Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 12 до17 декември в Националния дворец на културата ще се проведе 45-ият Софийски международен панаир на книгата. Предлагаме ви нашите препоръки.

„Българите! Забравените постижения“ от Делян Момчилов

„От първия български илюзионист до създателя на първия български самолет. Позабравените истории на онези, в които се оглежда реалното ни национално самочувствие. Важна книга за важните българи. За всеки, които помни историята ни. Книга за нас, българите.“, споделя Георги Тошев.

„101 отбивки за напреднали“ от Иван Михалев и Елина Цанкова

Третата книга от поредицата пътеводители до малко познати места в България е истинско предизвикателство за всички, които носят в себе си духа на пътешественика. В нея ще откриете много маршрути до пещери, водопади, природни феномени и скални манастири, до които няма нито табели, нито маркировка. До много от местата няма даже и пътеки.

„Романът на моя живот“ (Стефан Данаилов, Георги Тошев)

По случай 75-ия рожден ден на актьора Стефан Данаилов излиза неговата автобиография „Романът на моя живот". Луксозното цветно издание се състои от 240 страници и е написано в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев. Изданието разказва от първо лице и смешни случки от детските пакости, и забавни истории от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности от живота на най-емблематичната ни кино звезда.

„Като пристигнеш, обади се“ от Кристин Димитрова

Кристин Димитрова пак ни изненадва с това, което умее до съвършенство – да поведе читателя през лабиринта на собственото му всекидневие и да го изведе в една непозната страна. „Като пристигнеш, обади се” съдържа двайсет и един разтърсващи разказа, които балансират върху високо опънатото въже между хумора и драмата. Героите в тях – обикновени хора, заседнали из плитчините на живота, ненадейно се изправят пред големите истини за себе си и тези наоколо. И тогава следва шанс за отмъщение, внезапна надежда за по-добър живот или възторжен прескок в отвъдното. Това е своеобразен епос за днешна България – за този наш хаотичен свят, пълен с неразчистени отношения и ненаказани престъпници, в който обаче достойнството понякога се оказва по-силно от страданието. В картите, които човек държи в ръце, винаги може да се окаже, че има скрит коз и той да донесе победата.

„Невидими“ от Наталия Делева

Невидими е роман за неприемането на различните, в който деца съчиняват родителите си. Млада жена, отраснала в Дом за изоставени деца, се опитва да превъзмогне травмите от детството си. След поредица от раздели среща Дара – изоставено дете, в което разпознава себе си като малка. Привързва се към нея и решава на всяка цена да намери начин да й подари живота, който тя самата никога не е имала. Това е роман за хората в периферията на обществото. Различни сюжетни линии се преплитат, за да разкажат една обща история: на невидимостта.

„Граница“ от Капка Касабова – ново редактирано издание

„Капка Касабова е съвременна Шехерезада – блестяща писателка, която разказва така, сякаш животът й зависи от това… Тя пътешества в една част на света - източните Балкани – където почти всеки разказ причинява болка. Но с напредването през страниците на тази прекрасна книга, от дълбините започва да се надига музика: теми и образи, които се появяват отново и вплитат всички гласове в общ мотив.“, пише Нийл Ашерсън, Scottish Review of Books.

„Тая земя, оная земя“ от Иванка Могилска

„Разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е – обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което после дълго отшумява в читателя.“, пише Мария Донева.

„Висока облачност“ от Оля Стоянова

В тези истории група алпинисти зяпат облаците, докато почистват прозорците на високите сгради; един мъж чете знаците в големия град като лични послания; безработен философ наблюдава как кротко назряват революциите. „Висока облачност” събира разкази, писани през последните шест години, които ни разхождат от „Женския пазар“ в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където облаците си почиват.

„Фини прахови частици“ от Ангел Игов

„Прецизна, интелектуална проза, с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те, закърмено с радиацията на една катастрофална утопия. От отровния чернобилски дъжд до мръсните политически игри на днешния ден, Ангел Игов изследва симптомите на заразяването, проникнало отвъд пределите на физическия свят в тъканта на междучовешките отношения.“, споделя Алек Попов.

„Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов

Бивша циркова актриса плаща с остатъка от дните си, за да издири колекция от истории за мъжа, с когото е била 2 дни, 17 часа, 43 минути и няколко неизмерими секунди. Прекосява пустини, плава сред ледове, губи се из неизследвани земи, но събира всички двайсет и осем истории за високия прегърбен вълшебник с оранжева риза и щастливо-отчаян поглед. Намира ги записани върху ябълкова кора, пламтяща хартия, глинени делви, пчелен восък и сребро... И ги чете неизменно с ментово листо под езика.

„Афиши в огледалото“ от Радост Ангелова

Замесен с късчета история и пълни чаши въображение, „Афиши в огледалото“ е история за София преди 100 години и София днес, за магията на театъра и малките вълшебства в ежедневието. Роман, който умело пренася в света на една актриса, която не заслужава да бъде забравена, и на една пианистка, която трябва да си спомни, за да продължи напред.

„Афиши в огледалото” увлича като пълноводна река и умело впримчва шепота на историята. Редовете чертаят пълнокръвна карта на София преди 100 години и София днес, а героите – и реално съществувалите, и тези, родени на страниците, се оглеждат във всеки от нас. Радостина А. Ангелова е награждаван автор на поезия и разкази, номинирана е за наградите „Елиас Канети” и „Награда на София” за романа „Виенски апартамент” и е включена в европейския Топ 100 за най-креативните автори на хайку.

„Смисълът“ от Людмила Филипова

Една история, която сблъсква минало и бъдеще, наука, реалност и философия. Едно момиче, родено с рядка генетична аномалия, в свят, в който хората се стремят към съвършенство. Една епична битка на малцината, които все още вярват, че еволюцията ни не е случайна и може би има закодиран смисъл. Един свят, опустошаван от катаклизми, генерирани от човешката жестокост над природата и себеподобните си. Една любов, която се ражда от пепелта на планета, колонизирана от новите човеци. Една история на бъдещето, което строим днес. Един роман, чиято завладяваща история търси отговорите на много въпроси. Как се е родила Вселената? Каква е нейната еволюция и каква ще бъде съдбата ѝ? Остава ли нещо от нас след смъртта? Кои са най-интересните светове в Слънчевата система и има ли живот в тях? Какво е природата и накъде ни води? Има ли Господ и какво представлява той? Съществуват ли извънземни и ако да, къде са те? Как се е зародил животът и каква е посоката на еволюцията? Какъв е смисълът на нашия живот? Има ли Вселената съзнание и на какво е способно то? Какъв е Смисълът зад всичко това?

"Сделката на живота ти" от Фредрик Бакман

Това е кратък разказ за нещата, които би пожертвал, за да спасиш нечий живот. Ако е застрашено не само бъдещето, но и миналото ти. Не само местата, на които си бил, но и отпечатъците, които си оставил. Ако трябва да се разделиш с всичко това, с цялото си аз, заради кого би го направил? Фредрик Бакман е един от най-популярните и обичани писатели в света. От книгите му „Човек на име Уве”, „Баба праща поздрави и се извинява”, „Брит-Мари беше тук”, „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” и „Бьорнстад” са продадени над 8,5 милиона копия по целия свят. В момента се снима филм по „Човек на име Уве” с Том Ханкс в главната роля. Още един вълнуващ роман, който е на път да се превърне в поредният бестселър от издателство Сиела. Великолепните илюстрации са на Дамян Дамянов. 

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ от Елена Фавили и Франческа Кавало

Този уникален проект събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

„Чернобилска молитва“ от Светлана Алексиевич

Дългоочакваната нова книга на нобеловия лауреат Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва“ излезе на български. Светлана Алексиевич е Нобеловият лауреат за литература за 2015 г. Отличието бе присъжда на белоруската писателка за нейното „многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, отбелязват от Шведската академия, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез своя изключителен метод грижливо да създава колажи от човешки гласове.

Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. в украинския град Ивано-Франкивск, родителите ѝ са белорусец и украинка. След края на военната служба на бащата семейството се мести в Беларус. Светлана учи в гимназията, после завършва журналистика в университета в Минск (1967-72 г.). Алексиевич работи като учител и журналист. Всеки от трудовете ѝ е плод на мащабни проучвания – интервюта с между 500 и 700 души, преглед на хиляди документи, посещения на терен. Наричана е „археоложката на комунизма“.

„Берен и Лутиен“ от Дж. Р. Р. Толкин

Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион“ – митовете и легендите за Първата епоха на света, замислени от Дж. Р. Р. Толкин. Той се завръща от Франция след сражението при Сома в края на 1916 г. и написва това предание през следващата година. Основен и непроменен елемент от историята е съдбата, която помрачава обичта на Берен и Лутиен – защото Берен е простосмъртен мъж, а Лутиен е безсмъртна елфическа дева. Баща й, могъщ елфически владетел, е силно настроен срещу Берен и му възлага невъзможна задача, която да изпълни, ако иска да се ожени за Лутиен. Това е ядрото на легендата; и то води до върховно героичния опит на Берен и Лутиен заедно да откраднат Силмарил от най-могъщото от всички зли същества – Мелкор, наричан Моргот Черния враг.

„Бар „Петлите“ от Джон Гришам

Марк, Тод и Зола решават да учат право, за да променят света. Но след три години следване приятелите са наясно, че са станали жертва на измама. Те са взели огромни заеми, за да се запишат в посредствено учебно заведение. Неговите възпитаници трудно изкарват изпита за правоспособност и още по-трудно си намират добре платена работа. А когато разбират, че тяхното висше училище е част от верига кухи фирми, хедж фондове и отпускащи студентски кредити банки, Марк, Тод и Зола осъзнават, че са попаднали в мрежите на ловък и безскрупулен играч, който печели милиони с подвеждаща реклама, незаконни финансови операции и съмнителни офшорни сделки.

Може би изход все пак има. Може би има начин тримата приятели да се избавят от смазващите дългове, да разобличат банката и измамната схема, а и да изкарат малко пари между другото. Но за да го направят, трябва да напуснат няколко месеца преди завършването си. Пълна лудост, нали? А може би не...

„Произход“ от Дан Браун

Робърт Лангдън пристига в музея „Гугенхайм“ в Билбао, за да присъства на оповестяването на откритие, „което завинаги ще промени лицето на науката“. Организатор на събитието е неговият приятел и някогашен студент Едмънд Кърш - четирийсетгодишен милиардер футурист, чиито изумителни изобретения и предвиждания са му създали скандална слава по света. Тази вечер няма да е изключение: той обявява, че ще разкрие поразително постижение, което ще разтърси самите основи на човешкото битие.

Грандиозното събитие обаче е хвърлено в хаос преди Кърш да успее да съобщи за безценното си откритие. Животът на Лангдън е в опасност и той е принуден да бяга с директорката на музея Амбра Видал. Двамата се отправят за Барселона в рисковано търсене на загадъчна парола, която ще отключи тайната на Кърш. Изправени срещу враг, който винаги е на крачка пред тях, Лангдън и Видал се лутат из лабиринтите на града. Насочвани само от енигматични символи и чудати произведения на модерното изкуство, двамата бегълци вървят по следи, които ще ги отведат до потресаваща истина, останала погребана... досега.

„Лабиринтът на духовете“ от Карлос Руис Сафон

Барселона в края на 50-те години. Даниел Семпере вече не е детето, открило Гробището на забравените книги и романа, променил завинаги живота му. Загадката около смъртта на майка му Изабела го е обсебила изцяло, а съпругата му Беа и верният му приятел Фермин напразно се опитват да събудят отново интереса му към настоящето.

Но мистерията се заплита, когато една мрачна тайна простира своите мрежи от недрата на управляващия режим. Тогава на сцената се появява Алисия Грис – душа, родена от сенките на войната, за да разбули скритата история на семейството, макар и на страшна цена. В „Лабиринтът на духовете“ сагата, започната със „Сянката на вятъра“, се разгръща с цялата си мощ, отдавайки почит на света на книгите и на магическата връзка между литературата и живота. Сафон пресъздава своята готическа Барселона в наелектризиращ разказ за страсти, интриги и приключения, в който фантазията се преплита с реални събития от недалечното минало на Испания.

„Момичето от Бруклин“ от Гийом Мюсо

Известният писател на криминални романи Рафаел Бартелеми отглежда сам двегодишния си син Тео. Едно разболяване на Тео го среща в болницата с младата лекарка Ана Бекер и между тях веднага пламва силна любов. Няколко седмици преди сватбата двамата заминават на романтичен уикенд в Антиб. Вечерта, обзет от смътни притеснения заради миналия си горчив опит с жените, Рафаел започва да разпитва Ана за миналото й. След бурен спор тя му показва снимка на три овъглени трупа с думите „Аз направих това“. Думи, които сякаш отварят вратите на ада и поставят началото на едно заплетено разследване, в хода на което Рафаел и неговият приятел полицай Марк Карадек разкриват една след друга все по-шокиращи тайни.

„Пясъчната книга“ от Хорхе Луис Борхес

Тринайсет истории, своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на краткия разказ – за двойниците, огледалата, лабиринтите, Платоновите архетипи, за една магична всеизразяваща дума, за времето като „безкрайна плетеница от вчера, днес, утре, винаги и никога“… И този негов сборник, публикуван през 1975 г., отново е изпъстрен с литературни и митологични препратки, езикът е пестелив и същевременно неизчерпаем извор на мисловни предизвикателства, защото, подобно на „Пясъчната книга“ от едноименния разказ, прозата на Борхес е „чудовищно“ богата. В нея фантазното и реалното се преплитат, фактите са „само отправни точки за измислиците и разсъжденията“. А сънищата, които я населяват, продължават „да се разклоняват в гостоприемното въображение на читателите“, след като затворят последната страница.

„Последните Тюдори“ от Филипа Грегъри

Кралица за девет дни, Джейн Грей отива на ешафода, пожертвана от собствения си баща и другите участници в заговора да изместят Мери Тюдор, наследницата на рано починалия Едуард VI, единствения син на Хенри VIII. Мери си възвръща престола, но бележи възшествието си със смъртна присъда над собствената си братовчедка. Дълбоко вярваща, кротка и покорна дъщеря, Джейн Грей посреща смъртта, отправяйки към двете си сестри завета: „Научете се да умирате“.

Катрин, втората дъщеря на рода Грей, е красива, жизнена и очарователна, любовта я интересува много повече от престола. Но както сестра й става жертва на страха на Кървавата Мери да не загуби престола, така и Катрин ще бъде жертва на упоритата ненавист на Елизабет, наследила короната от Мери и цял живот измъчвана от ужаса, че някой може да й я отнеме.

Третата братовчедка на властващата кралица, красивата Мери, останала джудже, има още по-малко амбиции и от сестра си – тя просто иска да изживее живота си спокойно, с верен и любящ съпруг до себе си. Но и тя носи кръвта на Тюдорите и застава на пътя на кървавата им амбиция.

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ от Майкъл Шейбон

Мащабният роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ на Майкъл Шейбон е носител на най-престижната литературна награда „Пулицър“ и е избран за една от десетте най- добри книги на десетилетието от сп. „Ентертейнмънт Уийкли“.

Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини да се изплъзва от всякакви капани, току-що е успял след фантастични приключения да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Неговият братовчед Сами Клей, живеещ в Бруклин, си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Двамата се оказват перфектните партньори в рисуването и разказването на истории и се отправят на незабравимо приключение, което ги отвежда дълбоко в сърцето на Манхатън и на набиращата все по-голяма скорост рекламна индустрия, тласкани неизменно напред от добрата стара американска амбиция. Но през това време в Европа гори страшният пожар на войната, семейството на Джо попада под ударите на антисемитизма, а двамата братовчеди подемат своя тайна война срещу Хитлер, която напомня на фантастичния, сътворяван от тях свят на комиксите. Изкачвайки се от улиците на Бруклин до върховете на Емпайър Стейт Билдинг, Джо и Сами извайват своите кариери щрих след щрих толкова ярко, сякаш ги рисуват пред очите ни с пурпурно мастило. Обхващайки различни континенти и епохи, „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ се превръща в една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.

„Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията“ от Мишел Моран

Името „Мадам Тюсо“ е станало синоним на уникална атракция, но малко са хората, които знаят кой стои зад него. Мари Гросхолц, родена в средата на XIII в. в немския по онова време град Страсбург - това е жената, известна с името си по мъж Тюсо. Останала без баща, преди да се роди, живяла през първите години от живота си в немска Швейцария, преселила се заедно с майка си като дете в Париж, на 40 години принудена да бяга от Франция, заселила се в Лондон и починала там на близо 90 години. Във вълнуващия си роман Мишел Моран проследява в детайли съдбата на тази необикновена жена, родена с таланта на голяма скулпторка и оставила името и изкуството си до наши дни.

„Земята вика Майор Том“ от Дейвид М. Барнет

Томас Мейджър е кисел и намусен темерут, чиято единствена любов е музиката на Дейвид Боуи. Мрази прецакания си безсмислен живот. Мрази всеки човек на Земята, най-вече себе си. Така че, когато се появява възможност да се откаже от света – наистина да се откаже, мама му стара – се възползва без колебание.

След поредица от непредвидени трагикомични обстоятелства Томас се оказва първият човек, който ще стъпи на Марс. И докато на Земята го превръщат в знаменитост с прякор Майор Том, той напуска планетата завинаги и получава единственото, което истински е искал. Да няма хора. Да е сам. Съвсем сам. Но дали това е възможно?

Оригинална, затрогваща и невероятно забавна, това е история за стените, с които сами се ограждаме, но и за невъзможността да живеем без други човешки същества. За любовта и приятелството, за прошката и надеждата!

„Порцелановата нимфа. Приказка за оцветяване“ от Исабел Алиенде, илюстрации Ана де Лима

„Порцелановата нимфа“ е първата книга на Алиенде за оцветяване. Замислена е специално за да радва хората от всички възрасти. Добре дошли в приказката за един сив човек, чийто живот внезапно се променя като по чудо в един есенен ден заради ново познанство. Но не какво да е познанство, а с нимфа, наречена Фантазия, която изглежда решена да придаде цвят на живота му.

Приходите от авторските права за тази книга са предназначени изцяло за Фондация „Исабел Алиенде“, чиято мисия е да помага на жени и деца в риск.

„Планината помежду ни“ от Чарлс Мартин

Снежна буря затваря летището на Солт Лейк Сити. Ортопедът Бен Пейн, който има насрочени операции за следващия ден, успява да убеди пилота на малък частен самолет да го закара до Денвър въпреки бурята. Запознава се с харизматичната журналистка Ашли Нокс, която е напът да пропусне собствената си сватба, и й предлага спасителния вариант да лети с него. Но когато съдбата реши да си играе, последствията са непредвидими. Пилотът получава инфаркт, докато самолетът се рее високо над заснежените планини. Катастрофата е неизбежна и безнадеждна, защото, въпреки че оцеляват, няма кой да ги потърси – полетът им не е бил регистриран. Двамата случайни познати повеждат битка на живот и смърт. Със счупен крак, напълно обездвижена, Ашли разчита изцяло на Бен, който, за щастие, е не само лекар, но и катерач. Ден след ден, в търсене на някакво човешко присъствие, Ашли и Бен мъчително се придвижват от хълм на хълм – и към себе си. Съдбата, в лицето на пилота Гроувър, им е подготвила необичаен подарък.

„Далечна светлина“ от Софи Лагуна

Запознайте се с Джими Флик - той не е като другите деца и голяма част от света на възрастните остава непонятна за него. Джими не разбира защо баща му се ядосва постоянно, а единственият човек, който му помага да се ориентира в сложния заобикалящ го свят, е майка му. Мама е опора, защита и убежище, тя преглъща собствената си болка, за да помага на своето малко "чудо" да преодолява човешката жестокост и агресия и да се справя със своята самота. Тя му показва пламъчето светлина, което грее в очите на животните, само тя е в състояние да укроти неудържимия му темперамент.

Но скоро светът на Джими започва да се разпада, той няма към кого да се обърне и се налага да се ориентира сам из неразгадаемата действителност, която го заобикаля. Малкото момче не може да потърси облекчение дори в сълзите, защото е забравило къде се намира машината за плач и по какъв начин се пуска.

История за това какво значи да бъдеш различен, за степента на болка, която едно дете може да понесе, преди да се пречупи, за добротата, скрита у всекиго и за далечната светлина в края на пътя, която ни спасява и в най-мрачните мигове от живота.

„Кутия шоколад“ от Фиона Макинтош

Една от най-обичаните австралийски авторки поднася изтънчена история за страст и шоколад на фона на Първата световна война. В края на Първата световна война капитан Хари Блейк открива метална кутия с недокоснат шоколад… и любовна бележка в куртката на загинал войник. Развълнуван от историята на мъжа, той се отправя към Йорк, за да открие майка му и тайнствената любима от посланието. „Изтънчен разказ, който избухва от страниците и влиза право в сърцето. Перфектното четиво, с което да се сгушиш на дивана.“, Write Note Reviews

„Адреналинът е моята стихия“ от Пламен Вукадинов

Какви мисли минават през главата на човек, на когото му остават броени секунди живот? Как намира сили да се бори, макар да смята, че е обречен? Какво е усещането да си заклещен в скална цепнатина на метри под водата и въздухът ти да свършва? А да те удари ток от електрически скат? Да се къпеш при мъртво вълнение или да управляваш лодка по време на буря? Да се бориш с океанските течения и водовъртежи или да се гмурнеш в язовир, за да търсиш тялото на мъртво дете? А да спасиш нечий живот, като рискуваш своя собствен? Какво кара човек да живее постоянно на ръба?

Последвайте Пламен и станете участник в неговите приключения. Той ще ви разходи из Бяло и Черно море, както и във водите край Занзибар, Индонезия и о-в Бали. Ще се насладите заедно на красотата на морското дъно и ще направите фантастични подводни снимки. Ще изпробвате харпуна си с най-различни риби, ще изследвате морски пещери и ще се срещнете с тюлени, гигантски костенурки и акули. От време на време ще изпадате в екстремни ситуации. Ще се борите да оцелеете, ще се учите от грешките си и ще проклинате безразсъдните си действия. Но това няма да ви спре да се гмуркате. Не и ако морето е голямата ви страст, а адреналинът – вашата стихия.

„Еуфория“ от Лили Кинг

Разположен между две световни войни и вдъхновен от живота на революционната антроположка Маргарет Мийд, романът е завладяваща история за страст, откривателство и неутолим стремеж към неизвестното. „Еуфория” е отличена с множество престижни награди, между които New England Book Award и Kirkus Prize.

Нел Стоун е млада антроположка, която изучава местните племена в Нова Гвинея заедно със съпруга си Фен. Интелигентна и неустрашима, тя не се колебае да навлезе в този непознат свят и да го опише увлекателно и завладяващо, което й носи световна слава. Фен също търси признание, но все се оказва в сянката на известната си съпруга. Двойката тъкмо е избягала от свирепото племе мумбаньо, когато среща английския антрополог Андрю Бакстън, изучаващ речното племе киона. Раздиран от самота и жаден за компания, той им помага да се установят наблизо, като ги завежда при артистичен матриархален народ, на име там. Обединени от стремлението да проумеят този съвсем различен свят, те създават необикновено приятелство, обменяйки провизии, грижи и идеи. Неусетно обаче между тях пламва искрата на интелектуалното, личностното и любовното единоборство. Има ли печеливши в един любовен триъгълник?

„В кафенето на екзистенциалистите“ от Сара Бейкуел

Париж, 1933 г. Трима млади философи седят в бар „Бек-дьо-Газ“ на улица „Монпарнас“ в Париж, обсъждат последните клюки и посръбват от специалитета на заведението – кайсиевите коктейли. Това са Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар и дългогодишният приятел на Сартър – философът Реймон Арон, който тъкмо ги запознава с концептуална рамка на нова наука, наречена феноменология. Ако беше феноменолог, казва му той, би могъл да философстваш за всичко, дори и за кайсиевите коктейли.

Тази идея толкова поразява Сартър, че той я интегрира в собствения си хуманистичен подход, чиито основни теми са свободата, личният избор и политическата ангажираност. Това ново философско движение ще се промъкне в джаз клубовете и кафенетата на Левия бряг, преди да намери своя път в света под името екзистенциализъм. Според някои изследователи екзистенциализмът е не толкова философия, колкото нагласа на духа и начин на живот.

Съчетал биография и философия, това е увлекателен разказ за раждането и развитието на екзистенциализма. Ще се запознаем отблизо с неговите създатели – с техните противоборства, любовни афери, съперничества и партньорства. Със забавни истории, остроумни коментари и проницателни взаимовръзки Сара Бейкуел ще ни накара да обръщаме страница след страница, потопени в пъстрия калейдоскоп на едни от най-великите умове на XX век.

„Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот“ от Сали Бидъл Смит

Популярната авторка на „Елизабет, кралицата”, се завръща отново към живота на английското кралско семейство, за да ни даде нов поглед към съдбата на принц Чарлс, най-възрастният престолонаследник през последните триста години. Тази ярка биография, която хвърля светлина върху редица аспекти от живота на аристокрацията в наши дни, е резултат от четиригодишен задълбочен труд и стотици интервюта с официални представители на двореца, бивши любовници и приятели, някои от които говорят за първи път открито.

„2018. Астрологична прогноза“ от Гал Сасон

2018 обещава да бъде експлозивна година. Тя няма да бъде нито мирна, нито спокойна. Прилича на постоянно превъзбудено куче, което не може да стои мирно и се нуждае от дълги разходки в парка. Очакват ни пет вместо обичайните четири затъмнения, три пъти ретрограден Меркурий, ретрограден Марс в продължение на два месеца и ретроградна Венера. И за да се усложнят нещата още повече, последният ретрограден Меркурий „застъпва“ в деня, в който Венера приключва ретроградното си движение. Последното означава повече от два месеца на объркване и безпорядък. Така че ако 2018 е годината на Кучето, то ще бъде по-скоро питбул, отколкото хрисим пудел.