Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Захарова СНИМКА: РОЙТЕРС
Мария Захарова СНИМКА: РОЙТЕРС

Говорителката на руското външно министерство призова историците да коментират историята

Президентът на България нищо ли не е говорил за оскверняването на руски паметници?”, попита говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на въпрос за реакциите в България на скандалните й думи, че Червената армия е спасила евреите в България.

На брифинг в Москва Захарова беше помолена да коментира пламналата заради нея дискусия, в която и президентът на България Румен Радев заяви, че думите й са или “дълбоко непознаване на историята, или провокация”.

“Цялата полемика показа, че има опит да се измести разговорът от фактите, от реалната оценка на ситуацията с паметниците към историческото русло - заяви Захарова. - Нека историческата част да я коментират историците. Ние говорим за това, че е необходимо уважително отношение към паметниците на хората, отдали живота си не само за да освободят, но и да защитят живота на народите, на конкретни хора, от фашизма и нацизма.”

Говорителката на руското външно министерство изтъкна също, че в България паметници на героите от Втората световна война все по-често са нападани и осквернявани от вандали, които стават все по-агресивни, но не се вижда адекватна реакция, не се стига до търсене на административна или наказателна отговорност.

“Те действат извън историческия контекст, противоправно на резултатите от Нюрнбергския трибунал и без съответна реакция на държавно равнище”, заяви Захарова.

Скандалът с говорителката тръгна от появата на надпис с боя върху Паметника на съветската армия в София, който гласи “100 години ционистка окупация”. Графитът е свързан с едновековния юбилей от декларация на външния министър на Британската империя, с която за пръв път се заявява готовност на Лондон да създаде дом за евреите в Палестина.

На вчерашния брифинг Мария Захарова не говори за българските евреи, за надписа или за ционизма, макар да каза, че “видяхме полемиката, която започна по този повод в медиите в България”.

Тя отново изтъкна, че основното предназначение на думите ѝ от миналата седмица е било привличане на вниманието към паметника: “Защо когато молим да защитят нашите паметници, а става дума за защита паметта на хора - не на камък, метал или изсечени букви, отдали живота си не да завоюват, а да защитават чужда страна, и правим това по различни канали, в хода на преговори, при двустранни контакти, изнасяйки го в публичното пространство, не ни чуват?"

Захарова призова следващия път да има адекватна реакция от българските власти и препоръча на българските медии да видят “материала, публикуван на сайта на Руското военно-историческо общество” в отговор на изявлението на външното министерство в София.