Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По празниците има много кулинарни изкушения, които могат да провокират здравословни проблеми и да помрачат настроението. Полезен навик, който ще повлияе добре на тялото, е да се ограничи приемът на захар. Тя подкиселява организма и е причина за редица болести, включително и рак.

Лекарите съветват да се внимава и със солта, особено ако кръвното е високо. Но захарта сега ги тревожи повече. Броят на хората с наднормено тегло, метаболитен синдром, диабет и сърдечни болести главоломно расте.

Кистите на яйчниците например също се появяват все по-често при млади жени, тъй като някои от тях са свързани и с инсулиновата резистентност. Една от причините за нея е прекаляването със захарни, тестени изделия и газирани напитки. Преди години захарта у нас беше натурална, произвеждаше се от цвекло и нямаше толкова много хора с инсулинова резистентност, колкото сега. Цвекло вече почти не се сади у нас. Консумира се синтетична захар и тя е в основата на проблемите, обяснява доц. Цветанка Дянкова, гинеколог към Националната онкологична болница. Още от детската градина малките свикват с вафли, бисквити и десерти. За празниците им се подаряват сладки лакомства и това е лошо.

Най-лесно се намалява сладкото, като се избягва там, където е “най-безболезнено”.

Кафето и чаят може

да се подслаждат с мед

Овесената каша се поръсва с канела и се добавят резени ябълка. Канелата е сладникава и може да се добавя и към кисело мляко и кафе. Тя понижава кръвното и кръвната захар.

Не се хващайте на уловките за “полезна” захар или надписите “био” на опаковките. Кафявата захар се класифицира като полезна, но полезните вещества в нея се усвояват лошо. Колкото повече я яде човек, толкова по-малко други витамини и минерали се абсорбират от тялото. Като се вдигне кръвната захар (след ядене на нещо сладко), в тялото се отделя инсулин. Заедно с излишъците от захар той отстранява и полезни вещества в кръвта.

Какви други трикове се препоръчват за намаляване на захарта, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".