Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охранители водят Йоан Матев в Софийския градски съд.
Охранители водят Йоан Матев в Софийския градски съд.

Трима адвокати бранят подсъдимия за убийството в Борисовата градина

Искове за общо 400 хил. лв. са внесени в Софийския градски съд от името на почернените родители на убития през 2015 г. ученик Георги Игнатов. Това съобщи пред “24 часа” адвокатът им Костадин Костадинов.

Подсъдим за убийството в Борисовата градина е 20-годишният сега Йоан Матев. Според прокуратурата на 2 юни 2015 г. Матев засякъл случайно Георги в парка, наръгал го с 35-сантиметров нож и избягал. Разследващите предполагат, че мотивът на убийството е грабеж. След почти 2-годишно издирване Матев бе задържан на 22 февруари 2017 г. Издаде го негова съученичка, която го разпознала на записи от камери, разпространени в медиите.

В четвъртък в 11 ч двама служители на съдебна охрана доведоха Матев, окован с белезници, в зала №14 на съда. Видимо

качил килограми

в килията,

той криеше очите си от обективите на фоторепортерите с червена шапка с надпис “Русия”. В залата го посрещнаха трима адвокати. Освен Стоянка Маркова Матев и семейството му са наели и още 2-ма юристи преди началото на процеса.

Матев изглеждаше в добро настроение. Разговаряше оживено със защитниците си и се усмихваше. От време на време се налагаше съдебните охранители да ги прекъсват със забележка да спазват дистанция помежду си, тъй като клиентът им е задържан.

Когато в залата влезе петчленният състав начело със съдия Руси Алексиев, Матев обяви, че вече

не желае да

бъде защитаван

от майка си

Сребра Гаджева

Бившата тв журналистка не се яви в съда. “Току-що упълномощих двамата ми нови адвокати Виктор Попов и Иван Томов. Нямаше как по празниците”, добави Матев и настоя заседанието да се отложи.

“Да не се дава ход на делото, това е най-важното заседание - разпоредителното. Аз разбрах за него преди 2 дни, след като се чух с майката на Йоан да си честитим Коледа. Ние, адвокатите,

не сме стиковали

още защитната си

версия”,

каза адвокат Маркова.

Родителите на Георги - Валентин и Албена Игнатови, в четвъртък не присъстваха в съда, но занапред те ще се изправят очи в очи с подсъдимия за убийството на сина им.

След измененията в закона в т.нар. разпоредително заседание се решават основно правни въпроси.

Най-същественият от тях е дали делото да бъде върнато на прокурора заради съществени процесуални нарушения по време на разследването.

Тепърва магистратите ще преценят дали да разгледат исковете за кръвнина на родителите на Георги. Делото продължава на 20 февруари 2018 г.