Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалният писател Калин Терзийски изсипа нова доза глупости срещу най-популярния българин в момента - Григор Димитров. Думите на писателя, възмущаващ се как може трудът му да е толкова недооценен, този път съвсем минаха границите.

"За спечелването на един турнир в Лондон Григор Димитров взема 2,5 млн. долара, а за един разказ в Лондон Калин Терзийски взема 25 паунда - 100 000 пъти по-ниска оценка. Господстващите кръгове се опитват да елементаризират и да деградират масите от хора, за да им станат удобни. Масите от хора не са длъжни да се псуват и да мразят писателите си, а да възвеличават едно клето момче, което просто играе добре тенис, игра с топка, и печели добре от това", заяви Терзийски пред Нова телевизия.

Контриран, че Григор не може да бъде наричан "клето момче, което играе тенис", Терзийски каза: "Играе много добре тенис. Фин, хубав спорт. Но тенисът все пак е спорт. Лувърът ли е по-важен за цивилизацията или стадион "Маракана"? Не би трябвало да има съмнения. Леонардо да Винчи е Леонардо да Винчи. И по негово време е имало боксьори и борци, но не вярвам да има останал някой известен. Тук идва въпросът защо ти си въобразяваш, че можеш да даваш пример с Леонардо да Винчи, след като ти си никой. Един творец става някой, когато около него има среда, която може да оцени доколко той е някой и доколко той е голям. Американските писатели като Хемингуей, Фокнър и Фицджералд са толкова огромни, защото американският народ се е прекланял пред тях. Бил е способен да издигне тези фигури, за да станат те популярни пред целия свят. Българският народ прави ли нещо, за да се издигнат на световно ниво неговите писатели? Ами те не са добри. Как разбрахте, че не са добри? Да кажем, че 10 000 души в България четат всяка моя книга и чакат да излезе тя. По-голямата част знаят за мен това, че съм пиел, а не зная какво съм написал и какви са посланията на книгите ми. Това е трагично. Ако картина на Леонардо да Винчи или Ван Гог попадне сред папуаси в Папуа Нова Гвинея, те ще я използват, за да увият в нея някой мисионер и да го изпекат като във фолио."

Подтикнат отново към нишката, че болката от недооценяането на писателите не може да се хвърля в посока недооценяване на уникалните успехи на Григор Димитров, Калин Терзийски каза: "Тъжното е, че един много внимателно преценен опит да се провокира дискусия на тази тема, се приема като противопоставяне и отнемане. Крадецът винаги казва "дръжте крадеца". Който умира от злоба, че някой има успех, той вижда, че когато поставяш 2,5 милиона срещу 25 паунда, това е злобна обида срещу този, който е спечелил 2,5 милиона. Не, обичам това момче. Наистина, не мога да го приемам съвсем насериозно, защото не смятам спорта за нещо сериозно. Дадох голяма цифра, а не Григор Димитров за пример, за да покажа как 100 000 пъти по-ниско се оценява трудът на създаващите мисъл, слово и дух. А това е ужасен сигнал за много голяма опасност."