Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медикаментите за понижаване на температурата в много случаи се оказват по-рискови от самите високи градуси, подчертава д-р Атанас Михайлов в излязлата си преди дни книга "Какво забравят лекарите". Известният лекар хомеопат и фитотерапевт разглежда ползите от температурата и страничните ефекти от най-широко използваните антипиретици.

В изследване, публикувано от Royal Society, се твърди, че потискането на температурата причинява поне един допълнителен процент смъртни случаи при грип, което означава поне 700 души годишно само в САЩ. Още през 1999 г. New England Journal of Medicine нарича статистиката на смъртни случаи от нестероидни противовъзпалителни средства "тиха епидемия". Изданието обръща внимание, че хората, починали вследствие на тези медикаменти, не са по-малко от тези с астма, миелом, рак на маточната шийка, синдром на Ходжкин.

Д-р Михайлов уточнява, че на практика няма абсолютно безвреден синтетичен антипиретик или болкоуспокояващо средство. Най-рисково за пациентите е комбинирането им. И тъй като те се предлагат под десетки различни имена и в най-различни комбинации, човек лесно може да превиши безопасната доза. "Случаите, в които са важен и необходим елемент от лечението, са нищожно малко – категоричен е специалистът. - Подчертавам – "елемент", тъй като само с тях не може да се провежда лечение по простата причина, че са симптоматични средства. А симптомът сам по себе си не е болест, а сигнал за неблагополучие, "червена лампа", която светва, когато имунната система има да решава допълнителна задача. Така че, във всички случаи – извън спешните – потискането на симптома е като затулване с лепенка на "червената лампа", за да не ни пречи."

Специалистът по природолечение уточнява, че има две основни категории лекарства за облекчаване на болка или висока температура: ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Най-известните НСПВС са: ацетилсалицилова киселина (аспирин), ибупрофен, диклофенак.

Ацетаминофенът е генеричното име на лекарството, от което произлизат парацетамол, викодин, тиленол и т.н. Използва се в комбинации при настинка и грип, алергии, безсъние, за облекчаване на главоболие, мускулни болки и треска, синуити. Той почти няма противовъзпалителни свойства, но има изразен температуропонижаващ ефект. "Ацетилсалициловата киселина (по-известна като аспирин) е сравнително безобидно средство, което обаче е неподходящо за деца – подчертава д-р Михалов. – Всъщност преди 118 години химиците и фармацевтите са копирали природата и са създали синтетична ацетилсалицилова киселина, притежаваща странични ефекти – дразнене на стомаха, алергии, риск от кръвоизливи и др. Ако не се прекалява с него, при повечето хора тези ефекти не се проявяват."

Специалистът обаче подчертава, че парацетамолът за разлика от аспирина няма естествен аналог и на практика няма и противовъзпалителен ефект. Още през 2011 г. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва единична доза в една таблетка при комбинирани препарати да не превишава 325 мг заради токсичните ефекти върху черния дроб. "Какво става, ако безопасната доза се увеличи 5-10 пъти – пита д-р Михайлов. – Пазарът е залят с десетки комбинирани препарати, предлагани за различни цели и съдържащи повече от 325 мг в таблетка. Най-чести са по-леките въздействия, които хората дори не свързват с приемания препарат."

А сериозните реакции може да са дори фатални. Изследванията доказват, че повечето хора с токсична реакция от парацетамол нямат симптоми през първите 24 часа след предозиране. А в САЩ и Великобритания това е най-честата причина за остра чернодробна недостатъчност. Токсичността на парацетамола е една от най-честите причини за отравяния в световен мащаб. Аналгинът също крие рискове. Той е забранен за употреба в САЩ, Швеция, Норвегия, Дания, Исландия, Гърция, Ирландия, Австралия и Япония.

"В над 30-годишната си практика не съм се сблъсквал с такива тежки усложнения при употреба на аналгин, каквито съм срещал при употребата на парацетамол. Затова според мен препаратът твърде безразсъдно се предлага като средство на избор при температура и болки особено при бебета, малки деца и бременни.", пояснява д-р Михайлов. Той подчертава, че повишената температура не бива да се възприема като състояние, на което задължително да се противодейства. Напротив, специалистът уточнява, че в някои случаи и до определени стойности тя дори е полезна, защото дава възможност на организма сам да се бори с вирусите и бактериите.