Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бари и Хъни Шърман
Бари и Хъни Шърман

Канадският милиардер Бърнард (Бари) Шърман, основател на фармацевтичния гигант “Апотекс”, и съпругата му Хъни, са били удушени. Първоначално полицията, след като откри телата им в сутерена на имението им в Торонто след сигнал, заяви, че няма следи от насилие.

Аутопсията обаче е показала, че смъртта на двете жертви е настъпила вследствие на удушаване.

Малко преди това Бари Шърман обявява дома си в Торонто за продажба за $5,4 млн. Според някои медии именно агентът по недвижими имоти е

намерил труповете на известното еврейско семейство

в сутерена на отворената им къща, твърди “Торонто Глоуб”. Имението остава обявено за продан онлайн 20 часа след като двойката е мъртва.

Трагедията се разследва от отдел "Убийства". Семейството на жертвите отправи призив към полицията да извърши обстойно и обективно криминално разследване, както и към медиите да не спекулират около престъплението.

Канадският премиер Джъстин Трюдо написа в туитър за смъртта на милиардера. Кметът на Торонто Джон Тори каза, че е шокиран и с разбито сърце и отбеляза, че милиардерът и съпругата му са направили много за града.

75-годишният Бари Шърман е 15-ият по богатство в Канада,

със състояние от $4,77 млрд. според “Форбс”. На сайта на компанията му “Апотекс” има съболезнователен адрес, в който се отбелязва, че компанията е стартирала през 1974 г. с двама души и израства до глобален фармацевтичен лидер, в който днес работят 11 000 души в сферата на научните изследвания и иновациите, производството и дистрибуцията на лекарства по света.

В Канада фирмата има 21 дъщерни компании и 6000 работници. Глобалните й приходи са $1,5 милиарда годишно. Корпорацията продава 89 млн. лекарства в 115 страни. “Апотекс” оказва значителна подкрепа на различни благотворителни организации и групи и инвестира в университети, а едноименната й фондация дарява средства за училища, болници и еврейски организации.

Доктор Шърман посвещава живота си за изобретяването на патенти и има значителен принос в здравеопазването. Съпругата му Хъни Шърман също е била член на настоятелства, в това число на Университетска фондация Йорк и на еврейския център “Симон Визентал”, който издирва нацистки престъпници.

"Те бяха изключително успешни в бизнеса, но също така бяха големи филантропи, които дават десетки милиони долари за благотворителност, съобщи Cи Би Cи. Бившият премиер на Онтарио Боб Рей отбеляза, че са имали много успешен бизнес, но са давали много за благотворителни каузи за хората. “Това е голяма загуба за нас”, допълни той.

Бари Шърман е роден в еврейско семейство

в Торонто и учи във “Форест Хил Колидж”.

16-годишен е приет в програмата за инженерни науки на Университета в Торонто, където е най-малкият учащ се. Завършва с отличен успех и получава награда на ректора на университета. След това защитава докторска степен по астрофизика.

Като ученик и студент в Торонто Шърман често работи за компанията на чичо си Луис Лойд Уинтър “Емпайър Лабс” - най-голямата фармацевтична компания в Канада по това време. Когато чичо му пътува, Шърман често му помага и наблюдава производствения процес. Компанията на чичо му осигурява обучение и основа за развитието на “Aпотекс Инс.”, основана от Шърман малка фармацевтична компания по това време.

През 1967 г., след като завършва докторската си дисертация, Шърман купува “Емпайър Груп” от изпълнителя на завещанието на своите леля и чичо Бевърли и Луис Лойд Уинтър, които умират през ноември 1965 г. и оставят четири малки сирачета.

Преди сделката

компанията е закупила права за производство на валиум (диазепам)

и е един от най-големите производители в Канада на вибрамицин (доксициклин), толбутамид на Пфайзър и хранителния подсладител захарин. За да улесни корпоративното придобиване, Шърман заедно с приятеля си от гимназията Йоил Улстър предлагат на всяко от четирите деца по 5% капитал и 15-годишни роялти (възнаграждения) за четири от патентованите продукти.

През 2011 г. обаче “Уинтър чилдрънс естейт” съди Шърман и “Роял Тръст”, като твърди, че Шърман и неговият партньор не им плащат възнагражденията, нито са им осигурили обещаното участие в бизнеса. Братовчедите искат 20% дял в “Апотекс” или заплащане на причинени вреди. През септември 2017 г. Върховният съд в Онтарио излиза с решение срещу братовчедите, според което искането е нереално, но адвокатът им твърди, че ще обжалва. Шърман умира няколко месеца по-късно.

В какво е инвестирал преди години милиардерът, четете в хартиеното издание на в. "168 часа".