Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Методиев-Лудия все още се издирва. На снимката е на покрива на затвора при един от бунтовете преди години.
Божидар Методиев-Лудия все още се издирва. На снимката е на покрива на затвора при един от бунтовете преди години.

l Петър Стоянов-Президента ползвал чужда самоличност, за да пътува до Италия. Той е един от 511-те бегълци от правосъдието.

l Друг от бруталните рецидивисти - Димитър Николов-Бомбата, е в Сърбия и скоро ще го екстрадират

 

Петър Стоянов, осъден на 10 г. затвор заради грабежа над семейство Анчови през 1998 г., е арестуван в Гърция, съобщиха от прокуратурата. Той е един от 511-те бегълци от правосъдието с влязла в сила ефективна присъда. Темата за издирваните стана актуална след шесторното убийство в Нови Искър.

Оказа се, че обвиненият за касапницата Росен Ангелов-Горския е търсен от 2009 г. След този случай МВР и прокуратурата наредиха проверки и предложиха промени в законите, а няколко от издирваните бандити бяха открити и вкарани в затвора.

Стоянов се издирва от 2016 г., когато ВКС осъжда 6-има жестоки рецидивисти, ограбили семейството от Чепинци и изнасилили дъщерите им. Тогава в затвора влизат само 3-ма от тях. Ивайло Рангелов-Джинката е убит през 2005 г., а Петър Стоянов, Борис Маринов и Божидар Методиев-Лудия се укриват. 

Петър Стоянов крие лицето си на път за съдебната зала.
Петър Стоянов крие лицето си на път за съдебната зала.

На 15 януари гръцките полицаи

задържат

съмнителен

мъж, който се

опитва да се

качи на ферибот

за Италия. Искат му документите, които се оказват фалшиви - имената и снимката били на друг човек. После го прибират в ареста. Самоличността му е разкрита за броени дни - Петър Стоянов от България, за когото има издадена европейска заповед за арест заради присъда от 10 г. В понеделник Софийската градска прокуратура получава информация официално, че издирваният да влезе в затвора Стоянов е при тях. Започва процедура по екстрадирането на опасния престъпник, за да бъде доведен в България.

Петър Стоянов-Президента, който дължи прякора си на съвпадението с имената на бившия държавен глава, ще бъде четвъртият обитател на килия по случая “Анчови”. На свобода все още е Димитър Николов-Бомбата. За него обаче има информация, че е в Сърбия, където повече от 3 г. се крие и подсъдимият за източване на КТБ Цветан Василев. 

Борис Маринов ръкомаха по време на делото “Анчови”. Той е един от тримата, които влизат в затвора веднага.
Борис Маринов ръкомаха по време на делото “Анчови”. Той е един от тримата, които влизат в затвора веднага.

Бомбата обаче е задържан и прокуратурата вече е задействала процедурата по екстрадицията му. Продължава издирването на Божидар Методиев.

“Никой не ни е уведомил, не знам дали е по нашето дело или е по друго”, казва пред “24 часа” Мария Анчова, една от жертвите на Стоянов.

Делото “Анчови” стана известно през 2012 г., когато Цветан Цветанов като вътрешен министър го огласи като пример за бавно правосъдие.

Със залавянето на двамата бегълци от правосъдието Петър Стоянов и Димитър Николов, бандата отново ще се събере заедно, но вече зад решетките след сага, продължава точно 20 г. след нападението над сем. Анчови от 31 януари 1998 г.

На тази дата седмина брутални бандити на възраст между 21 и 30 г. нахлуват в дома на Веско и Марина Анчови в Чепинци, за да ги ограбят. 

ЦВЕТКО НЕНОВ
ЦВЕТКО НЕНОВ
Това са бившият шофьор на ромския бос Христо Върбанов-Папата - Борис Маринов, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия, полицаят Димчо Димов, Цветко Ненов, Петър Стоянов и разстреляният на 11 май 2005 г. Ивайло Рангелов-Джинката. Семейството е подложено на нечовешки гаври.

Анчов е заключен

в мазето,

прободен

е 6 пъти

с нож, ритан е в главата, в черепа му е разбит буркан с компот.

Пръв в къщата влиза заловеният в Гърция Петър Стоянов. Той удря Веско Анчов с пистолет и му заповядва да легне по очи на земята. Питат го къде са парите и го ръгат с нож по бедрото. Заплашват, че ще изнасилят дъщеря му. Димитър Маринов и още един от групата се гаврят със 17-годишната му дъщеря, докато останалите бият бащата в мазето. 

ИВАЙЛО РАНГЕЛОВ
ИВАЙЛО РАНГЕЛОВ

Съпругата на Веско Анчов и другата им дъщеря, която е на 11 г., се прибират и са посрещнати от трима от грабителите - Петър Стоянов, Джинката и Митко Бомбата. Стоянов заповядва на майката и на детето да лягат на пода. След минути един от мъжете хваща жената през шията с едната ръка, а с другата стиска двете ѝ ръце зад гърба и я води в спалнята на втория етаж. Принуждават я да легне. При нея остава само бившият полицай Димчо Димов, който я разпитва къде крият наркотиците, оръжието и парите.

“Наркотици и оръжие нямаме, а парите вече сте ги намерили”, отговаря жертвата. В стаята влиза висок мъж, който предупреждава Марина Анчова, че ако не каже къде са парите, ще я изнасили. Нарежда ѝ да се съблече гола до кръста, вади нож и го прокарва по тялото ѝ. Друг от нападателите взема от гардероба булчински воал, завързва я с него и я сваля в котелното помещение, където я заключва.

През това време циганинът Ивайло Рангелов-Джинката  се гаври с 11-годишното момиченце. Отвежда го в детската стая, нарежда му да загаси лампата. После го кара да седне на фотьойла, и го изнасилва.

По едно време в стаята влиза полицаят Димчо, който светва лампата. На светлината детето

вижда и лицето

на насилника -

мургав,

с леко набола брада. След минути всичко в къщата утихва. 17-годишната девойка освобождава вързаните си ръце и крака и се обажда на полицията.

Започва разследване, което се води срещу неизвестен извършител. До момента, докато затворникът Ангел Велков не решава да разкаже на полицаите за грабежите, в които е участвал или за които знае. Така по делото се появява анонимен свидетел 001.

Той се среща с разследващи в ареста на 6-о РПУ. Започва да разказва различни случаи и стига до грабежа в дома на Анчови. Полицаите, които го изслушват, нямат ни най-малко представа за какво им говори. Налага се да поискат делото, което по това време е спряно, за да разберат за какво става дума.

В съда анонимният свидетел 001 иска да се разкрие самоличността му. После пред нотариус той се отказва от показанията си.

Тогава Анчови дори не предполагат, че ужасът за тях едва започва. Делото срещу нападателите им се точи 18 г. В Софийския градски съд съдия Мирослава Тодорова провежда 19 заседания, като на 12 от тях ход на делото не е даден. Следват още 20 заседания, на 12 от тях ход на делото не е даден. Едва през април 2016 г. на по 10 г. затвор са осъдени шестима от нападателите - Димчо Димов-Полицая, Борис Маринов, Петър Стоянов-Президента, Цветко Ненов, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия. Седмият - Ивайло Рангелов-Джинката, е убит. Всички са с богати криминални досиета за кражби, магистрални грабежи, изнасилвания и много други престъпления.