Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път жена е номинирана за операторско майсторство.

След месеци на спорове и спекулации кой ще бъде номиниран за най-престижната награда в киното, а именно "Оскар", щастливците вече знаят имената си. А от всички най-радостен е Гийермо дел Торо, чийто шедьовър "Формата на водата" срази всяка конкуренция със земята с цели 13 номиниции. Може да се каже, че лентата не е номинирана само в категориите за анимация и документално кино.

Една от най-големите изненади дойде сред най-добрите режисьори. След като Натали Портмън пасивно-агресивно намекна, че няма нито една жена, номинирана в категорията за най-добър режисьор на наградите "Златен глобус", то "оскарите" поправиха грешката.

Грета Гъруиг стана петата жена, която ще се състезава в доминирата от мъже категория със своя "Лейди Бърд". Ала шансовете й изглеждат нищожни пред титаните "Дюнкерк" на Кристофър Нолън и "Формата на водата" на Дел Торо. Елегантният Phantom Thread спечели на Пол Томас Андерсън място сред големците, където някак си неадекватно стои и Джордан Пил с Get out.

Последният също може да се определи като изненада сред номинациите. Get out, ужас за чернокож младеж, който отива да се запознае със семейството на бялото си гадже, което впоследствие се оказва от расисти, изглежда като опита на "оскарите" да избегнат нова вълна от коментари колко бели са всъщност. Дори трейлърът на лентата те кара да се запиташ "какво по дяволите?", но въпреки това той успя да се пребори и за най-престижната номинация филм на годината. А заедно с него в категорията са, разбира се, "Формата на водата", "Дюнкерк", "Лейди бърд", The Post, Phantom Thread, "Най-мрачният час", другият фаворит сред критиците "Три билборда извън Ебинг, Мисури" и нежният "Призови ме с твоето име".

Междувременно Рейчъл Морисън стана първата жена в историята на наградите, номинирана в категорията за операторско майсторство. Тя получи номинация за работата си над филма "Затънали в кал". Но и тя ще се състезава с титани, които са сътворили "Дюнкерк", "Формата на водата", "Блейд рънър 2049" и "Най-мрачният час".

Като гръм от ясно небе дойде и липсата на едно от имената в категорията за мъж в главна роля. След като прибра вкъщи "Златен глобус" за ролята си в "Най-лошият актьор",

Джеймс Франко бе набеден от няколко жени в сексуален тормоз. И, о изненада и политическа коректност, макар обвиненията така и да не бяха доказани, Франко отпадна от номинацията за най-добър актьор. На негово място се появи Дензъл Уошингтън за Roman J. Israel, Esq, който ще се състезава с Гари Олдман, Даниел Дей-Луис, Даниел Колуа и младия Шаламет, който направи дебюта си в киното тази година, а вече участва в два филма, които се борят за "Оскар" - "Лейди Бърд" и "Призови ме с твоето име".

Може би филмът, за който феновете стискат най-много палци, е именно "Призови ме с твоето име", който разказва за младия Елио, който се влюбва в студента Оливър под прекрасното италианско небе. От режисьорска, операторска и актьорска гледна точка лентата няма слабо място и бързо грабна сърцата на хората. Тя е номинирана също така за най-добър адаптиран сценарий и най-добра оригинална песен.

Другият голям фаворит - "Три билборда извън Ебинг, Мисури", събра едва пет номинации - за най-добър сценарий, най-добър филм, най-добра актриса, най-добра поддържаща мъжка роля и монтаж. С тази лента, Мартин Макдона за пореден път показва колко добър режисьор е, но по закон който взема много награди преди оскарите, остава на заден план по време на най-важната церемония.

Повече от него има "Дюнкерк" на Кристофър Нолън, който наистина направи революционен филм. Военната драма бе забелязана в осем категории, включително за ефекти, монтаж и саундтрак. Естествено, музиката е най-сигурната награда на "Дюнкерк", който не само е сниман със специални камери, но и се радва на аранжимент от великия Ханс Цимер. 

По 6 номинации имат "Най-мрачният час" и Phantom Thread.

Без изненада Мерил Стрийп получи поредната си номинация за "Оскар", 21-ва на брой. В категорията за най-добри актриси са още Франсис Макдорманд за "Три билборда извън Ебинг, Мисури", Сали Хоукинс за ролята си на няма чистачка, която се влюбва в чудовище, във "Формата на водата", Марго Роби за ролята си на скандалната фигуристка Тоня Хардинг от "Аз, Тоня" и Сирша Ронан от "Лейди Бърд".

Със сигурност по-голямата част от номинациите не са изненада за никого и колкото и да е трудно да се определи победителят в най-важните категории, тъй като тази година почти всички изпълнения са феноменални, то в други този, който ще отнесе статуетката вкъщи, е абсолютно ясен.

При номинираните анимационни филми откриваме "Да обичаш Винсент", шедьовър, който разказва трагичната история на Винсент lан Гог, нарисувана в неговия стил от огромен екип художници, които ръчно са правили всяка сцена от филма. Една минута от него се равнява на 700 картини.

За най-добър монтаж и миксинг на звука със сигурност статуетката ще прибере "Бейби драйвър", който не впечатли с иновативен сценарий, но съотношението музика - действие бе невиждано досега.

За най-добри визуални ефекти пък най-вероятно ще бъде отличен "Блейд рънър", който залага повече на концептуалното изкуство и визията, отколкото на действие.

В категорията за най-добър чуждестранен филм безспорният фаворит е шведският "Квадратът".