Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Успешни, със самочувствие, с множество ангажименти, с професионални успехи, с пълен график от работни, но и от приятелски срещи… това са жертвите на т.нар. “високофункционираща депресия”, обяснява американската психотерапевтка Ани Райт за The Mighty. Специалистката подчертава, че най-големият риск за тези хора е, че те често не се чувстват наистина щастливи, но дори не си дават сметка, че страдат от депресия.

Каква е стандартната представа за човек в депресия? Някой, който няма сили и желание за нищо, апатичен е, спи по 10-12 часа на денонощие и въпреки това винаги е уморен, който се изолира от другите, дори от приятелите си, който често плаче и се чувства в безнадеждност? Понякога обаче депресията засяга хора, които на пръв поглед съвсем не отговарят на тези описания – популярни, успешни, винаги в центъра на вниманието, с добра работа, много приятели и пълен със събития календар. Именно някои от тях страдат от високо-функционираща депресия, наричана също скрита депресия, обяснява Ани Райт.

Това, по което си приличат засегнатите от проблема, е, че те често се събуждат с чувство за тревожност, с усещането, че задължително трябва да изпълнят десетки задачи и вечно се подчиняват на самоналоженото си желание да са перфектни във всичко. Според психотерапевтката тези хора често са прекалено критични към себе си, заемат се с много проекти едновременно, никога не са доволни от постигнатото и непрекъснато имат нужда от нещо ново, в което да вложат времето и силите си. Те отчаяно търсят чуждото одобрение, дори и привидно да са самоуверени и усмихнати, но често се съмняват в похвалите и се чувстват недооценени.

Ани Райт подчертава, че високофункциониращата депресия не влиза в стандартната представа за депресия и затова повечето хора, страдащи от нея, дори не си дават сметка, че са засегнати. Те нито търсят помощ за състоянието си, нито дори осъзнават, че то не е здравословно за тях. Според учени този тип депресия засяга предимно жените, които често се разкъсват между множество роли – майка, бизнесдама, любовница - и искат да се представят подобаващо във всяка една от тях, но не подминава и мъжете, които също се стремят да отговарят на множество изисквания. Психотерапевтката създава списък от единайсет основни признака, които разкриват скритата депресия.

Невъзможност да се изпитва щастие

Хората, страдащи, от високофункционираща депресия, често не умеят да се насладят дори на хубавите моменти в ежедневието. Те се чувстват напрегнати и в почивните дни или когато са на почивка. Ако нямат какво да правят, стават още по-раздразнителни. Трудно изпитват щастие, дори и да изглеждат усмихнати и да публикуват прекрасни снимки в социалните мрежи, тези хора често вътрешно се чувстват потиснати и са вечно с усещането, че нещо не им достига. Даже събиранията с приятели и партита ги карат да се натоварват още повече.

Висока самокритичност

Засегнатите от проблема често изпитват критичност – както към себе си, така и към околните. Те непрекъснато изразяват открито недоволство от шефовете, от партньорите, от правителството, от управляващите, от света по принцип. Дразнят се открито от приятелите си и им правят забележки за най-малкото. Психотерапевтката обяснява, че е нормално всички да сме критични, но когато недоволството ни изпълва непрекъснато и пречи на нормалното общуване, всъщност се саморазболяваме.

Съмнение в себе си

Този тип хора винаги се чувстват неуверени, колкото и успешни да са и колкото и да получават чуждото одобрение. Непрекъснато се съмняват в себе си, не са доволни от кариерата и от връзките си, чудят се дали не си губят времето, дали не си пропиляват живота. Когато това е продължително състояние, а не просто фаза, и когато е насочено към всички аспекти на живота, е болест, категорична е психотерапевтката.

Липса на енергия

Дори на пръв поглед човек да върши сто задачи, да спортува, да излиза с приятели, е възможно вътрешно да се чувства вечно преуморен. Скритата депресия се проявява именно с това, че привидно човек върши много неща, но реално е на ръба на силите си и често има усещането, че не може да продължава повече.

Вечна раздразнителност

Някои хора лесно избухват и за най-малкото, дразнят се от дреболии и не могат да понесат дори конструктивен спор. Често това отново е знак за високофункционираща депресия. Ако най-малкото провинение на детето ви ви кара да крещите, ако скачате срещу най-малката забележка от партньора си или сте готови да отговаряте остро дори на шефа си, може би е време да помислите какви са истинските причини за вечния ви гняв, съветва Ани Райт.

От мухата слон

При други пък проблемите се проявяват под формата на емоционални сривове от най-малкото – може да е гняв, но също така и тъга, дори плач. Психотерапевтката пояснява, че е добре всеки де изразява емоциите си, а не да ги потиска, но когато причините са маловажни като това, че някой е отменил плановете си да ви дойде на гости или сте пропуснали родителска среща, или дори просто че сте разлели кафе върху любимо сако, е знак за проблем. Когато реакцията ви срещу стреса е неоправдано висока от реалното ниво на проблема, тогава може би страдате от скрита депресия, категорична е специалистката.

Страх от бъдещето

Всички хора имат притеснения, но ако вечно сте обзети от тревожни мисли какво може да се случи, ако не смеете да предприемете каквото и да било, защото се боите безумно от провал, тогава също може да сте жертва на високофункционираща депресия. При някои хора към страха от бъдещето се добавя и вечно съмнение в миналото – дали са направили правилен избор в кариерата, дали са случили на партньор, дали не е трябвало да емигрират преди години.

Злоупотреба

За повечето хора е ясно, че злоупотребата с алкохол или наркотици е сигнал за проблем. Но истина е, че понякога се злоупотребява с на пръв поглед не толкова вредни неща – като телевизия, социални мрежи, извънработни активности. Когато човек прави всичко възможно да избяга от живота си и да няма време за почивка, това също може да е сигнал за проблем.

Чувство за безнадеждност

Всеки човек изпада в трудни ситуации, но страдащи от скрита депресия са хората, които вечно са обзети от чувство на безнадеждност, които не могат да открият хубавото в нито една ситуация, които вечно виждат проблеми и евентуални усложнения дори в позитивните дейности като пътувания, организиране на парти или събиране с приятели.

Перфекционизъм

Старателността е високо ценено качество, но когато се превърне в перфекционизъм на всяка цена, не е нито полезна, нито здравословна. Според Ани Райт е добре човек да си поставя високи цели и да не се ограничава, но от друга страна не бива да се самонаказва психически, когато претърпи неуспех. Търсенето на перфектен резултат на всички фронтове е самообричане на вечно чувство на неудовлетвореност и стрес, и отново е знак за скрита депресия.

Невъзможност за почивка

Хората, страдащи от високофункционираща депресия, не умеят да спрат за момент и да се насладят на тишината и спокойствието. Те не обичат дейности като медитация, йога или дори просто да поседят за пет минути, без да правят нищо. Такива личности вечно се занимават с нещо и се разсейват с нови задачи. Според психоложката го правят, защото ако останат насаме със себе си, може да се сблъскат с мисли и чувства, които ги притесняват. Другата възможно причина е, че те просто не знаят как да си почиват и да забавят забързания си ритъм на живот.

Всъщност забавянето е една от стъпките за решаване на проблема, обясняват психотерапевти. Когато човек степенува истински важните за него проекти и намери време да "не прави нищо", започва малко по малко да върви в посока на по-добро психично здраве. Специалистите препоръчват също ограничаване на времето, прекарано в социалните мрежи, както и на гледането на телевизия. Съветват също да се отделят поне по трийсет минути на ден за спорт, като груповите занимания действат много по-позитивно в такава ситуация. Към това се добавя и препоръка за изминаване поне на 10 хиляди крачки всеки ден. От основно значение е и начинът на хранене. Важно е да се приемат поне по пет различни плода и зеленчука всеки ден. Добре е храненето да е разнообразно, като се набляга на полезни храни, но не се ограничават прекалено калориите, защото това би довело до допълнително изтощение. От особена важност е също приемът на достатъчно течности, както и спането поне 7 часа в денонощие.

Други терапевти пък залагат на методи като медитация. Според американски учени, чието изследване е публикувано в Journal Of The American Medical Association Internal Medicine, само трийсет минути медитация на ден са в състояние да окажат същия ефект върху човешкия организъм като силен антидепресант. Екип от университета "Джонс Хопкинс" прави проучване, обхващащо 3500 човека, проявяващи признаци на тревожност и депресия. След преминаване на обучение по медитативни техники и всекидневното им практикуване по половин час, при по-голяма част от страдащите учените са установили значително занижаване на проявите на стрес. Специалистите обаче подчертават, че медитацията не е езотерична практика, а тренировка за съзнанието и е необходимо да бъде усвоена и всекидневно практикувана. Разбира се, повечето специалисти препоръчват консултация с психотерапевт, за да се изяснят индивидуалните причини, довели до високофункциониращата депресия.