Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Троянският манастир СНИМКА: Министерство на културата
Троянският манастир СНИМКА: Министерство на културата

"Находката е изключително богата. Бяхме приятно изненадани от ранните паметници, открити тук", каза проф. Николай Овчаров по повод намерените артефакти до стените на Троянския манастир, за които първо "24 часа" съобщи. Известният археолог и най-добрият нумизмат в страната проф. Константин Дочев отидоха в обителта, за да направят експертиза на предметите, открити съвсем случайно при разчистване на терена до Антимовото крило в края на миналата година.

Заключението им, че 19-те древни монети са от V до средата на XIII век. "Най-рядката монета е на един узурпатор по времето на ловешките и търновските събития от 1187 г. - на Исак от Кипър, който въстава срещу Исак II Ангел. Останалите са от времето на цар Калоян т.е. началото на XIII век", обясни проф. Дочев. Има и малък форес от края на IV век - това пък е най-древната монета.

Находката включва 6 фибули и апликации /украшения, с които се прикрепвали дрехите/, които са от V-VI век. Според проф. Овчаров една от железните фибули най-вероятно е от ранно-тракийския период, което навежда на мисълта, че може на това място да е имало светилище на траките.

Най-добре е представен средновековния период т.е. може да се предполага, че е имало крепост, функционираща през първата половина на XIII век. Намерени са и три пръстена, датирани най-общо от XII-XIII век. На единия от тях са профилирани и много красиво оформени орнаменти, което показва, че вероятно е носен от знатна личност. Пак от това време са два кръста с разпятие. Според иконогрофията тези изображения също са от XII-XIII век. "Хипотезата ми е, че свлачището зад зидовете на манастира може да е повлякло някакъв некропол - това ще установим при разкопките и проучванията", каза още Николай Овчаров.

Третата група предмети са оръжия от двата периода - три късноантични копия, три средновековни стрели и част от ризница. Фрагментът от ризницата е изключително интересен и много рядко се намират такива. Тези предмети пък говорят за отбранителния характер на обекта.

"Най-рядката монета сред откритите е на един узурпатор по времето на ловешките и търновските събития от 1187 г. на Исак от Кипър, който въстава срещу Исак II Ангел. Останалите са от времето на цар Калоян т.е. началото на XIII век", обясни проф. Дочев.

Предвидено е разкопките да започнат в началото на септември и в рамките на две седмици да се проучи мястото.

"За находките под връх Чукарката са уведомени патриарха, Светия синод, полицията, Регионалния музей в Ловеч и Археологическия музей в столицата", уточни игуменът на манастира, Величкият епископ Сионий.