Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Пламен Попиванов
Доц. Пламен Попиванов

Само 30% от фрактурите на гръбнака се диагностицират

Костите на диабетик с 10-годишен “стаж” се чупят 2-3 пъти по-често и по-лесно от костите на здрав човек на същата възраст. При диабет тип 1, който се лекува с инсулин, костите изтъняват и също се чупят, но инсулинът донякъде запазва здравината им.
Повишената кръвна захар си взаимодейства с костната съединителна тъкан. Колагеновите нишки в нея се свързват с глюкозни молекули и от това губят еластичността си. Стават твърди, но крехки, обяснява доц. Пламен Попиванов от Александровска болница.
При тежък диабет се стесняват кръвоносните съдове и възникват проблеми с мозъка, сърцето, краката. Това засяга и костите, където също има кръвоносни съдове. Когато те се стеснят, за да се храни костта, тя образува нови кръвоносни съдове (ангиогенеза), но на неподходящо място и това рязко намалява здравината й.
Диабетът уврежда и бъбреците, които активират витамин Д, и нивото му в кръвта спада. Тогава не може да се всмуква калций от червата и резултатът е пак, че костите изтъняват.
Високата захар уврежда и нервите, оттам се увеличава рискът от падане и счупване. Тя влияе и на мозъка, човек става тромав и лесно пада.
Диабетът се отразява на вегетативната нервна система. Чувствителността в стъпалата намалява и болните започват да стъпват по-твърдо, което води до травми. Сводът на стъпалото спада и ходенето е трудно, а краката са тежки и отекли.
Ако диабетикът е пълен, се разраства мастната тъкан в костите. В тях освен червен има и жълт костен мозък, който представлява мастни клетки. Когато те се увеличат, мачкат и притискат костта и тя атрофира. Някои лекарства за диабет водят до напълняване и до увеличаване на мастните клетки освен подкожно и в костите. Дават се на пациенти, застрашени от остеопороза. Това обаче увеличава риска от падане и фрактури.
Какво да се прави
Болният трябва да контролира диабета, за да избегне усложненията му. В това успяват едва 10%. Контролът не е само на захарта - има смущения и в мастната обмяна, в електролитите, в нервите.
Болните трябва да следят състоянието на бъбреците си, да спортуват и да се движат.
Нервите могат да се подпомогнат, за да са в по-добра форма. Това става с венозно вливане на алфа-липоева киселина и с прием на витамини от група В.
Важно е да се следи и нивото на витамин Д в кръвта. Ако то е в норма, паданията намаляват, мускулите са по-здрави, рефлексите - по-бързи.
Ако костите са по-тънки, може да се вземат калциеви таблетки, витамин Д или други лекарства. “За болните с чупливи кости има модерно лечение с инжектиране на хормон - казва доц. Попиванов. - Той помага на костите бързо да зараснат, да се удебелят и да се намали рискът от счупване. Хормонът е скъп, но се дава безплатно.”
При дългогодишен диабет и ако са спаднали половите хормони, фрактурите се случват лесно дори при малки травми. Пациентите не им обръщат внимание, ако болката не е силна.
Повече от 25%
от жените над
50 години имат
счупени прешлени
Най-лесно се чупят малките кости на гръбначния стълб. Обикновено се сплескват до 5-10% в едното ъгълче. Това провокира силна болка, а човек си мисли “сецнах се”. Или си го обяснява с шипове или дископатия. Около 70% от фрактурите на костите на гръбнака са леки, карат се накрак или човек ляга за няколко дена, докато му мине. Не се прави снимка и не се диагностицират. Едва 30% от счупванията на гръбнака се откриват. Те болят много и на снимка веднага се виждат.
По-възрастните падат лошо и чупят тазобедрена кост. Счупена бедрена шийка при стара жена увеличава риска от смърт до 1 година, или 6-7 пъти. Този риск е сравним с инфаркта, инсулта и онкологичните болести.
Ако се спазват всички правила на лечението на диабет тип 2, около 70% от болните живеят като здрави хора. Но на практика само 7% го постигат. Те са със силен дух, спазват режим и диета, не пушат и не пият. Режимът и диетата са 2 пъти по-ефективни от лекарствата за диабет. У нас има хора с 10-годишно заболяване, които са здрави. Има и хора с диабет от 40 години, които доживяват до 90. Тези, които пият по малко алкохол, живеят най-дълго. След тях са въздържателите, а най-малко живеят пиещите по много алкохол.
През 2014 г. “Сайънтифик америкън” съобщи, че дисциплинирани диабетици на метформин, добре компенсирани, живеят по-дълго от здрави хора без диабет, казва доц. Попиванов. Най-кратко живеят тези, които приемат сулфонилурейни медикаменти - най-старите таблетки за диабет, които все още се използват масово.