Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторът
СНИМКА: Авторът

Фандъкова: Инвестираме 492 млн. лв. в метро, квартални улици, трамвайни трасета и автобуси

София разработва собствена система за мониторинг на качеството на въздуха, с която да надгради националната. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

Вече тече проект за проучване и монтаж за 20 сензора, 20 филтъра и уеб платформа за визуализация на данните. Друго проучване трябва да покаже дали общината да купи автоматични станции или мобилни лаборатории, с които да мери качеството на въздуха.

По време на председателството София ще организира форум със съвета на министрите по околна среда и кметовете на европейски столици, за да набележи мерки за борба със замърсяването на въздуха.

"Това е стратегически приоритет, по който държава, община и граждани трябва да работим заедно, за да постигнем резултати", подчерта Фандъкова. Тази седмица тя ще се срещне с екоминистъра Нено Димов и с представители на прокуратурата, за да набележат мерки за по-строг контрол над горенето на отпадъци за отопление. Скоро ще бъдат доставени и 7 газ анализатора, които общината дава на КАТ, за да се спре регистрацията на коли, които не отговарят на еконормите. Фандъкова настоява и за екостикери за колите. Подготвя се и устройствен план за изграждане на инсталация за производство на пелети, с които общината ще помага на бедни семейства, които се топлят с дърва или въглища.

"Предлагаме 1,433 млрд. лв. бюджет за 2018 г., със 105 млн. лв. повече от 2017 г. Запазваме за поредна година местните данъци. Ще инвестираме в развитието на града 492,9 млн. лв. Над 75% от тях са евросредства. Приоритетите са инфраструктура, транспорт, образование и екология, каза Фандъкова.

Най-големият проект и през 2018 г. ще е третият лъч на метрото, за който са предвидени 327,3 млн. лв. В средата на годината ще пристигне и първият влак за новата линия.

С над 135 млн. лв. ще бъдат купени 142 автобуса и 20 електробуса за градския транспорт. Планира се и довършване на буферните паркинги при метростанциите "Стадион Васил Левски" и "Люлин".

През 2018 г. ще започне реконструкцията на Западен парк и парк "Заимов", разширението на парк "Възраждане" с миниаквапарк и закрит басейн и изграждането на парк "Въртопо" в "Младост". 183,8 млн. лв. ще струва поддръжката на чистотата и сметосъбирането. Близо 5 млн. лв. са предвидени за миене на улици и тротоари.

Над 30 млн. лв. ще се инвестират в 11 нови детски градини, разширения на училища и саниране.

За първи път парите за ремонт на булеварди са равни на тези за обновяване на квартални улици. За улични ремонти и обновяване на трамвайни трасета са заложени 103 млн. лв.

През 2018 г. ще се довършат ремонтите на булевардите "Т. Каблешков", "Монтевидео" и "А. Йорданов". Основен ремонт ще се прави на бул. "Скобелев" и тунела на НДК, но още не е ясно как точно ще бъде изместен трамвая, обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Сред кварталните улици, които ще се ремонтират са: "Цар Симеон", "Първа българска армия" и "Н. Коперник", като за текущи ремонти са заделени 37,7 млн. лв.

Сред мащабните обекти е реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков" - с подмяна на настилки, канализация, нов трамваен път, модернизация на книжния пазар и възстановяване на фонтана. За ремонта се предвиждат 13,4 млн. лв.

Ще се ремонтират трамвайните трасета по ул. "Каменоделска" и по бул. "Цар Борис III". За линия 5 ще има 13 нови трамвая и видеонаблюдение на спирките. Заради ремонтите ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместват трамваите. Освен по линия 5, такива ще има и по линия 7. За първи път автобуси ще стоят в готовност до спирките като резерв и ще се пускат при запълване, защото един трамвай събира много повече хора, отколкото един автобус, уточни Крусев. Планира се удължаване на тролейбусна линия 5 от "Младост 1" към "Младост 2" и 23 км нови велоалеи - по булевардите "Скобелев", "П. Евтимий" и др.

Разширяват 3 гробища - Централните, "Бакърена фабрика" и в "Горна баня"

Три гробищни парка в София ще бъдат разширени. Средства за отчуждаване на имотите са предвидени в бюджет 2018 на общината за разширението с близо 90 дка на Централните софийски гробища и за още 44 дка, които ще се добавят към гробището в "Горна баня". Това съобщи зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

Три милиона лева ще струва разширението на Централните софийски гробища, уточни Савина. А на етапи ще се отчуждават терените за гробището в "Горна баня".

Теренът за Централни гробища е за около 9000 места и 15 000 урни, които би трябвало да стигнат за 10 г. За отчуждаването има решение на СОС от 2016 г. Първо общината се опита да го купи, но преговорите със собственика се провалиха и затова сега се преминава към отчуждаване.

Според експерти на 1 дка площ се събират около 200 гроба.

"Работи се и по проект за разширение на гробищния парк в "Бакърена фабрика" със 70 дка. За 50 дка от тях водим преговори с Министерство на отбраната, което е собственик на имота, и се надяваме теренът да ни бъде предоставен", уточни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

10 млн. лв. залага общината за отчуждаване на имоти през 2018 г. Повечето са за изграждане на инженерна инфраструктура и улици в квартали като "Кръстова вада" и "Манастирски ливади - изток".

Пуснаха уеб портал за яслите, всяко дете с е-досие

Уеб портал с информация за всяко дете, което посещава детска ясла в София, вече работи в помощ на родителите. Той е за 24-те самостоятелни детски ясли в столицата, а адресът му е dz2.uslugi.io. След регистрация родителите могат да проследят колко дни всеки месец детето им е посещавало ясла и да изчислят каква такса трябва да платят. Има данни за развитието на детето, имунизационен календар, дали страда от алергии, седмичното меню в яслата и други. Това съобщи зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

Догодина през портала ще може да се плаща и таксата за ясла. А регистрацията става с ЕГН-то на детето и парола, предоставена от яслата.

7058 жени пък са прегледани за рак на гърдата по скрининговата програма на Столичната община. При 23 от тях е открито заболяване, а при други 52 - находки, които още се диагностицират.

30 двойки са одобрени и ще бъдат подпомогнати по общинската програма за инвитро с донорска яйцеклетка. С помощта на програмата вече са се родили 7 бебета.

45,1 млн. лв. са заложени за здравеопазване през 2018 г. в бюджета, като в сумата влизат делегираните от държавата дейности, заплати и общинско финансиране.