Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новите психоактивни вещества (НПВ) ще бъдат забранявани от ЕС по-бързо. Производството и продажбата им ще бъдат наказвани по същия начин като при другите незаконни наркотици.
Европарламентът реши процедурата за оценка на рисковете от дадено НПВ и вземането на мерки в ЕС да бъде много по-кратка, за да отговори на бързото развитие на пазара.
Националните органи ще имат 6 месеца вместо досегашните 12, за да прилагат решенията.
НПВ са вещества, които се разпространяват свободно и имат ефект, подобен на незаконните наркотици като кокаин, хероин, канабис и екстази. Щом се забранят, производството разпространението и продажбата на най-опасните НПВ ще се наказват с максимална присъда от 5 до 10 г. затвор, както е при наркотиците.
Според евродепутатката Тереса Хименес-Бесерил от Испания “НПВ, повечето произведени в Китай и Индия, набират все по-голяма популярност. Те се предлагат онлайн и в магазини”.
Според Михал Бони от Полша “в ЕС през 2016 и 2017 г. след употреба на НПВ са умрели 254-ма души”.
НПВ, наричани още “законни стимуланти”, “билкови стимуланти”, “соли за вана” и “химикали за научни цели”, се определят от Службата на ООН по наркотиците и престъпността като “наркотични вещества в чиста форма или като препарат, които не са контролирани от Конвенцията по упойващите вещества от 1961 г. или от Конвенцията за психотропните вещества от 1971 г., но които представляват заплаха за общественото здраве”.
Терминът “нов” не означава непременно, че това са наскоро синтезирани вещества. Някои от тях са създадени преди 40 г. Той се отнася за вещества, които отскоро са станали достъпни на пазара. Те се разрастват бързо през последните 10 г., възползвайки се от глобализацията и новите комуникационни технологии, и често се продават в специализирани магазини и в интернет.
Примери за такива вещества са MDPV и т.нар. спайс.