Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карина Караиванова
Карина Караиванова

Комисията за финансов надзор (КФН) разпореди на застрахователя “Юроамерикан” да освободи главния изпълнителен директор Стефан Софиянски (бивш шеф на “Лев инс”) и изпълнителния директор Дилян Петров.

Ако компанията не се съобрази с изискването, ще бъде отнет лицензът ѝ.

От юли т.г. в “Юроамерикан” е назначен квестор от КФН. Въпреки това изпълнителните директори не са освободени, което принудило надзорът да прибегне до крайната мярка.

Квесторът пък бил вкарани заради проблеми с капитала на застрахователя. В баланса му като актив е записан имот за над 4 млн. лева. Проверка установила, че той е ипотекиран и ако продавачът спре да си плаща заема за него, имотът ще стане собственост на банка, а не на “Юроамерикан”. Освен това застрахователят не е вписан в имотния регистър на Австрия като собственик.

“Юроамерикан” отчел като активи и акции в Aareal Bank и в дружествата AB Science и Akzonobe за 9,8 млн. лв., но не е представил документ, че действително ги притежава.

От КФН пресметнали, че ако двата актива бъдат извадени от капитала на компанията, той пада под законовото изискване за 5 млн. лв.