Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо клишетата, че България е най-бедната и корумпираната в ЕС, не са верни

Ротационното европредседателство започна. Българите са готови да ви приемат. Европейските медии повишиха интереса си и най-накрая са готови да напишат нещо за неизвестната страна от тъмния ъгъл на континента. Най-вероятният резултат ще бъде постоянно неразбиране и объркване.

Първото нещо, което може да научите, е, че българите кимат на обратно - нагоре-надолу за не, ляво-дясно за да. Не е вярно. Така беше, но

повечето хора вече са

научили еврокимането Понякога резултатът може да е подобен на семантично богатото индийско кимване. Българите са приели и ентусиазирано практикуват необичайното в по-старо време двойно здравей и евроцелувката за сбогом. Следващото нещо, което може да чуете, е, че се очаква да свалите обувките си, когато посещавате нечий дом. Има го дори в официалния туитър акаунт на председателството. Отново погрешно - не трябва.

Ще чуете, че българите са измислили киселото мляко. Не е вярно. Тъй както не е вярно, че гърците са го измислили. Първата бомбардировка от въздуха е българска, противозачатъчното хапче, компютърът и т.н. са все български изобретения. Ние дори сме произвели първото злато, направено от човешка ръка, което трябва да има нещо общо с алхимията. Макар че нищо от това не е вярно, би било разумно да кимате с ентусиазъм (в която посока искате), когато се споменават киселото мляко, кирилицата, Григор Димитров или Орфей.

България има изненадващо развита авиация в началото на ХХ век, а през 1912 г. е пуснала няколко бомби от въздуха над Одрин - история, която придава известна достоверност на теорията за първата въздушна бомбардировка. Българският цар

Фердинанд е първият

монарх, който е летял в

самолет,

явно някъде край Брюксел. Много държавни глави днес правят това през цялото време, без да знаят на кого трябва да благодарят за началото на тази тенденция. В един по-спокоен и здравословен тон - има нещо, наречено Bacillus Bulgaricus, което се изнася в много страни и е неприлично популярно в Япония.

Сигурен съм, че японците вярват, че успехът на Котоошу Кацунори, голяма българска сумо звезда там, трябва изцяло да се дължи на факта, че яде много кисело мляко в България.

Преминавайки към въпроси, малко по-актуални за председателството, неизбежно ще чуете, че България е най-корумпираната и най-бедната страна в Европа. Това е почти като “амин” или “Бог да бъде с вас” във всяка статия по въпроса. В края на краищата България има най-ниския в ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението, а “Трансперънси интернешънъл” постоянно поставя България много надолу в индекса си на възприемане на корупцията.

Ако искате да се заровите по-надълбоко, ще видите, че икономическата картина е малко по-сложна. България има

стабилна икономика

и е с третия най-нисък

държавен дълг

(29% през 2016 г.) в ЕС след Естония (9,4%) и Люксембург (20,8%) и много по-ниска от средната стойност за ЕС 28 (всичките страни в Евросъюза) от 83,2%. Българите имат едно от най-високите нива (82%) на свободна от ипотеки собственост в ЕС, а делът на хората с ипотеки или плащащи пазарни наеми е незначителен.

Нивото на лични спестявания също е много високо и нараства силно през последните години. В момента българските семейства държат в банките 46 млрд. лв. (23 млрд. евро), което е 47% от БВП. Всичко това не прави българите богати, но бедността трябва да се разглежда в контекста на тези данни. Случаят с корупцията също е интригуващ. Бих се изненадал, ако откриете някой в България, който да не казва, че България е ужасно корумпирана. “Трансперънси интернешънъл” също е много ясна в своята присъда за възприемането на корупцията в страната.

Не толкова ясно изразена е картината, представена от много по-подробното и професионално проведено проучване на Европейската комисия/ Евробарометър за корупцията в ЕС. Там можете да видите, че корупцията сред българските полицаи и митничари може да е висока, но сред частните компании, банките и финансовите институции е сред най-ниските в ЕС и много по-ниска, отколкото в някои от най-слабо корумпираните страни като Дания и Швеция. На въпроса дали са

лично засегнати от

корупцията, 21% от

българите казват, че са.

Това е по-ниско от

средното за ЕС (26%),

Полша или Чехия и значително под оценките за Испания, Кипър, Гърция, Румъния, Италия и още няколко. Тези цифри не означават, че България няма сериозни проблеми с обществените поръчки, злоупотребата с монопола, съсредоточаването на икономическата мощ, собствеността върху медиите и други въпроси, които са много добре известни сред европейските институции.

Друг често използван етикет е почти неразрушимата връзка на България и Русия. Реалността е, че през последните няколко години България се отказа от 3-те най-големи руски проекта (всички свързани с енергетиката), което горчиво разгневи руските политици. Българското правителство, изглежда, се опитва да съживи един-два от тях, но перспективите са лоши.

Най-неоспоримите приоритети на българското председателство на ЕС са европейската интеграция на страните от Западните Балкани и подобряването на отношенията на ЕС с Турция. И двете цели, много по-реални от неща като европейската любов и привързаност,

сериозно противоречат

на настоящите руски

правителствени интереси

в региона

Връзката с Русия обаче ще остане сложна, оформена от погрешно тълкувана история, комунистическо наследство и носталгия сред част от по-старото поколение. Всичко това се подхранва и от безмилостния натиск на руската хибридна армия. Наскоро руски медии например съобщиха, че българското правителство ще постави въпроса за прекратяване на санкциите срещу Русия по време на европредседателството си. Много коментатори бяха вбесени. Правителството категорично отрече такова намерение, което никой не забеляза.

Европа е дълбоко загрижена за енергийната си сигурност. Енергийният съюз прави сериозни крачки в укрепването на енергийната позиция на ЕС. Това е много трудна работа. България често се споменава като една от страните с най-голяма зависимост от вноса на руски енергийни източници. Отново не е вярно.

България е една от

страните с най-висок

относителен принос

за намаляване на енергийната зависимост на ЕС. Докато през последните 30 години зависимостта на ЕС от внос на енергия се е увеличила от 36% на 53%, най-вече поради увеличения внос в Германия, Великобритания, Полша и няколко други страни, зависимостта на България от вноса на енергия е намаляла от 68% на 36%. България обаче трябва да се справи със своите застаряващи електроцентрали на въглища и все още много ниската енергийна ефективност.

Съществуват и редица други български любопитни черти – противопоставянето на възобновяемата енергия, дискриминацията на етническите малцинства, разрушаването на селското стопанство, напълно рухналата индустрия, насилието над жените и любимата тема на Леонардо ди Каприо - унищожаването на българските гори. Много неща, за които да говорим през следващите 6 месеца.

* Юлиан Попов е бивш български министър на околната среда. Материалът е от Хъфингтън поуст