Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Проф. Костов, за кои белодробни болести пушенето е доказан фактор?

- Няма орган в тялото, който да остава незасегнат от цигарeния дим. Болестите, дължащи се на него, са много. Но белодробният рак и ХОББ са най-важните. Те са пряко свързани с пушенето и помежду си. Към 60-70% от болните с белодробен рак дълги години са страдали от ХОББ. А около 20% от болните от ХОББ рискуват да заболеят от рак на белия дроб. Останалите болести са на мозъка, стомаха и червата, сърдечносъдовата система, бъбреците и панкреаса. Уврежда се и имунитетът, така че пушачите са по-уязвими на дихателни инфекции. А също половата система на мъжа. При пушачите еректилната дисфункция е по-честа.

- Защо и пасивното пушене е опасно?

- Димът, отделян при пушене, се нарича “вторичен димен поток”. Той е смес от “основния димен поток”, издишван от пушача, и “страничния димен поток”, отделян при горенето на цигарата. “Вторичният дим” съдържа всички вредни съставки – катран, твърди частици, аерозоли. В него има над 70 канцерогена, голяма част от тях в най-опасната група: бензол, кадмий, никел, хром. Всичко това се диша от околните, включително и децата.

- Приемате ли компромиса бременни да пушат “по малко”? Това може да се види дори в дворове на АГ болниците.

- Децата на пушачите страдат от порока на родителите си и това страдание може да започне още от утробата на пушещата майка. Деца на майки пушачки се раждат с по-малък белодробен обем и по-висок риск от белодробни болести. Тоест ХОББ може да започне още в детска възраст.

- Защо тогава пушещите у нас са толкова много?

- Балкански манталитет. Недостатъчна здравна култура, отражение на образователното ниво, което западна.

Чалга култура, включваща безкритично отношение към истинските ценности и живот за мига с минимум напрежение на мозъка и максимум задоволяване на сетивата. Безотговорно отношение към здравето. Българският пушач нехае за вредите от този порок. А и българинът не е достатъчно щастлив, за да мисли за здравето и бъдещето си. Не се залъгва, че живее добре. И подсъзнателно се наказва за трудния си живот. Затова и пуши. Няма какво да губи освен панелката и старата си кола. Преди 7 г. сп. “Икономист” ни определи като “най-тъжното място на света”.

- Какъв процент ваши пациенти са отказали цигарите? Имате ли ваш личен подход към тях?

- Българските пушачи са самонадеяни и мислят, че сами ще се справят. Но шансът един пушач да стигне до отказ без медицинска подкрепа е малък – 7% от опитващите. Ако има подкрепа, шансът е около 30%. Най-лесно се отказват най-тежко пострадалите. Моята стратегия е да разясня на пациента докъде е стигнал с погромите върху своето здраве. Помагат ми тъмните краски в моя говор. Когато той направи връзка между моите думи и своите усещания, т.е. когато прекара своите усещания през разума, имаме всички шансове за успех.

- Как се отразява на дихателната система комбинацията от силно замърсен въздух в големите градове у нас и пушенето?

- Това е тежък двоен удар с умножени последици. Българите от години сме окупирали челните места в Европа не само по броя пушачи, но и по степен на замърсяване на големите градове. София е на челно място в света по този показател. Тези, които живеят около големите кръстовища, са като опитни мишки за вредата от мръсния въздух. Последиците идват след години, но са необратими.