Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Марин Манев
Снимка: Марин Манев

Григор Димитров обяснимо нямаше как да е в добро настроение на официалната пресконференция след загубата от Кайл Едмънд (Вбр) в 1/4-финалния мач от Australian Open. Българската звезда в тениса напусна първия турнир от "Големият шлем" за 2018-а на едно стъпало по-ниско от миналата година. Още с отговорите си на пресконференцията Григор даде да се разбере, че ще гледа бързо да си извади поуките от този двубой и да продължи да следва целите си.

След това Димитров отговори и на няколко въпроса на "24 часа", от които пък стана ясно, че  търси и позитиви от представянето си в Австралия, а за финал той обяви, че се надява да защити титлата си в София. Турнирът Sofia Open е от 4 до 11 февруари в "Арена Армеец".

- Григор със сигурност си разочарован. Кое надделя за загубата ти от Кайл Едмънд в 1/4-финала - твои грешки и пропуски или добрата игра на противника?

- И двете неща имаха своята роля за получилия се резултат със сигурност. Той изигра много добър мач. Нямаше какво да губи. Това му бе първи 1/4-финал в турнир от "Големият шлем". Същото така мога да кажа, че моята игра не беше на нивото от мача с Кириос и дори от предишните мачове тук в Мелбърн. Явно имаше някакво натрупване от всички срещи досега и като цяло играта ми днес просто не се получаваше. Всичко вървеше срещу мен. Но това е животът в момента. Няма смисъл да започна да преосмислям какво се е случило на корта. Знам къде са ми грешките и просто трябва да ги поправя за в бъдеще. Да, разочарованието е голямо, но вината за загубата си е моя.

- Сервисът не ти вървеше.

- Да, така е. Наистина не сервирах добре. Процентът си показва. Статистиката не лъже за положението на корта, особено тази за сервис. Точно затова казвам, че може би знам къде са ми грешките и трябвада да ги коригирам. Не мога да направя нищо друго. Наистина от загубата боли, но това е ситуацията в момента.

- Имаше ли известно напрежение от ролята ти на фаворит за този мач? Като №3 в света срещна №49 и очакванията бяха да спечелиш.

- Не може въобще да става дума за такова нещо. Миналата година 110-ият би първия. Не може да има такова напрежение. Аз съм бил и на мястото на Едмънд. Знам какво е да си 49-и, е да влезеш и да играеш тенис. Той днес си игра играта, както той искаше - нещата му се получаваха. Колкото и да се борих при мен беше точно обратното - севрисът не ми се получаваше, ударите не ми се получаваха. Ако се погедна отстрани да видя това мога да кажа, че да, Едмънд наистина изцяло заслужаваше да спечели мача .

- При 4:4 в четвъртия сет имаше една точка, която дори системата "Ястребово око" се зачуди за известно време дали топката е аут или вътре. За съжаление, оказа се аут и след това ти бе пробит. Повлия ли ти това психологически?

- Всяка една точка беше важна в този мач. Затова има система за наблюдение. Това е част от играта. Но има и нещо друго. Няма как да кажа, че такива загуби са положителни, но може да изиграят една добра роля в началото на годината, да се извлече нещо позитивно. Със сигурност трябва да се гледа така, защото не мога постоянно да мисля, че трябва да защитавам точки или, че съм трети в света. Не бива да допускаш това нещо в главата си. Точно затова сега е много важно да седнем с моя екип и да поговорим кое трябва да подобрим. Не говоря за смяна на даден удар или нещо подобно. Въобще няма място за паника.

- Предстои ти турнирът в София. Хората в България те очакват с огромно нетърпение. Ще имаш голяма подкрепа. Сам каза, че в тениса е хубаво, че следващата седмица идва нов турнир. Какви са очакванията ти?

- Винаги е добре да се прибереш обратно вкъщи. Винаги се вълнувам, когато играя в България. Ще очаквам същата подкрепа от хората като миналата година. Тогава спечелих турнира. Да се надяваме, че и тази година ще го направя и дано играта ми е подобрена.