Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така се прави, атакуват се най-успешните политики

„Поздравявам БСП за находчивостта! Така се прави, атакуват се най-успешните политики“. С тези думи започна изявлението си пред депутатите от бюджетната и вътрешната комисии на парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Извънредното съвместно заседание в парламента обсъжда доклада на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система на митниците - БАЦИС. Нейното разсекретяване бе поискано от парламента по настояване на БСП.

Няма манипулации на системата, категоричен беше Горанов. И добави : "В противен случай седящият до мен главен прокурор щеше да образува досъдебно производство", визира той Сотир Цацаров. "Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да окачествя като чисто политически спекулации", отсече Горанов по адрес на БСП.

Неверни са твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016 до вота на недоверие, който ще се обсъжда утре, заяви още той. Все пак, министърът не отрече, че рискове имало, но те били коригирани, и до момента корекциите и усъвършенстването на системата продължават.

Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета, каза още Горанов. „Успяхме да повишим значително събираемостта на приходите с 10% в края на 2017 г. спрямо 2013 г. , съответно от 22,3 млрд. лв. до 29,5 млрд. лв., което означава, че растат с 6,5 млрд.лв. на година, сметна министърът.

Шефът на агенция „Митници“ Георги Костов заяви, че достъп до системата няма как да има от външни компютри, защото се използва парола и потребителско име. Всяка парола, независимо от това каква комбинация от символи и цифри е, е ненадеждна, каза Костов. Затова се въвеждал нов идентификатор, който е невъзможно да бъде клониран, обясни той. Това била последната, 9-та констатация от доклада на ДАНС, а другите 8 са коригирани. Към юли 2018 г. ще приключи и отстраняването на последната забележка от доклада на ДАНС. Костов отчете още 18,5% ръст при акциза при цигарите и 14,6% от високоалкохолните напитки. Ръстът от приходите при горивата е 5%, а при газьола- рекордните 24,9%.

"Данни за изтрити 300 000 записи в системата на митниците не са постъпвали в прокуратурата. При проверка по сигнал на големи петролни компании

те не са предоставили доказателства за това. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от две комисии-вътрешната и бюджетната по време на изслушването на финансовия министър Владислав Горанов и на директора на митниците Георги Костов.