Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор триумфира в спорта, а Росен Плевнелиев в любовта. Корнелия Нинова изпраща лоша година ­ загуби уж сигурни избори и претърпя странни катастрофи.

Традицията повелява на 31 декември, някъде около 23,55, да махнем телта около тапата на шампанското, да наредим чашите и да заредим на поляната китайските фойерверки. Точно в тези пет минути до настъпването на полунощ всеки човек мислено прави и своята равносметка за отминаващата година.

За едни тя е била съвсем обикновена, сякаш времето е длъжно да ни прави живота интересен, а не самите ние. За други е била лоша и те с надежда очакват промяната в следващите 12 месеца. Трети пък с носталгия изпращат

още една година от живота си, в която са посрещали и хубави, и не дотам приятни събития в ежедневието си.

И все пак равносметка трябва да има, дори и тя да е пречупена през призмата на собствените ни мисли и емоции.

Той влезе в месец януари с ниско самочувствие на спортист, който е преживял куп разочарования. Преследваха го и слухове за големи проблеми в личния живот. Авторитетни европейски издания го бяха разделили окончателно с Никол Шерцингер.

Гришо обаче се абстрахира от мощната приливна вълна на злорадство и възкръсна от пепелището като птицата Феникс. Григор за първи път спечели турнир от сериите "Мастърс 1000", а в самия край на годината нанесе и съкрушителния си удар над конкуренцията, вдигайки купа на финалния турнир в Лондон, където се бяха събрали най-добрите през годината. След онзи паметен финал срещу Давид Гофен на Димитров му оставаше само да жъне заслужени награди

Народът, който допреди 12 месеца го презираше, го издигна на пиедестал и го обяви за национален символ. Подобно катерене и спускане в скалата на обществените емоции е добре изразена черта на българската народопсихология, а самият Григор в нито един момент не даде вид да се е обидил или да е крайно поласкан от похвалите. Най-добрият ни тенисист със сигурност се усмихва щастливо, когато се сети за красивата си приятелка. Двамата с Никол не само не се разделиха, но и бетонираха личния си живот.

Певицата накара публиката на британския "Х фактор" да скандира името на нейния приятел, след като научи, че той е спечелил в Лондон. След това популярните влюбени с добре подбрани думи се врекоха един на друг и подсказаха на околния свят, че любовта им е по-силна от всякога.

За десерт Гришо беше коронясан и за спортист номер 1 на България, а преднината му пред втория – сноубордиста Радослав Янков, беше повече от съкрушителна.

Класацията като че ли е най-добрият ориентир кои са най-големите победители в спорта през годината. Трета стана изключително изящната и красива гимнастичка Невяна Владинова, а четвърти е плувецът Антъни Иванов. Малко несправедливо изглежда осмото място на Боян Петров, който може да бъде истински учебник за младите спортисти, тръгнали да преодоляват големи върхове и препятствия в спорта и в личния си живот. Добри думи заслужава и футболният "Лудогорец", който пак е шампион и играе на високо ниво в евротурнирите, а през 2018 г. "орлите" ще имат удоволствието да участват в епичен сблъсък с еврогранда "Милан". Националният отбор по футбол също понадигна глава, въпреки че класирането за европейско или световно първенство все още изглежда мисия невъзможна. Като цяло българският спорт имаше спорадични поводи за празнуване, въпреки че едни други състезатели буквално засрамиха звездите на футболния терен или от лекоатлетическата писта.

Националите ни в точните науки тази година постигнаха рекорд по брой спечелени медали и дадоха надежда на оптимистите, които вярват, че нацията ни е умна и простаците и тарикатите на дребно не са мнозинство. Млади момичета и момчета завоюваха невероятните 95 медала за България в състезанията по природни науки.

От тях 17 са златни

Това е доста по-добро постижение в сравнение с 2016 г., когато печелим 73 отличия. Най-големите ни успехи са в международните олимпиади по лингвистика, информатика и математика. Особено силно се представят и младите ни биолози.

Българският народ да се моли горещо и да пали свещ в църквата поне една малка част от тези изключително умни млади българи след години да се реши да работи на ползу роду и да облагороди значително така нуждаещия се от обновяване политически елит. И понеже пак стана дума за политика, тук е мястото да бъде връчена наградата и за най-голям провал на 2017 г. Безапелационният победител в нелицеприятната класация е Корнелия Нинова. Лидерката на БСП влезе в 2017 г. със самочувствието на сигурна победителка в парламентарните избори. Столетницата се чувстваше като млада невеста след победата на президентските избори няколко месеца по-рано. Социолозите също бяха на страната на червените и единствената въпросителна изглеждаше, че е с колко точно ще победи БСП.

Заслепени от моментното си превъзходство над врага, социалистите направиха няколко големи грешки по време на предизборната кампания, с които дръпнаха ръчната на оптимистичния си възход

Като истински лидер Корнелия Нинова направи най-грандиозния гаф с онова прозрение, че "демокрацията ни отне много". Впоследствие шефката на най-старата и опитна партия се опита да обясни, че е била разбрана неправилно и не отрича демократичните промени, но злото вече беше сторено. Думите й сякаш удариха като с електрически ток колебаещите се за кого да гласуват електорални маси и те се събраха под знамената на ГЕРБ. В крайна сметка БСП загуби уж спечелени избори, въпреки че в изборната нощ Корнелия Нинова не падна по гръб и обяви, че партията й значително е увеличила електоралната си маса, ако и да е изгубила изборите.

Впоследствие първата дама в столетницата преживя още няколко неприятни инциденти, които сякаш затвърдиха впечатлението й, че е по-добре за нея 2017 г. да свършва по възможно най-бързия начин. Страшни и едновременно куриозни бяха двата пътни инцидента, при които, слава Богу, г-жа Нинова пострада леко. Нейният служебен автомобил на два пъти беше нацелвана от коли на една и съща таксиметрова компания.

Странните пътнотранспортни произшествия провокираха съпартийците на Нинова да заподозрат умисъл, но нищо подобно не беше доказано и скандалът заглъхна така бързо, както и избухна. И за да бъде изчерпана темата с червените провали, трябва да припомним и грандиозния гаф на проф. Иво Христов. Той лично загуби голяма част от авторитета си пред обществото с изключително обидното си прозрение, че 80 процента от българите са дебили, които не могат да се подписват. Професорът социолог сам пусна скандалния клип с непремерените си словесни изяви във фейсбук. Сякаш беше решил да забие кол в собствения си имидж. Христов след това се извини с половин уста, но загубеното уважение не може току-така да бъде възстановено.

Управляващите проявиха колегиалност и също се отчетоха с няколко големи гафа, последвани от шумни оставки. Спомнете си само словесните изяви на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в студиото на Нова телевизия.

"Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й", обърна се Тодоров към водещия Виктор Николаев и така си провали политическата кариера. Народният представител впоследствие се извини, но само това не стигна и беше принуден да напусне парламента.

Със сигурност най-голямата загуба за управлението на страната беше оставката на здравния министър проф. Николай Петров. Репортаж по Би Ти Ви разкри,че Военномедицинска академия (ВМА), управлявана по това време от Петров, през 2014 и 2017 г. е сключила две обществени поръчки на обща стойност 1,6 млн. лв. с фирма, представлявана от приятеля на дъщеря му (мъжа, с когото тя живее и от когото има дете). Разследващите институции вече са направили проверка, когато репортажът е излъчен, и са потвърдили, че няма нищо незаконно. Впоследствие се оказва, че и парите от поръчката са доста по-малко, но така или иначе здравният министър решава да се оттегли от поста си. Дори и най-големите врагове на ГЕРБ в парламента са принудени да признаят, че управлението на страната е загубило един от най-кадърните си кадри. А точно здравеопазването е горещият картоф, който от демократичните промени се прехвърля от правителство на правителство. В края на годината управляващите за една бройка да си вкарат нов автогол, и то пак по здравната тема. Наложен беше мораториум върху нови лекарства, които се борят с онкологични и много редки заболявания. Целта беше да се спестят някакви си 20 млн. лева, които иначе се крадат за няколко месеца чрез държавни и общински далавери и точене на ДДС. В крайна сметка общественото недоволство надделя и партиите в парламента за първи път от много време насам гласуваха абсолютно единодушно за падането на забраната върху новите молекули.

Пак някъде по това време управляващата коалиция загуби спокойния си сън заради искрите, които започнаха да прехвърчат от наелектризирания вицепремиер Валери Симеонов по посока на премиера Борисов. Лидерът на патриотите първо обвини своя пряк началник, че

слага прът

в колелата

на проекта за втори лифт на Банско. След това обвини партньорите си, че в съдружие с ДПС са гласували такъв закон, който да даде плажните ивици на неколцина бизнесмени с тъмно минало и мощни групировки. На острите му думи не последва ответна реакция от страна на ГЕРБ и този конфликт като че ли остана да бъде разрешен след празниците.

Тежък удар по личния си имидж понесе и бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, която беше задържана във Варшава за кражба на скъпа козметика. Поптодорова направи всичко възможно да излезе чиста от скандала и дори в края на годината беше избрана за вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО.

Хубаво е да повярваме, че не всичко в политиката са далавери, скандали, нерви и оставки. Някъде там, насред плявата, макар и много рядко, е възможно да порасне цветето на любовта. За най-великото чувство няма граници и предразсъдъци. Идва и те отнася, без да те е грижа как ще те погледнат хората или какво ще кажат по твой адрес. Ако не ви се вярва, попитайте президента Росен Плевнелиев.

Той е големият победител в любовта, след като съдбата го срещна с красивата синоптичка на Нова телевизия Деси Банова. За тяхната романтична връзка първи съобщи вестник "168 часа", след което ги заля океан от поздравления, симпатии, омраза и хейтърство. Точно както е според българските традиции. Плевнелиев обаче нито за секунда не се смути от невиждания интерес към личния му живот. Напротив, той пожела двамата с Деси да се явят в телевизионния ефир и да разкажат колко са щастливи заедно и веднъж завинаги да спрат спекулациите по техен адрес. Това, естествено, е абсолютно невъзможно и клюкарските издания продължават да се упражняват по техен адрес. Деси е тази, която повече се притеснява от

откровените лъжи,

които се пишат за нея и Плевнелиев. Бившият държавен глава сякаш е свикнал да понася подобни удари и категорично отказва да се ядосва за глупости, когато е в един много светъл период от своя живот.

Двамата все пак се надяват да бъдат част от поговорката "всяко чудо за три дни" и скоро да бъдат оставени на мира. Плевнелиев и Банова нямат никакво желание да бъдат постоянно под светлината на прожекторите и да стават част от родния шоубизнес.