Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малцина разбират кой се крие и какви цели преследват протестите в Добруджа срещу концесията за конвенционален добив на газ. Днес на обсъждането отново се е получила старата схема - пропаганден патос на невежите и ура-тези. В същност те си преследват целите "Без добив в България". На времето като забраняваха същите невежи шистовия газ, който не бил според тях природен, предупредих - тези хора изобщо не им пука за природата, те просто са хибридни войни, които заработват - влияние, власт, пари, признание.
Сега излиза, че и конвенционален добив не може да стане - сондажът бил по-дълбок - под 2400 метра !?
Слушах, слушах и се чудих на наивността на добруджанци, които вместо да ги изгонят със сопи - както направиха на други места, им се връзват-
Нека стане ясно - концесионерът няма да загуби. Той има всички права да получи разрешение от държавата, ако не го получи влиза в съд и си възстановява всички вложени средства. Държавата, т.е. ние всички с Вас плащаме.
Второ, тези екоюнаци никога не са били силни в математика, икономика, финанси - изобщо точни науки. Сравнете - по време на сондаж се ангажират пряко /без инфраструктура/ сила до 10 дка - с подходите. Проучванията и сондажите по принципи се правят във време извън активния сезон - ето примерно сега за да не засяга другите дейности. Тоест никой не унижава никакви житници, нито ги разстойва. Както и досега, въпреки прокараните над 1000 сондажа в Добруджа няма проблем с житницата. Тези десет декара в добри години раждат около 5000 кг жито, чиято борсова цена на тон е към 250 лева, т.е. 1250 лв. Разбира се производителите вземат по-малко, т.е. нетният еквивавалент на заместващата стойност за тези 10 дка са хиляда лева. за 35 години - това са 35 хиляди лева. В редкия случай на добивна фаза при сондажи за природен газ има много по-малка площ
Икономическата полза се изчислява с десетки и стотици милиони лева. Въпреки, че подземните богатства са собственост на държавата, общините винаги могат да договорят или поставят условия на централната власт, като получават по-голяма част от концесионното възнаграждение.
Маршируващо невежество.