Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж от търновското село Присово за участие в телефонна измама. Обвинението срещу Румен Р. е за това, че на 06.10.2016 г. в Русе, при условията на опасен рецидив, в съучастие с неустановено лице, като извършител с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, възбудил и поддържал у доверчива русенка заблуждение, че се провежда полицейска операция за предотвратяване на престъпление и е необходимо да съдейства, като осигури и остави на посочени от извършителя места парични суми. Жената му повярвала и с това измамникът й причинил имотна вреда в размер на 29 000 лева, като се представил за длъжностно лице – полицай при ОД МВР-Русе. Той ще отговаря пред Темида за престъпление по чл.211 вр.чл.210, вр. чл.209, вр. чл.20 от НК.

Рецидивистът от Присово е осъждан. След изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, той се препитавал чрез предлагане на строително-ремонтни услуги. С цел да си набави доходи, Румен влязъл в контакт с неустановено лице, осъществяващо телефонни измами, което му предложило да получава пакети с пари от различни адреси на територията на цялата страна и след като задържи за себе си възнаграждение в размер на 10 процента от стойността им, а останалата част да оставя на указаните места. На местата, където оставял пакетите с парите, обвиняемият оставял и ползвания мобилен телефон, като намирал нова SIM карта и джиесем, с които занапред поддържал контакти с лице, което направлявало действията му. По описаната схема на 6 октомври 2016 г. обвиняемият бил изпратен с негов автомобил в Русе.

Доверчивата русенка била получила обаждане по телефон от номер на румънски мобилен оператор, като й били отправени закани за физическо насилие от неустановено лице, което я заплашило, че ще я убие. Тя прекъснала разговора, но отново получила обаждане, от лице, което й се представило за полицай Георги Георгиев от Трето РПУ-Русе. Във връзка с работата си, жената знаела, че в гр.Русе има само две районни полицейски управления, но мнимият служител на реда я убедил, че всъщност е служител на Криминална полиция и се обажда във връзка с провеждаща се полицейска операция. Жената се поинтересувала дали познава определен разследващ полицай и Мъжът потвърдил, че дори работят съвместно по тази полицейската операция за залавяне на група бандити, които извършвали обири и нападали хора. Обяснил й, че са установили, че и жената попада сред набелязаните жертви, като бандитите я следели и смятали да я нападнат. В тази връзка било необходимо нейното съдействие, като изтегли колкото може повече пари и ги остави на посоченото от Георгиев място, за да примамят престъпниците и да ги заловят. Жената се поколебала, но впоследствие се съгласила и спазвайки постоянните инструкции на „полицая“ изтеглила значителна сума пари, която оставила според указанията. През това време обвиняемият, напътстван от неустановеното лице, отишъл на указаното място и взел парите. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.