Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

8000 работници поискаха по-високи заплати по-време на протеста на КНСБ в петък.
8000 работници поискаха по-високи заплати по-време на протеста на КНСБ в петък.

КНСБ чака за среща с премиера и финансовия министър

Нужни били още 150 млн. лв.

И бизнесът, и работници писаха “слаб” на бюджета на ДОО

Твърдо е решено, че болничните няма да се орязват през 2018 г.

Заплатите да се вдигнат със 100 лв. от следващата година, или синдикатите ще блокират държавата през зимата.

Този ултиматум към управляващите отправи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред 8000 работници, събрани на протест в София за по-високи заплати.

Шествието премина през центъра на столицата и стигна до сградата на Министерския съвет, където по същото време Тристранният съвет обсъждаше бюджета за догодина.

Според сметките на синдикалистите ще са необходими още 150 млн. лева, за да се постигне поне 10% увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор.

“Знаем как да

правим стачки,

зимата идва,

има невралгични

точки,

които могат да спрат държавата”, закани се пред протестиращите Димитров.

Сред другите искания са по-висока минимална заплата. В проекта за бюджета за следващата година е предвидено тя да стане 510 лв. Синдикатите предлагат

минимум 700 лв.

да получават

висшистите

които работят по специалността си. Освен това искат да се запази клас прослужено време, така се гарантирало вдигането на доходите на служителите.

Според синдиката е крайно належащо увеличението на заплатите на 14 000 души, подчинени на здравното министерство, които работят в психиатричните болници, центровете по кръвопреливане и регионалните здравни инспекции.

КНСБ настоява още и за увеличение на заплатите в Селскостопанската академия, на хората, заети с борбата с градушките, както в сферата на културата. Спим във фургони на полето сред гризачи, оплакаха се дошли на жълтите павета мъже от борбата с градушките.

Пламен Димитров влезе с всички тези предложения на тристранката, събрала се да обсъди бюджет 2018.

Първи социалният министър Бисер Петков покани синдикатите на разговори в сградата на Министерския съвет. Той уверил, че приоритет на правителството е доходите да се вдигнат. Доказателство за това е, че от догодина минималната заплата се увеличава с 50 лв. до 510 лева, посочил той. Водачът на КНСБ е признал, че има положителни стъпки, но е поискал по-смели крачки за ръст на доходите. И извадил 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60% от средноевропейските.

Още вчера синдикатите очакваха спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, но програмата на министър-председателя не позволяваше такава. До снощи не бе ясно кога те ще си говорят за заплатите.

Шествието премина през центъра на столицата и стигна пред Министерски съвет, където по същото време имаше тристранка за бюджет 2018 г.
Шествието премина през центъра на столицата и стигна пред Министерски съвет, където по същото време имаше тристранка за бюджет 2018 г.

Богата, добре

аранжирана пица

“Калцоне”

Така пък вицепремиерът Валери Симеонов определи бюджета на държавата през следващата година по време на тристранката, влизайки в стилистиката на бившия министър Симеон Дянков и постната пица. Може да не е с много луканка, но е поръсена обилно с пармезан, включи се преди ден и шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова.

Бюджетът 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява функциите си и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска, и не с темповете, които са в реалния сектор. Това заяви министър Владислав Горанов по време на заседанието, докато отвън се чуваха скандиранията на протестиращите.

Бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и работниците и няма как да отчита абсолютно златното сечение между желанията на отделните страни, обясни Горанов. При положение, че реалният сектор е този, който движи икономиката, няма как бюджетът да диктува темпа на ръст на доходите, продължи той. В крайна сметка от участниците в тристранката бюджетът бе отхвърлен само от КНСБ и БСК.

Бизнес и синдикати обаче вкупом обявиха за слаб бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., макар и с различни мотиви. Работодателите са твърдо против увеличението на минималната заплата. Държавата се намесва административно там, където не трябва, а там, където трябва не го прави, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той визира фалшивите болнични и инвалидните пенсии. Велев отчете, че през последните години трудовият ни пазар е загубил над 1 млн. работоспособни българи.

Пак избухна спорът и за отпадане на клас прослужено време.

Бизнесът е против предложението на КТ “Подкрепа” всички, които се регистрират като безработни, независимо дали са напуснали сами, или са съкратени, да ползват обезщетение при безработица. Според Велев това е в полза на тези, които източват социалните фондове и са

със статут на

професионални

безработни

И догодина за първите 3 дни болнични служителите ще вземат 70% от надницата си, а не 50%, както предвиждаше проектът. Във вторник лично премиерът Бойко Борисов замрази идеята за намаляване на размера на обезщетението, нопоиска строги наказания и мерки, които да спрат изтичането на пари.

Най-добре се прие предложеният бюджет на НЗОК. Не го подткрепиха само две от работодателските организации.

Контра!

Министър Бисер Петков: Не може заплати да се вдигат на калпак

260 900 пенсионери получили по-малко от обещаното увеличение с 2,4%

Не трябва на калпак да се увеличават заплатите, категоричен бе социалният министър Бисер Петков в отговор на искането на КНСБ за вдигането им в няколко сектора.

“Ръстът на доходите е сред основните приоритети на правителството. То прави възможното с инструмента, който има, а именно минималната работна заплата, за да съдейства за увеличаване на доходите”, заяви Петков.

Министърът обясни, че е приел писмените искния на синдикатите. За догодина са предвидени 10% за заетите в публичния сектор, напомни той.

Две седмици след като стана ясно, че хиляди пенсионери не са получили увеличението си от 1 октомври, социалното министерство и НОИ успяха да открият точния им брой.

За 4900 възрастни не е имало абсолютно никакво увеличение от 1 юли, когато пенсиите бяха актуализирани с 2,4%. Близо 1400 от тях обаче все пак са получили повишение от 1 октомври заради вдигането на минималната пенсия.

Още 260 900 души пък са получили по-малко от обещаното, стана ясно вчера в парламентарния контрол. За близо 200 000 от тях разликата е под 10 ст., разясни министър Петков.

Останалите 1 897 000 български пенсионери са получили увеличение. При някои то дори било с повече от 2,36%, тъй като минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече бе вдигната на два пъти тази година и стигна 180 лв.

Без увеличение са останали тези, чиито пенсии са били еднократно индексирани или преизчислявани.

С по-малко увеличение от обещаното са и 65 800 пенсионери с т. нар. бонус за отложено пенсиониране. Въпросният бонус е между 3 и 4 процента и увеличение над него не им се полага, разясни министър Петков.