Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Георги Милков
СНИМКИ: Георги Милков

Като дойда в България няма да е с празни ръце, обеща престолонаследникът на Саудитска Арабия

За теб съм 24 часа на разположение, това е личният ми номер, но да знаеш, че понякога мога да бъда много досаден. Така престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се раздели с българския премиер Бойко Борисов след срещата им в Рияд без да оставя никакво съмнение, че това е началото на едно красиво приятелство. Широката усмивка на Борисов отсреща само потвърди у двете събрали се делегации усещането за това, че точно тези двама души са се харесали от първия момент и са се разбрали чудесно.

Изненадващо за много хора младият принц дойде да посети българския министър-председател в резиденцията, в която е настанен по време на визитата в Саудитска Арабия. Когато го информираха, че кортежът на престолонаследника е пред портите на двореца, Борисов като домакин излезе да го посрещне на входа пред парадните стълби. Представи министрите си и го покани в един от салоните да пият кафе с кардамон и да обсъдят бъдещето на двустранните отношения, региона и света. Двамата излязоха от срещата видимо доволни, след което дълго се изпращаха на главната порта на двореца “Крал Сауд”, разменяйки телефони и уговорки да се търсят по всяко време.

СНИМКИ: Георги Милков
СНИМКИ: Георги Милков

Както стана ясно по-късно, Борисов е обещал да отвори посолство в Рияд, а саудитската страна да помогне със сградата. Премиерът е поканил престолонаследника да дойде в България в удобно за него време още следващата година. Когато дойда в София, няма да е с празни ръце, затова трябва да подготвим добре това посещение, казал принц Мохамед бин Салман.

По-рано през деня Борисов бе приет от крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд в двореца “Арка” в Рияд. Това е първата в историята среща между саудитски монарх и български държавник.

Заедно с Борисов на срещата с краля влезе и Симеон Сакскобургготски. Крал Салман определи посещението на Борисов като първа голяма крачка към развитие на диалога между София и Рияд.

Двамата се договориха за начало на активен диалог и отваряне на българско посолство в саудитската столица. Готовността на България да има най-сетне своя дипломатическа мисия в кралството бе сред основните теми и по време на обяда, който монарха даде в чест на българския си гост.

Както стана ясно, крал Салман е направи голям жест, приемайки Борисов, само ден след кончината на най-малката си сестра - принцеса Мудауи бинт Абделазиз ал Сауд, заради чието погребение броени часове по-рано бе в Мека.

В двореца “Арка” в присъствието на краля и премиера бяха подписани и две двустранни спогодби - за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието. От българска страна подпоси под тях сложиха министрите на външните работи и на земеделието - Екатерина Захариева и Румен Порожанов.

По-късно Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр - един от най-активните и разпознаваеми дипломати на световната сцена. Двамата обсъдиха обстановката в Близкия изток, Балканите и Европа. Накрая Борисов покани Джубейр да дойде да кара ски в Банско.

Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с принц Абделазиз бин Сауд бин Найеф ал Сауд - министър на вътрешните работи на кралството. 34-годишният принц също е от младото поколение саудитски аристократи, чието назначение на този изключително важен за страната пост съвпада с избирането на Бин Салман за престолонаследник.

Рано сутринта, много преди да е започнала програмата на премиера, министърът на туризма Николина Ангелкова бе вече готова първа да сложи началото на поредицата разговори. Тя се видя с колегата си Султан бин Салман - син на краля, ерудиран джентълмен, американски възпитаник, пилот и астронавт. Контактът между Ангелкова и принца датира от един международен форум в Колумбия. След което принц Султан специално дойде до България, пилотирайки лично самолета си и подписа споразумение за развитие на връзките в туризма.

Визитата на премиера Борисов в Рияд продължава още един ден с посещение в Центъра за превенция срещу екстремизма и радикалните идеологии. 

Бойко Борисов и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман  СНИМКА: Правителствена пресслужба
Бойко Борисов и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман СНИМКА: Правителствена пресслужба