна и лука. Те са богати на фитонциди и етерични масла, които елиминират вирусите още във въздуха. Съдържат също витамини и микроелементи, които усилват имунитета. Яжте често чесън и лук въпреки лошия дъх, който оставят. Ефектът настъпва веднага и трае, докато се усеща специфичният им мирис - до 2 часа. Той се усилва, ако заедно с чесъна и лука се яде сланина или бекон. Важно условие е това да става, преди човек да излезе навън сред вирусите. Ако наоколо някой е болен, “защитата” да се подновява през 3 часа.

Чесънът и лукът

не са подходящи

при болен стомах

или бъбреци (може да се появи обостряне), както и за кърмачки (влошават вкуса на млякото). Но дори и в тези случаи не си струва човек да се откаже напълно от тях. Няколко скилидки може да се сдъвчат, без да се гълтат.

На второ място са интерфероните, които стимулират имунитета. Те са подходящи само при имунодефицит, на здравите не са им нужни. За хора с хронични болести, например често обострящ се херпес, с възпаления на бъбреците или на бронхите интерфероните са противопоказни, както и при артрит, червен вятър, тиреоидит, бременност и кърмене и при деца до 7 години.

Обикновено хората с отслабнал имунитет пият един препарат, а не няколко. Ефектът настъпва на следващия ден след началото на приема. Дозата не бива да се превишава, защото ефектът може да е обратен. Много от тези средства се продават без рецепта, но е добре да ги предпише лекар.

Повече четете във в. "Здраве без лекарства".