Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов в Рияд Снимка: Фейсбук
Бойко Борисов в Рияд Снимка: Фейсбук

Правителственият самолет не е бил допуснат да прелети над територията на Иран и е трябвало да лети над Ирак. Това съобщи пред журналисти в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство. Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената прес служба.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Проблем с полета не е имало, нито пък някаква особена драма.