Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фидел Кастро се е женил два пъти и е имал много любовници, приписват му над десет деца - както законни, така и извънбрачни, твърди ХакобоМачовер - автор на книгата "Раул и Фидел. Тиранията на братята врагове".

През 1949 г. се ражда първият законен наследник на Фидел Кастро - Фиделито - от брака му с Мирта Диас Баларт. Тя обаче се отказва от съпруга си, когато той е осъден на петнайсет години затвор, разказва ХакобоМачовер в "Децата на диктаторите". Мирта не споделя революционните убеждения на мъжа си и въпреки че той е помилван след деветнайсет месеца, тя подава молба за развод. След като получава попечителство над детето, отива да живее в Маями. Когато Фидел пожелава синът му да го посети за една седмица, Мирта не се усъмнява в намеренията му, но Кастро категорично отказва да й го върне. Затова тя се принуждава да отвлече собствения си син. Но няколко години по-късно Фиделито отново й е отнет. Мачовер разказва, че синът израства напълно в сянката на баща си - пратен е да учи в Москва и първоначално е назначен за директор на Комисията по атомна енергия, но много бързо е отстранен от поста и е поставен под домашен арест, без каквито и да било обяснения.

"Повече от четиридесет години Фиделито, законният голям син, наследникът, за когото мечтае всеки добър диктатор, е заложник на баща си - подчертава Мачовер. - Може би защото се е осмелил да поддържа отношения с майка си, която е в изгнание в Мадрид от 1959 г., но след 2006 г., след заболяването на Фидел, посещава Куба за дълги периоди? И все пак на 65 години Фиделито остава това, което винаги е бил: добър син, смазан от бащината фигура на Лидер Максимо. Без да таи гняв, той продължава безрезервно да идеализира всемогъщия си баща."

От своята любовница Нати Ревуелта Фидел пък се сдобива с дъщеря - Алина, която първоначално не признава, след това приема, но все пак крие. Алина разбира кой е истинският й баща едва когато е на десет години, и всъщност го вижда предимно по телевизията. Той я посещава изключително рядко и никога не проявява бащина нежност. Когато става на 14 години, тя започва да се бунтува и дори заявява на Фидел, че не иска да живее в Куба. Описва страната като "затворено и изолирано място, без книги, без свободна преса, без дрехи, без въображение, без пари, заобиколена от шпиони и където трябваше да чакаш три часа на тротоара, за да получиш къшей хляб". В своята книга "Фидел, баща ми", написана през 1998 г., Алина признава, че Кастро много се разгневява от думите й и дори не й позволява да го нарича "татко", а единствено "Команданте". През 1980 г. отново иска от баща си да напусне страната, този път, за да се омъжи за мексикански дипломатически съветник, но Кастро е непреклонен, че никога няма да й разреши да напусне Куба.

"През 1993 г. най-накрая се осмелява да направи немислимото - разкрива Хакобо Мачовер. - Качва се тайно, с перука и с испански акцент, на борда на самолет на авиокомпания "Иберия" в посока Мадрид. Бягството й е внимателно подготвено от организация на изгнаници в Испания, както и от бившия политически затворник АрмандоВаладарес, който е успял да напусне острова след повече от двадесет години зад решетките.

След години на изгнание Алина се премества в Маями, в сърцето на Малката Хавана, историческият квартал на антикастризма. От Маями, където живее и до днес, тя редовно се появява в пресата и по радиото. Изразява категорично позицията си срещу режима и пътува по света, за да настоява за демокрация в страната си. Не се колебае да обвинява баща си и чичо си за тиранията, която налагат над кубинците. От всички деца на Фидел тя единствена се е осмелявала и продължава да се осмелява да въстава срещу своя родител."

Кастро има още петима синове - от Далия Сото дел Вале, която дълги години му е само любовница, но накрая става негова законна съпруга. Всичките им деца са кръстени с имена, започващи с буквата "А" - Алексис, Алекс, Алехандро, Антонио и Анхел. И те цял живот остават в сянката на баща си и той никога не избира нито един от тях за свой наследник, а властта поема брат му Раул. "Алексис и Алехандро, и двамата бивши студенти по информатика, се заемат с бизнес - се уточнява в "Децата на диктаторите". - Позициите са изключително изгодни за тях, защото в тази комунистическа страна лично кланът на Кастро контролира всички икономически дейности. Алекс пък става официален фотограф на баща си, разпространява редките разрешени снимки на Фидел в домашно облекло и организира изложба на семейните си снимки в град Мексико. Антонио избира медицината. Хирург ортопед, голям спортист, победител в голф турнири в Куба, оглавяващ кубинската бейзболна федерация. Анхел работи в сектора на автомобилостроенето."

Смята се, че Кастро има и много извънбрачни деца. Германката Марита Лоренц му ражда син - Андрес, за който се говори, че й е отнет и се възпитава в пълна тайна в Куба. Според изследователи поне десет са децата на Фидел, но така или иначе той не избира нито едно от тях за свой наследник.