Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или защо опазването

на живота на политиците

е съществена част от

стабилността и

националната сигурност

НЯКОЙ ден може би ще се докаже, че Корнелия Нинова е брънка от незаконното заграбване на “Техноимпекс”. А може би не? Онзиден обаче на финала на гостуването си в “Здравей, България” тя каза нещо, заради което няма нужда компетентни органи да доказват, че е демагог.

Въпросът беше защо не ползва услугите на НСО, а лична охрана. Отговорът на председателката на БСП е покъртителен: “Категорично съм отказала няколко пъти на НСО да ме охранява. Въпросът е принципен, не е конкретен. Моето разбиране е, че парите от данъците на хората не трябва да отиват, за да се пазят политици. Каквото и да се случи, няма да приема охрана от НСО. Да спрат с това!”

Тия от службата за охрана били големи досадници! Само лапат парите на клетия данъкоплатец, за разкош ги държат, не за нещо друго. Ами зарята на Нова година? За нея не се ли пилеят безсмислени народни пари? Необяснимо е защо социалистите още не са излезли на ДАНСwithme срещу гнета на държавните бодигардове, какво чакат, по дяволите?

Редно е, ако БСП наистина е единна и стои здраво зад своя лидер, още утре да потърси официално обяснение от президента Румен Радев, в края на краищата НСО е на негово подчинение. Имат всички основания за импийчмънт, те го подкрепиха, те ще го свалят!

Ръководейки бездънна паразитна структура, държавният глава на практика е съучастник в ограбването. Той прикрива грамадно дългогодишно безобразие, съдейства за пилеенето на държавни средства, възползвайки се мълчаливо от услугите на обучените хрътки, живее окъпан в разточителен лукс. Най-добре е на “Позитано” да не се помайват, а веднага да драснат една декларация, че заклеймяват службата и настояват за незабавното ѝ разпускане. След като Нинова се оправя с лична охрана, защо не и Борисов? И Радев? И другите?

Обществото е безнадеждно приспано, дори не осъзнава, че търпи с години нетърпимото. Какво би попречило на конструктивната опозиция да го събуди, пускайки подписка за референдум: “Искате ли НСО да спре?” Сега е моментът да се яхне ескалиралото електорално недоволство. Ей го дей! БСП да не е по-долу от Слави?

На сайта на НСО пише, че нейното начало е поставено преди близо век и половина: “През 1879 г. Александър Батенберг е провъзгласен за княз на България. С пристигането му на българска земя възниква необходимост от формиране на подразделение за лична охрана на княза и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. Тази задача е възложена на Софийска първа конна сотня с командир поручик Александър Мосолов, който е назначен за първи адютант на княза.”

Буржоазни предразсъдъци и монархически лигавщини, нищо повече. Нищо не му е пречело на Батенберг да бръкне в аристократичния си джоб и да си наеме лична охрана. Не от царете, а от Нинова нататък би трябвало да броим честните властници, които милеят за своя народ и оставят дълбока бразда в историята.

Само малко неудобно се получава от факта, че основата на днешната Национална служба за охрана е УБО (Управлението за безопасност и охрана), подразделение на Държавна сигурност. Нямаше да е толкова неловко, ако миналата година Корнелия Нинова и депутатите от БСП не бяха поднесли цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец, демонстрирайки по този начин своето преклонение към великото дело на бившия Първи. Живков обаче, докато беше на власт, без УБО и крачка не правеше, дори е малко странно, че охраната му не е изваяна до паметника. Че той за 1990 г. е предвиждал закон, с който управлението да мине изцяло под негово командване. Никак не е било социалистическо от негова страна, срамота!

Думата “демагогия” е старогръцка, произлиза от други две: “демос” - хора и “агогос” - водя. Означава “стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в “своята правота”. Посланията на госпожа Нинова по неповторим начин покриват това определение на уикипедия, няма да е грешка, ако поместят нейна снимка за илюстрация. Най-добре да е онази, на която е на кон, величествена е и вдъхва респект.

Все пак извън шегата е трудно за вярване, че човек с богатия политически опит на социалистическия лидер не разбира смисъла и функциите на НСО, не си дава сметка защо членовете на кабинета, народните представители и всички лица, натоварени с високи задължения и отговорности към държавата, имат нужда от специализирана охрана. Както и защо опазването на техния живот е съществена част от политическата стабилност и националната сигурност. Едва ли самата Нинова си вярва, твърде дилетантско би било. Макар че, от друга страна, очевидно безразсъдно подценява собствената си сигурност, наемайки гавази от частна фирма, както постъпват олигарсите и фолкпевиците.

Перифразирайки едно от незабравимите ѝ изказвания, наред със здравеопазването, образованието и сигурността демокрацията явно ни е отнела и чувството за срам. Та тя дори не се изчервява, докато ги говори тия глупости по телевизията!

Анализът е от "24 часа"