Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В разсекретен документ на ЦРУ, съхраняван в Националния архив на САЩ, се казва, че Адолф Хитлер може да не се е самоубил, а да се е спасил с бягство през Втората световна война.

В документа от 3 октомври 1955 г., който може да се види на сайта на ЦРУ, агент с кодово име Cimelody-3 твърди, че с него на 29 септември 1955 г. се е свързал “надежден приятел“ от Колумбия, който е служил под неговото командване в Европа, но в момента живее в Маракайбо. Агентът разказва, че е научил конфиденциално от бивш член на германските СС, че лидерът на Третия райх е "бил жив през 1955 г.", пише в. "Република". Документът е намерен сред 3000 разсекретени по нареждане на президента Тръмп архива на САЩ, повечето посветени на убийството на президента Джон Кенеди.

Информацията достига до ЦРУ чрез човек, контактувал с бившия член на СС. Филип Ситроен, който регулярно е посещавал Хитлер в Латинска Америка. Ситроен, след войната сътрудник на Кралската холандска параходна компания, твърди, че се е срещал с човек, който много приличал на Хитлер, в "Резидънс Колонел", където живеели бивши нацисти. При срещата си с Хитлер германците го наричали "фюрер" и вдигали ръце за нацистки поздрав. Ситроен контактувал с фюрера един път месечно по време на командировките си в Колумбия, става ясно от разсекретения доклад на ЦРУ.

Информаторът посочва, че в Колумбия Хитлер се е укривал под името Адолф Шрителмайер.

Първоначално ЦРУ не вярва на информацията, затова впоследствие агентът прилага доказателство - снимка, на която Ситроен се е фотографирал с Хитлер в Тунха, Западна Колумбия, през 1954 г. През януари следващата година фюрерът е отпътувал за Аржентина.

По думите на Ситроен след заминаването на Хитлер за Аржентина не е имало повече срещи между тях. Информаторът отбелязва, че тъй като от войната са минали десет години, Хитлер повече няма да бъде издирван като престъпник. Докладът е подписан от тогавашния ръководител на ЦРУ Дейвид Брикснър. ЦРУ не потвърждава достоверността на документа и снимката, които поставят под съмнение самоубийството на Хитлер. Недоверие към информацията буди и фактът, че източниците не споменават нищо за Ева Браун, поради което докладът е бил сметнат за недостоверен и сложен в архива.

Според официалната версия Адолф Хитлер заедно с жена си Ева Браун слага край на живота си на 30 април 1945 г. по време на щурмуването на Берлин от съветските войски. Телата им са били изгорени в градината на канцеларията на райха. Въпреки че по останките от челюстите и зъбите им Хитлер, Ева Браун и Гьобелс са били идентифицирани, мнозина не вярват във версията за самоубийството на фюрера. Според една от конспиративните теории самоубийството на Хитлер е било постановка и той е избягал в Аржентина с Ева Браун. Основание за тази хипотеза дава фактът, че след войната стотици хиляди нацисти успяват да избягат в Мексико, Бразилия, Боливия, Коста Рика.

Най-много нацисти отиват в Аржентина. Избраният през 1946 г. президент на страната Хуан Перон открито съчувства на нацистите и критикува решенията на Нюрнбергския съд, пише lenta.ru. В Аржентина например пристанище придобива Йозеф Менгеле - Ангела на смъртта, провеждал нечовешки опити със затворници в "Аушвиц". Един от най-издирваните нацисти е живял в предградие на Буенос Айрес под чуждо име.

За бягството му е помогнал Червеният кръст, който е дал нов паспорт и входни документи за Менгеле. Европа успяват да напуснат също комендантът на концлагера "Треблинка" Франц Щанглът и заместник - коменданта на концлагера "Собибор" Густав Вагнер, сътрудникът на Гестапо Адолф Айхман, а също и хауптщурмфюрера от СС Алоиз Брюнер.

Според руския сайт "Лента" теорията за бягството на Хитлер е съчинена в СССР. Версията, че Хитлер заедно с Ева Браун е напуснал Берлин след поражението, е била разработена в рамките на политика за съзнателна дезинформация на съперника.

През юни 1945 г. Сталин не може еднозначно да потвърди смъртта на Хитлер, което дава предпоставки за различни теории. За първи път подробен доклад за смъртта на фюрера подготвя историкът от контраразузнаването Хю Тревър-Ропър по поръчка на британското правителство. “Желанието за създаване на легенда и приказка се оказват по-силни от любовта към истината”, гласи изводът на британския експерт.

Челюстта на фюрера. Главно доказателство за смъртта на Хитлер през 1945 г. е челюстта му. След превземането на Берлин от съветските войски писателката Елена Ржевска (Коган) участва в търсенето на тялото на Хитлер и Гьобелс, а също в разследването на тяхното самоубийство.

Тя е част от секретна група от трима души, създадена по заповед на Сталин. Според съществуващата информация останките на Хитлер са намерени, а Ржевска докарва челюстта на фюрера в Москва в таен джоб на сакото си.

Тези улики заедно с медицинския картон и данните за пломбите на Хитлер потвърждават, че той наистина е мъртъв, пише "Лента".