Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Салман със сина си Мохамед, който тази година бе провъзгласен за престолонаследник.
Крал Салман със сина си Мохамед, който тази година бе провъзгласен за престолонаследник.

Премиерът и петима министри отиват в петролното кралство

Първа среща в историята на саудитски крал и български
държавник

Отваряме посолство след повече от 20 г.

Начело на внушителна делегация премиерът Бойко Борисов заминава във вторник за Саудитска Арабия, където ще има първата в историята на отношенията между София и Рияд среща с краля на страната. С него пътуват петима министри, зам.-министри, шефове на държавни агенции и представители на крупния бизнес. Специална

покана за тази

визита е получил

и Симеон

Сакскобургготски

Салман ибн Абдулазиз ал Сауд е седмият монарх от създаването на държавата през 1932 г. и първият, който приема български държавник в двореца си. По време на историческата среща се очаква да бъде обявено и отварянето на българско посолство в саудитската столица Рияд, повече от 20 години след установяване на дипломатическите отношения.

Официалната среща на премиера Борисов с крал Салман е предвидена за сряда. Тогава вероятно ще е и разговорът с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който според саудитската държавна йерархия като втори човек след краля изпълнява оперативните премиерски функции в страната.

Българският министър-председател ще бъде посрещнат, както е според кралския протокол, с прословутия танц със саби, наречен арда.

Доналд Тръмп играе танц със саби заедно с крал Салман по време на визитата си в Рияд през май тази година.
Доналд Тръмп играе танц със саби заедно с крал Салман по време на визитата си в Рияд през май тази година.

Все още не е ясно дали на самия Борисов ще му се наложи да играе с меч в ръка. Както това направи американският президент Доналд Тръмп през май тази година, когато посети Рияд в началото на близкоизточната си обиколка.

В делегацията за

Рияд са

включени общо

петима министри,

двама от които

вицепремиери

- министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. С Борисов пътуват още министърът на земеделието Румен Порожанов, на туризма Николина Ангелкова и Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Засега не се знае много за ролята и участието на Симеон Сакскобургготски в предстоящия воаяж, но се предполага, че той е добре приет в двореца в Рияд, а връзките му със саудитската династия датират още от 50-те години на миналия век и времето, прекарано заедно с редица арабски короновани особи в кралския колеж в Александрия.

Една от важните срещи по време на сегашната визита е на шефката на българската дипломация Екатерина Захариева със саудитския й колега Али Джубейр. Това няма да е първият им разговор. Двамата се видяха през септември в Ню Йорк по време на сесията на ООН и имаха дълъг и много практически ориентиран диалог, в който се разбраха за конкретни стъпки, част от които е и настоящата визита.

Саудитска Арабия и България имат дипломатически отношения от 1995 г., но през годините диалогът между София и Рияд невинаги е бил особено активен. Откриването на българско посолство в Рияд е особено важно за саудитците, които се надяват посещението на Борисов да даде тласък на двустранните отношения.

Разговорът за посолството бе воден и последния път, когато български външен министър е посещавал Саудитска Арабия - през пролетта на 2007 г. Тогава вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин подписа със саудитския си колега - покойния принц Сауд ал Фейсал - рамково споразумение и двамата се договориха в най-скоро време да бъдат отворени мисии.

На Калфин дори му бе показано

мястото, където

трябваше да се

помещава и

бъдещото

българско

посолство

Десет години по-късно саудитските домакини се надяват този път българската страна да изпълни поетите ангажименти. Особено след като през това време София откри свои дипломатически мисии и консулски офиси в Доха, Дубай и Абу Даби, дежурните извинения за липса на пари вече не звучат сериозно.

Междувременно през 2015 г. кралството отвори свое посолство в София, а тази година акредитивни писма връчи Н.П. Месфер ал Гасиб - първият извънреден и пълномощен посланик на Саудитска Арабия в България.

По време на сегашната визита се очаква министърът на земеделието Румен Порожанов и саудитският му колега да подпишат споразумение в областта на земеделието, което трябва да надгради договореностите, постигнати преди пет години по време на посещението на тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов.

Министърът на туризма Николина

Ангелкова

ще се срещне

с колегата си

принц Султан бин

Салман ал Сауд,

който, освен че е син на краля, е и първият астронавт на страната, първият мюсюлманин и първият благородник, летял в Космоса.

Ангелкова и принцът имат отколешен диалог и може да се каже, че сегашната визита се дължи от части и на тази връзка.

След като се запознаха на форум в чужбина, двамата външни министри се договориха да поддържат контакт и така

принцът

космонавт

удържа на

думата си и

пристигна

миналата година

у нас

начело на делегация, проучваща потенциалните възможности за инвестиции.

Тогава той се срещна и с премиера Борисов и пред него каза, че в последните години Саудитска Арабия е решила да изведе туризма като приоритетен икономически сектор, създавайки партньорства с други държави, които имат опит и интереси в тази сфера.

Природните дадености и културно-историческото наследство на България са отлична основа за сътрудничество и реализиране на съвместни проекти, каза тогава принц Султан. По време на това посещение в София той подписа с министър Ангелкова меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на туризма.

В сряда в Рияд се очаква да бъде подписано и споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между България и Саудитска Арабия.

Министерството на икономиката ще бъде представлявано от зам.-министър Александър Манолев, а в делегацията на премиера пътуват и крупни бизнесмени и представители на различни фирми. В списъка на ВИП пасажерите са Валентин Златев от “Лукойл”, Калин Пешов от “Главболгарстрой”, шефовете на фирмите “Лакрима”, “Пършевица”, “Интернешенъл Пауър Съплай”, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, шефът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, представител на КРИБ и др.

За Рияд лети и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир

Каракачанов,

който има

интерес към

Саудитска Арабия

и заради

най-голямото

военно

изложение

в света,

което се провежда всяка година в Рияд. Според предварителната програма Каракачанов трябва да има среща в саудитската столица и с министъра на вътрешните работи. Военен министър на Саудитска Арабия е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, но като първи вицепремиер на страната (премиерското кресло е запазено за краля) протоколът изисква той да разговаря на ниво премиер.

Програмата на посещението на Бойко Борисов предвижда той да посети и Центъра за противодействие на екстремистки идеологии, който бе открит в Рияд през май тази година, когато в саудитската столица се събраха ръководителите на 50 мюсюлмански страни и в присъствието на американския президент Доналд Тръм.

Антикорупционна чистка без прецедент разтърси кралството

Само преди няколко седмици в Саудитска Арабия беше извършена безпрецедентна в 85-годишната история на кралството чистка. Изненадващо бяха отстранени от длъжност и арестувани десетки принцове, членове на кралското семейство, министри, духовници, богаташи и висши офицери, разследвани за корупция от специален орган, оглавен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Чрез арестите принц Мохамед лиши религиозната полиция от правомощията ѝ да извършва арести и разшири възможностите на жените в обществения живот, включително и като им даде право да шофират.

Ако тези промени се задържат, те може да означават историческо пренареждане на Саудитска Арабия чрез намаляване на ролята на твърдолинейните духовници при изготвянето на политиката, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Събитията от последните дни разтърсиха саудитския елит и укрепиха властта на принц Мохамед бин Салман в опита му да реформира саудитската икономика и общество, коментира в. “Гардиън”.

Безпрецедентен е и неудържимият засега възход към трона на 32-годишния принц Мохамед, който само допреди три години беше почти неизвестен сред кръга на по-възрастните принцове с по-голям опит, пише АП.

Основано през 1932 г. от крал Абдулазиз бин Сауд, Кралство Саудитска Арабия до днес е било управлявано от шестима монарси, като всички те са били синове на бащата основател, починал през 1953 г. Никой от тях не е бил 50 - или по-малко годишен, поемайки управлението на огромното, богато на петрол кралство. Настоящият монарх крал Салман беше на 79 г., когато се качи на трона преди близо три години.

Шоковите действия на престолонаследника говорят за смел опит за въвеждане на антикорупционни мерки. Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдулазиз у негов внук.

Принцът е и министър на отбраната и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.

Той бе обявен за престолонаследник тази година.