Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТИНА КРЪСТЕВА
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Има една вечер в годината, в която Батман да е, може и Нинова

Понеже целият живот е сцена, на която всеки се бори да е Хамлет/Офелия или поне Тръмп/Мелания, може да гледаме на хората, които са избрани, призвани или просто самозвани да ни управляват, като на художествени образи, да не казвам чак герои. Те самите си се възприемат като звездни персонажи - в това спор няма. И аз гледам именно така на доста представители на политическата класа - като на драматични образи, и то далеч не само на 31 октомври. А това е нощта, в която всеки може да си приеме превъплъщението, което му е на сърце. Без ограничение.

Корнелия Нинова например съм сигурна, че много иска да надене на Батман костюма. Още повече че Бойко Борисов няма да има нищо против да ѝ го предостави. Той тази роля отдавна я изостави. Сега обича да се явява като Добрия старец (не непременно стар обаче!), понеже за всекиго по нещо от чувала вади. Но всъщност освен на Батман на Бойко Борисов добре му пасват още роли - на Херкулес, на Супермен, на Крали Марко, на Агент 007. В Джеймс Бонд перфектно може да се превъплъти и Цветан Цветанов.

Валери Симеонов във всеки сезон си е Терминатор (той от тази роля и нощем не излиза, само че вместо модерни револвери на кръста си обича да затъква чифте стари пищови), Красимир Каракачанов е ястребът, лидерката на женската организация на ВМРО и зам. социална министърка Султанка Петрова - гълъбицата, а Волен Сидеров - на бялата дама рицарят. Преди да улегне, той можеше да спечели “Оскар” като Отмъстителя, с продуцент “От плочките пред НАТФИЗ пикчърс”.

Фандъкова, която целогодишно е прекрасна и омайна, а и по природа - скромна и сдържана, със сигурност на англо-американския празник няма да посегне за никаква роля. А ще си бъде Снежанка - тази с доброто сърце, която е мила с всички. С изключение само на концесионерите, ако зимата (или в който и да е друг сезон) не почистят...

Мая Манолова е без конкуренция за ролята на Ерин Брокович, която побеждава бездушните монополисти. Но с високия си дух тя може да е също редник Джейн. А ако е по-обилно гримирана, народната защитничка на републиката минава и за Нефертити.

С физиономията си и чувството за хумор Димитър Главчев удивително напомня на Луи дьо Фюнес. За радост, шефът на депутатите ни има удивителното качество да е хем духовит, хем сериозен, задълбочен и отговорен и не злоупотребява със своята артистична даденост. И вместо “Кацнал на едно дърво” си е здраво седнал на председателското кресло на най-високата трибуна в държавата.

Марешки е чудесен за “Доктор Куин лечителката”. Разбира се, не за нейната роля, а да се превъплъти в приятеля ѝ Съли - и той като нея вечно готов да се притече на помощ на болния. Само ще трябва малко да попромени визията, ако трябва да спази илюзията, че е Джо Ландо, но, както знаем, Холивуд може всичко.

Единствен, който няма нужда да се маскира, е Симеон Сакскобургготски. Той просто си е герой в своята лична кожа. Кой друг е роден като цар?

Сега представете си какво бихте направили, ако всички тези герои се изсипят на вратата ви и питат “Номер или лакомство?”. Сигурно ще ви е радостно и приповдигнато. И ще побързате да ги почерпите, понеже иначе ще ви извъртят някой трик. Лошото е, че дори да получат бонбони, маскираните герои (като са немаскирани - също) може да решат да изпълнят номер, който не сте си поръчвали. Но както добре знаем, гаранцията, пък била тя и на англосаксонските работи, е Франция!

При всички случаи отбелязването на този празник е отдушник, в който всеки влиза в чужда кожа и се забавлява и се освобождава от каквото не му трябва. От тази гледна точка забраната на кмета в Елин Пелин Хелоуин да не се почита, си е мракобесна и нездравословна постъпка. Но върху вас този човек власт няма. Затова маскирайте се на воля. Позволете и на политиците да го направят - и те душа носят. И не си пестете бонбоните.

Коментарът е от "24 часа"