Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи конвоират групата в съда. На преден план - Петър Сумиста
Полицаи конвоират групата в съда. На преден план - Петър Сумиста

Пешо Сумиста, Георги Вълев и Кеца осъдени за смъртта на адвокат и бизнесмен 7 г. след арестите на Килърите

Бандата за мокри поръчки Килърите ще гние по затворите до края на дните си. Членовете ѝ вече имат окончателни присъди и по последното дело срещу тях за 2 поръчкови убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Доживотен затвор без право на замяна - най-тежкото наказание, предвидено в закона, получиха вчера трима от покритата с мрачна слава група - Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдите им, наложени от предните две инстанции - окръжния и апелативния съд във Варна. Това стана след две връщания на делото. 10 г. затвор са отредени на друг от бандата - Янко Попов -Туцо.

Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като

подбудители на

убийствата на

Лупов и Рачев,

извършени в разстояние на около три месеца, а Кеца - и като помагач.

Преките извършители на покушенията не са сред живите. Малко след убийствата те изчезват безследно. Едва през 2011 г., когато повечето от Килърите вече са опознали арестите, труповете на стрелците са открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Бандата бе разкрита през лятото на 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов.

Обвинител по делото бе Ася Петрова, тогава прокурор в Шумен, а сега зам. главен прокурор. Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) разследването се наблюдава от Борислав Сарафов, който в момента също е заместник на Сотир Цацаров.

По онова време малцина вярваха, че делото ще бъде доведено до успешен за правосъдието край и няма да е поредният балон на МВР и прокуратурата. Но близките на жертвите - вдовиците и децата им, се надяваха да дочакат възмездие. Част от тях участваха като частни обвинители в процеса, белязан от поредица скандали.

Първото убийство

на Килърите

57-годишният адвокат Петър Лупов е застрелян на 25 март 2009 г. Месеци преди покушението той е предупреден, че местен бизнесмен “го иска студен” и предлага 25 000 лв. за убийството му. Адвокатът го отпраща, но споделя за срещата с полицаи и висш прокурор от Велико Търново. Куршумите обаче ги изпреварват.

Според прокуратурата убийството на Лупов е поръчано през август 2008 г. от бизнесмена Георги Вълев на Пешо Сумиста, който бе известен състезател по сумо в близкото минало и на това дължи прякора си. Той привлича в заверата Кеца, бивш гард на Бай Миле. Кеца и Владимир Филев от Червен бряг започват да следят Лупов. Забелязват, че в работни дни той излиза към 7,30 ч с жена си Арета. Само когато тя била нощна смяна в болницата, Лупов тръгва сам на работа.

Във фаталната сутрин Филев причаква Лупов пред гаража му. Адвокатът посяга да затвори вратата на колата си, когато срещу него е насо чено дуло на “Макаров” със заглушител. Следват 7 изстрела, пет от куршумите улучват главата на Лупов. Няколко души виждат стрелеца да тича и да се качва в кола.

Второто убийство

на бизнесмена Румен Рачев е извършено на 3 юли 2009 г. в Шумен. Поръчката пак е предадена от Вълев на Сумиста, а Кеца се заема с организацията. В този случай обаче на Филев помага Георги Георгиев. Ролята му е да подсигури Филев - да го откара с кола до мястото на убийството и да му помогне да избяга. След нападението двамата се скриват в хижа в Рила, но от края на юли следите им се губят. Явно са отстранени, за да замълчат завинаги. Как точно е станало това, се изяснява по друго дело.

Румен Рачев е застрелян пред шуменската болница, където бил на преглед след операция от рак на дебелото черво. Килърът

излиза от

храстите и гърми

3 пъти от упор

Свидетел на покушението става лелята на Рачев - Стоянка. Тя улавя стрелеца за тениската и откъсва парче от нея. По плата по-късно е открито ДНК и това дава тласък на разследването.

Рачев е бил собственик на хотелски комплекс в кв. “Дивдядово” и на сладкарница в Градската градина в Шумен.

Мотива за двете убийствата прокуратурата търси в спорни финансови отношения между акционерите в бившата Тракия Банк. Обвинителната теза е, че търновският хотелиер Вълев, който представлявал част от акционерите, е искал да разчисти сметки с Рачев и Лупов, които също били ангажирани да работят по случая. Освен уговорен хонорар от 360 хил. евро, Рачев очаквал да получи и сериозен процент от вземания по друг договор от 1,44 млн. евро. До последно Вълев отричаше да е поръчал убийствата.

Срещу Килърите

имаше и други

обвинения -

за участие в организирана престъпна група, палежи, побои, лихварство. За част от тях Сумиста бе осъден на 15 г. затвор, а Кеца - на 10 г.

Свидетели по делото бяха над 120 души. Ключови са оказаха показанията на шофьора на Вълев - бивш полицай. Заседанията обичайно преминаваха в люти битки и скандали между адвокатите и прокуратурата. Делото постоянно се следеше от полицаи, обвинявани неведнъж от подсъдимите в натиск и манипулации. От време на време се появяваха лекари, за да мерят кръвното на Сумиста и кръвната захар на Туцо. Стигна се и до венчавка на Кеца в ареста. Сумиста се оплакваше, че не го абонират за списания и му ограничават телефонните разговори. Веднъж хвърли “бомба” в съда, като заяви, че бил нарочен от антимафиотите, след като отказал да “обвини в поръчителство на убийство президента Първанов”.

През 2015 г. ВКС отмени доживотните присъди за 2-те убийства и в тази част делото тръгна отначало. Янко Попов-Туцо от Килърите пък бе осъден по това дело като помагач от Варненския апелативен съд на 10 г. затвор и сега присъдата му също е потвърдена.

Последното решение на ВКС е от 1 декември и не подлежи на обжалване. Изпълнението на присъдите този път няма да е трудно, тъй като Килърите вече излежават присъдите си за други престъпления в три различни затвора в страната. Бандата на Килърите бе подозирана и за други убийства. Сред тях бяха покушенията срещу Юрий Галев от Самоков, убит на 20 юни 2010 г., и на банкера Емил Кюлев, застрелян 26 октомври 2005 г.. Доказателства за тяхно участие обаче не бяха събрани.