Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Редно би било да кръстят я булевард, я магистрала, я летище на името на Божидар Димитров, който направи доста с книгите си за развенчаване на македонските лъжи.
Това коментира самият историк проф. Божидар Димитров по повод решението на македонския премиер Зоран Заев след срещата с гръцкия му колега Алексис Ципрас в Давос, да бъде преименувано международното летище в Скопие.

Летището сега се нарича „Александър Велики“, а магистралата към него в бъдеще ще носи името "Приятелство“ в знак на добра воля да се разреши по-бързо спорът за името на Република Македония.

Според историка смяната на имена, която е предприел Зоран Заев, само косвено засяга нас.
"Зоран Заев го прави, за да се хареса на гърците и гръцкото правителство да се съгласи с едно от имената, предложени от Матю Нимиц, които съдържат името Македония с прилагателно – северна, южна, лява, дясна, горна, вардарска и т.н. Аз миля, че нищо не може да застави гърците да сменят формата на името на републиката. Не знам какво предлагат те. Засега използват понятието Бивша югославска република Македония - БЮРМ, или Република Скопие“, посочи проф. Димитров за Агенция "Фокус".

Той уточни, че Република Скопие се използва по-скоро в медиите и разговорно, докато официално гърците се придържат към името, под което е призната от повечето държави в света – БЮРМ.

"При тази вълна от преименувания македонското правителство трябва да мисли не само за Гърция, но и за нас. Ако иска да се хареса на българите и на България с цел по-бързо съставяне на Комисията, която ще изработи новите учебници и новите концепции за историята на Македония, редно би било да кръстят я булевард, я магистрала, я летище на името на Божидар Димитров, който направи доста с книгите, статиите и филмите си за развенчаване на македонските лъжи“, заяви още историкът.

Той припомни, че на континента Антарктида вече има залив, 6 пъти по-голям от Созополския, който е кръстен от Организацията на обединените нации с неговото име.