Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По празниците се повишава секрецията на серотонин, допаним, окситоцин и ендорфини – всички те смятани за “хормони на щастието”. Еуфорията, която ни завладява, е най-вече следствие именно от веществата, които сами произвеждаме. Затова много хора се опитват да запазят ефекта на тези агенти на позитивните емоции и в делничните дни. Това лесно може да бъде постигнато с подходящи храни и спорт.

Ендорфини

Всъщност опиатите просто имитират действието на химичните вещества, които се произвеждат естествено в човешкия мозък - ендорфините. Тези невротрансмитери са по-силни от каквито и да било медикаменти и оказват благоприятно действие върху целия организъм. Те се синтезират в нервните клетки на главния мозък. Ендорфините са аналгетици, които притъпяват или направо блокират чувството на болка. Те оказват силно влияние на емоционалното състояние и са причина да се чувстваме удовлетворени и щастливи, когато сме със свои близки, когато постигнем успех или преживеем физическо удоволствие. Според някои специалисти ендорфините влияят не просто на психично, но и на физично ниво, като понижават кръвното налягане, стимулират храносмилането, засилват имунната система и дори могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Наричани са естествени опиати и именно с тях специалисти обясняват дори чувството на превъзбуденост, което изпитват влюбените. Те обаче съвсем не се стимулират само от секс.

Психологът Даниел Троев
Психологът Даниел Троев
Психологът Даниел Троев от OIDA Therapy Institute пояснява: „Ендорфините се освобождават при физическо натоварване като бягане и спортуване. Чрез тях организмът ни се справя с болката и умората. Водят до облекчаване на стреса и напрежението и предизвикват приятни усещания и спокойствие. Подобно на морфина, те действат като аналгетик и болкоуспокоително. Също така ендорфини се отделят, когато човек се смее. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са биохимичната основа на щастието. Техните количества в организма ни не са веднъж завинаги фиксирани, а могат да се променят. Важно е да се знае, че различните медикаменти са само един от начините за тяхното стимулиране. Всъщност има много по-полезни, а и по-лесни – чрез начините ни на мислене и действията, които предприемаме.” Психологът съветва за стимулиране на производството на ендорфини човек да спортува, да се смее и да проявява чувство за хумор, както и да медитира.

Серотонин

Смятан е за най-важният невротрансмитер. Подобрява емоционалната стабилност, устойчивостта на стрес, настроението и възможността за оценяване на доброто във всяка ситуация. Повишава активността, помага срещу отпадналост, стимулира креативността. Недостигът му води до отпадналост, липса на мотивация, апатия, невъзможност за концентрация, тъга, депресии. Секретира се при всякакви приятни изживявания – секс, срещи с приятели, празници, при получаването на подаръци. Учени са установили, че дори шопингът допринася до повишаване на нивата на серотонин. Сигурен начин да бъде стимулирана секрецията му е физическата активност. Важна за производството му е и слънчевата светлина. Затова на хора, страдащи от потиснатост, се препоръчва излагане на слънце поне по 15 минути на ден. Доказано е, че и медитацията действа силно върху секрецията на този хормон.

“Серотонинът е свързан със самочувствието ни и усещането, че можем – категоричен е Даниел Троев. - Също така влияе на настроението, съня и бодърстването, сексуалното желание и апетита ни. Разпространена идея е, че ниските нива на серотонин са свързани с депресията и други психологически проблеми. Затова и повечето антидепресанти се фокусират върху неговото стимулиране. Въпреки това не е ясно дали пониженото ниво на серотонин предизвиква депресия или обратното, а също така няма начин за измерване на количеството му в мозъка”. Специалистът препоръчва, за да се стимулира серотонин, всеки ден да се отбелязват дори най-малките победи; да се припомнят предишни успехи и постижения; да се изразява благодарност; както и човек да прави неща, които отговарят на неговите ценности и усещане за смисленост.

Всъщност секрецията на серотонин се стимулира и чрез някои храни. Една от най-мощните е натуралният шоколад. Той помага срещу апатия и потиснатост, както и на хората, които се чувстват преуморени. Богат е на магнезий и има съществено значение за нормалното функциониране на нервната система. Според диетолози авокадото също има благоприятен ефект и може да подпомогне производството на серотонин. Твърди се, че то нормализира кръвното налягане, намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, чернодробни и бъбречни проблеми. Идеално е за предразположените към анемия, както и за тези, които страдат от отпадналост и апатия. Благоприятни за повишаването на нивата на серотонин са също бананите, фурмите и овеса – всички те са богати на триптофан, който допринася за секрецията на “хормона на щастието”.

Допамин

Този невротрансмитер помага за борбата със стреса, подобрява възможността за взимане на бързи и ефективни решения, стимулира паметта и креативността. Отделя се, когато изпитваме удоволствие – както физично, така и психично. Секретира се по време на секс, спорт, празници, приятни занимания. Освен това нивата му се покачват и когато човек постига нещо, когато се чувства удовлетворен, когато получи похвала, когато изпълни своя цел. Доказано е, че дори само правенето на списък със задачи и отбелязването им като свършени веднага стимулира секрецията на хормона. Учени са установили също, че нивата на допамин са по-високи при хората на изкуството, затова вярват, че творческите процеси му влияят благоприятно. Според специалисти недостигът му води до понижаване на настроението, тревога и депресия. Някои дори твърдят, че може да окаже влияние върху възникването на зависимост от психотропни субстанции. Може да се стимулира със спорт, с творчески дейности, с отбелязване на постигнати цели, с оценяване на всяко постижение.

“Допаминът предизвиква мотивация за осъществяване на целите, желанията и нуждите ни – обяснява Даниел Троев. - Благодарение на него изпитваме удоволствие и се чувстваме добре, когато ги постигаме и удовлетворяваме. Също така допаминът изостря и подобрява вниманието ни. Отлагането, неувереността, както и липсата на ентусиазъм на биохимично ниво се изразяват в ниски нива на допамин. Ако човек има високи нива, дори да среща трудности и препятствия по пътя си, той не би се отказал, а би продължил в желаната посока.”

Психологът дава няколко насоки за стимулиране на допамин: разделяне на целите на подцели и по-малки стъпки, защото това ще стимулира по-честото отделяне на допамин и самият процес ще се превърне в източник на удоволствие. Освен това всяка вечер да се определят три неща, които да се направят на следващия ден - така се изгражда навикът да се планират източници на допамин за повишаване на мотивацията и продуктивността. Както и да се слуша любима музика; да се правят физически упражнения; да се медитира; да се набавят поне осем часа сън; човек да се ангажира с творчески дейности. Освен това храните, богати на тирозин, стимулират образуването на хормона. Такива са бананите, шоколадът, кафето, зеленият чай, динята.

Окситоцин

Окситоцинът е хормон, който се произвежда в хипоталамуса, а оттам се складира директно в задния дял на хипофизата. Наричан е “хормон на любовта”, защото се отделя по време на секс. Освен това се секретира и по време на кърмене, но също така и просто когато прегръщаме любими хора. Мощно действие върху секрецията му имат масажите. Според специалисти занижените му нива водят до апатия, липса на желание за секс, тъга, потиснатост. А нормалните му нива имат успокояващ ефект, намаляват усещането за болка, борят депресията и подобряват оргазмите. Някои специалисти изказват теорията, че именно отделянето на окситоцин отговаря за изграждането на силна връзка между партньорите и за превръщането на просто физическата близост в емоционална. Американски учен прави интересен опит и доказва, че дори шопингът по време на промоции стимулира производството на този хормон. Професорът по невроикономика д-р Пол Зак от университета в Клермонт, САЩ, установява, че пазаруването с големи отстъпки повишава нивото на окситоцин в кръвта с 38%.

Даниел Троев пояснява: “Окситоцинът създава преживяването на интимност и доверие и е основа на взаимоотношенията. Също така увеличава верността и е от съществено значение за постигането на силни и удовлетворяващи връзки. А близостта и повишеното количество окситоцин намалява стреса и подсилва имунната система.” За да се стимулира отделянето на окситоцин, психологът препоръчва по-често хората да се прегръщат, да си казват добри и мили неща, да отделят време за любимите си хора, както и да дават подаръци на любимите си.